Tuesday, July 13, 2010

Η αμφισβήτηση της ευρωπαϊκής δράσης του Δημοκρατικού Συναγερμού


Τάσου Μητσόπουλου
Βουλευτή
Η κυβέρνηση και το ΑΚΕΛ, επιχειρώντας να αντικρούσουν την κριτική του Προέδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκου Αναστασιάδη για τα πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά αδιέξοδα που ορθώνονται με ανησυχητική συχνότητα μπροστά στους πολίτες καθημερινά, κατέφυγαν για πολλοστή φορά σε ανιστόρητους και ανυπόστατους ισχυρισμούς για τη δράση της παράταξης στο χώρο της Ευρώπης.

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός από την ίδρυσή του δραστηριοποιείται με εθνική συνέπεια και πολιτική ευθύνη στον ευρωπαϊκό και διεθνή χώρο, έχοντας μοναδικό του γνώμονα την εξυπηρέτηση του εθνικού συμφέροντος και όχι την προώθηση στενόκαρδων κομματικών επιδιώξεων και σκοπιμοτήτων. Αυτό το στοιχείο φαίνεται να δυσκολεύεται να κατανοήσει η κυβέρνηση και το ΑΚΕΛ που κατά πάγια πλέον τακτική εξ ιδίων κρίνουν τα αλλότρια.

Με πρωτεργάτη το Νίκο Αναστασιάδη, ο Δημοκρατικός Συναγερμός έχει κατακτήσει τα τελευταία χρόνια μια αξιοζήλευτη θέση μέσα στη μεγάλη οικογένεια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και με την πολυμέτωπη δράση του έχει κερδίσει καθολικό σεβασμό, εκτίμηση και αναγνώριση. Τρανή απόδειξη οι επίζηλες θέσεις που οι ευρωβουλευτές μας, τόσο οι σημερινοί όσο και ο κ. Παναγιώτης Δημητρίου στην προηγούμενη θητεία, κατείχαν και κατέχουν μέσα στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΕΛΚ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Αποδεικνύεται ακόμη από το γεγονός ότι το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα εμπιστεύθηκε τη διεύθυνση του Παρατηρητηρίου Μέσης Ανατολής στον Δημοκρατικό Συναγερμό, ο οποίος φιλοξενεί την έδρα και τις δραστηριότητες αυτού του οργανισμού στα κεντρικά του γραφεία. Αποδεικνύεται τέλος και από το ότι εκπρόσωποι της ΝΕΔΗΣΥ και της Πρωτοπορίας εκλέγονται στα συμβούλια διοίκησης όλων των φιλελεύθερων νεολαιίστικων και φοιτητικών οργανώσεων της Ευρώπης και του κόσμου.

Με τα όπλα αυτά και με σκληρή δουλειά, έχουμε καταστήσει το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, τον κύριο πυλώνα στήριξης των προσπαθειών μας για μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού, που θα τερματίζει τη διαίρεση και την κατοχή. Κληθήκαμε πολλές φορές από τους εκάστοτε κυβερνώντες να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας ώστε να ακυρωθούν πολλές από τις απαράδεκτες τουρκικές μεθοδεύσεις και προστατεύσαμε την πατρίδα μας από την πλειοδοσία γενναιόδωρων προσφορών της κυβέρνησης Χριστόφια και από σωρεία ερασιτεχνικών της χειρισμών. Προσπαθήσαμε να εξηγήσουμε αλλοπρόσαλλες αποφάσεις που αποκλίνουν από θεμελιώδεις ευρωπαϊκές αρχές όπως η καταψήφιση της Συνθήκης της Λισσαβόνας, η καταψήφιση της ένταξης στη ζώνη του ευρώ, η πεισματική άρνηση ένταξης στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη, το άνοιγμα πρεσβείας στην Κούβα σε μια περίοδο που η Ε.Ε. ασκεί πιέσεις για την απελευθέρωση των εκατοντάδων πολιτικών αντιφρονούντων που αργοπεθαίνουν στα κελιά του καθεστώτος.

Ακόμα και στις δύσκολες ώρες του 2004 το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, χάρη στον Δημοκρατικό Συναγερμό, προσέφερε στην Κύπρο πολύτιμη στήριξη και εξέφρασε ανεπιφύλακτη αλληλεγγύη στην ετυμηγορία των Ελληνοκυπρίων, γεγονός για το οποίο η προηγούμενη κυβέρνηση του αείμνηστου Τάσσου Παπαδόπουλου εξέφρασε την ικανοποίησή της. Μια αλληλεγγύη που εκφράστηκε και εκφράζεται αδιάλειπτα όχι μόνο μέσα από ψηφίσματα αλλά και με τις συχνές επισκέψεις του Προέδρου και αξιωματούχων του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στην Κύπρο που δεν φείδονται θετικών για την εθνική μας υπόθεση δηλώσεων.

Θα έπρεπε συνεπώς οι σημερινοί κυβερνώντες αντί να κάνουν λόγο για υιοθέτηση τάχατες τουρκικών θέσεων εκ μέρους του Δημοκρατικού Συναγερμού ή αντί να ασκούν ανυπόστατη κριτική για την ευρωπαϊκή μας δράση, να αξιοποιήσουν την εμπειρία και τη γνώση που η παράταξή μας και ο Νίκος Αναστασιάδης έχουν αποκτήσει στον ευρωπαϊκό χώρο, χτίζοντας συμμαχίες, δίνοντας με συνέπεια και αποτελεσματικότητα σκληρές μάχες και κερδίζοντας δύσκολες νίκες για την Κύπρο.
Τάσος Μητσόπουλος
Βουλευτής Λάρνακας,
Επίτροπος Ευρωπαϊκών Υποθέσεων
13 Ιουλίου 2010

No comments: