Friday, November 13, 2009

Κιτρινισμός


Η δημοσίευση, κατά τρόπο ωμό και προκλητικό, σκανδαλοθηρικών θεμάτων, παραποιημένων ειδήσεων κ.τ.ο., με κίνητρα κυρίως κερδοσκοπικά αλλά και πολιτικά. Ο κίτρινος τύπος αποτελεί υποβάθμιση της δημοσιογραφίας, καθώς θηρεύει και προβάλλει την είδηση που εξάπτει την περιέργεια του κοινού δίνοντας έμφαση στον εντυπωσιασμό, χωρίς να σέβεται την ανθρώπινη προσωπικότητα και τη δημοσιογραφική δεοντολογία.

Η λέξη αποδίδει το αγγλικό yellow press ή journalism. Συγκεκριμένα, ο όρος συνδέεται με τις λαϊκές εφημερίδες της Νέας Υόρκης τη δεκαετία του 1890 και τις σαφείς ιμπεριαλιστικές τάσεις που εξέφραζ. Τη δεκαετία του 1890, ξέσπασε «πόλεμος» για τη διεκδίκηση της μεγαλύτερης κυκλοφορίας, ανάμεσα στις εφημερίδες New York World του Τζόζεφ Πούλιτζερ και New York Journal του Ράντολφ Χηρστ.
.
Οι εφημερίδες ενεπλάκησαν σε έναν ανταγωνισμό για την κατάκτηση των αναγνωστών με κύριο όπλο τη σκανδαλώδη δημοσιογραφία και επιστρατεύοντας κάθε μέσο: μεγάλες δόσεις δολοφονιών και σεξ, πηχυαίους τίτλους και έγχρωμα ένθετα. Ο Πούλιτζερ κυκλοφόρησε το πρώτο του κόμικ, Τhe Yellow Kid (Το κίτρινο παιδί), σε σκίτσα του Ρίτσαρντ Άουτκολ. Το κόμικ αυτό, που τυπωνόταν με κίτρινο μελάνι, έγινε πάρα πολύ δημοφιλές και χαρακτήρισε τις λαϊκές «φυλλάδες» τις εποχής.

3 comments:

asxetosx said...

Πολύ ενδιαφέρον

zeidoron dtsoukas said...

Αγαπητέ Φοίβο αν θέλουμε να καταλάβουμε επακριβώς τον κιτρινισμό του Τύπου πρέπει να ανατρέξουμε στα πρωτοσέλιδα των Αθηναϊκών εφημερίδων της περιόδου 1986 έως 1996 τουλάχιστον.Τι είχαν δει τα ματάκια μας τότε!Καλό Σαββατοκύριακο.

Phivos Nicolaides said...

@ Asxetosx. Ευχαριστώ πολύ. Όπως λένε κάλλιο αργά παρά ποτέ. Εννοώ για τις ευχαριστίες.

@ Ζeidoron. Μακάρι να ήταν μόνο η δεκαετία που αναφέρεις. Δυστυχώς, ο κιτρινισμός συνεχίζεατι ίσως πιο ύπουλα και υποχθόνια από ποτέ... αν λάβεις υπόψη σου και τα κανάλια με τα απαράδεκτα παράθυρά τους...