Wednesday, July 7, 2010

Γιάννης Κατσούρης

Έφυγε ο εκλεκτός άνθρωπος του πολιτισμού
Ο Γιάννης Κατσούρης που υπήρξε αδιαμφισβήτητα, από μόνος του ένα μεγάλο κομμάτι της ιστορίας που λέγεται πολιτιστικά της Κύπρου, απεβίωσε τη Δευτέρα σε ηλικία 75 ετών.
Γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1935. Σπούδασε φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και πήρε διδακτορικό από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Δίδαξε σε διάφορα σχολεία Μέσης Παιδείας της Λευκωσίας ως το 1968, οπότε διορίστηκε στις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, όπου σταδιοδρόμησε φτάνοντας ως τη θέση του Διευθυντή. Αφυπηρέτησε το 1995. Διετέλεσε μέλος της συντακτικής ομάδας του λογοτεχνικού περιοδικού Κυπριακά Χρονικά που εκδιδόταν στη Λευκωσία τη δεκαετία του 1960-1970 και πρόεδρος της Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου.

Έγραψε: Τρεις ώρες, διηγήματα, Λευκωσία 1966• Το σταθερό σημείο, διηγήματα, Λευκωσία 1973, κρατικό βραβείο πεζογραφίας Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας και δίγλωσση έκδοση (γαλλικά-ελληνικά) από το Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Νανσύ, Γαλλία 1996• Βασίλης Μιχαηλίδης, η ζωή και το έργο του, μελέτη, εκδόσεις Χρ. Ανδρέου, Λευκωσία 1987• Ο διηγηματογράφος Γιώργος Φιλίππου Πιερίδης, μελέτη, Λευκωσία 1987• Στυλιανού Ανάβασις μυθιστόρημα, Καστανιώτης, Αθήνα 1990 και ρουμανική έκδοση: Ascensiunea lui Stylianou, Editura Meronia, Βουκουρέστι 1999• Τζιμ Λόντος και Παράσχος Μπόρας, αφηγήματα, «Ωρίων», Λευκωσία 1997. Ακόμα έγραψε μελετήματα για την ιστορία της λογοτεχνίας και του θεάτρου της Κύπρου και προγράμματα για το ραδιόφωνο και την τηλεόραση. Διηγήματά του έχουν μεταφραστεί και στα αγγλικά, γερμανικά, σερβικά, βουλγαρικά, ρωσικά, ουγγρικά και κινέζικα.

Ήταν βουτηγμένος για δέκα χρόνια επί δέκα ώρες μέσα σε συγγράμματα, ιδιωτικά αρχεία, σκονισμένες εφημερίδες και βιβλιοθήκες, «ανασταίνοντας» έργα και συνομιλώντας με θεατρίνες που άφησαν εποχή. Μέχρι που πρόσφατα ήρθε και τον βρήκε μια ύψιστη πνευματική τιμή, ένα Βραβείο από την Ακαδημία Αθηνών για το έργο του «Το Θέατρο στην Κύπρο (τόμος Α΄: 1860-1939, τόμος Β΄: 1940-1959)», ενώ στη συνέχεια απέσπασε το Μεγάλο Βραβείου Θεάτρου του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου για τη μέχρι σήμερα προσφορά του στο χώρο.

Ο Δρ Γιάννης Κατσούρης μου είχε κάνει την εξαιρετική τιμή να προλογήσει και να κάνει την παρουσίαση του πρώτου μου βιβλίου. Θα τον θυμάμαι με ιδιαίτερη αγάπη και εκτίμηση.

1 comment:

Marilu said...

Querido amigo Phivos,é uma perda irreparável, para a cultura de Chipre e para o mundo, homens como John Katsouris, deixam um grande legado para a humanidade. Beijocas