Monday, November 23, 2009

Τζούλια Αστραίου-Χριστοφόρου

Υφαίνοντας τα όνειρα


Η Τζούλια Αστραίου-Χριστοφόρου παρά τις επιτυχίες και τις διακρίσεις της, εξακολουθεί να είναι ο εαυτός της, σεμνή, καταδεκτική και ανθρώπινη. Χαμηλών τόνων λόγω ιδιοσυγκρασίας, είναι μια ξεχωριστή προσωπικότητα, που με μεγάλη αγάπη άρχισε πριν λίγα χρόνια, να στήσει το δικό της εργαστήρι για ανάπτυξη της πατροπαράδοτης Κυπριακής υφαντικής τέχνης.

Με βαθιά γνώση για το αντικείμενο και σεβασμό στην παράδοση, ξεδιπλώνει καθημερινά τις αρετές της στον τομέα αυτό. Τα εκλεκτά χειροποίητα υφαντά της με σχέδια από παραδοσιακά μοτίβα, ξεχωρίζουν για την εξαιρετική τους ποιότητα και στη τελευταία λεπτομέρεια.


Με μεγάλο μεράκι κατασκευάζει ξεχωριστές δημιουργίες, που στην ουσία αποτελούν έργα τέχνης, συμβάλλοντας έτσι στη νέα σύγχρονη υφαντική τέχνη, ως συνέχεια της παλιάς. Οι μοναδικές δημιουργίες της έχουν καταξιωθεί και στο εξωτερικό και πολλά από τα έργα της είναι περιζήτητα.

Μου δίνει ιδιαίτερη ευχαρίστηση να μιλώ για την Τζούλια, παρόλο που ξέρω ότι, τη φέρνω σε δύσκολη θέση λόγω της σεμνότητας της. Όμως, ας δεχτεί αυτή την εισαγωγή από καρδιάς, ως ένα μικρό ευχαριστώ από μένα, που με τον σύζυγο της Δρ Χριστόφορο Χριστοφόρου, με τιμούν με τη φιλία τους.

Τέλος, πρέπει να πω ότι, η προικισμένη Τζούλια ζωγραφίζει εξ’ ίσου καλά με τα υφαντά της και η επόμενη αφιέρωση θα είναι για τη ζωγραφική της τέχνη και τις επιδόσεις της στον τομέα αυτό. (Στη φωτογραφία με τον καλό φίλο Δρ Χριστόφορο Χριστοφόρου).

Το εργαστήρι το οποίο ίδρυσε και διευθύνει η Τζούλια Αστραίου-Χριστοφόρου προωθεί την έρευνα, τη διατήρηση και την ανάπτυξη της παραδοσιακής Κυπριακής υφαντικής. Στεγάζεται σε ιδιόκτητο, πατρογονικό σπίτι.
Λειτουργεί εργαστήρι/έκθεση/γκαλερί, που περιλαμβάνει την έρευνα για τα παραδοσιακά υφάσματα, τη δημιουργία και παραγωγή σύγχρονων χρηστικών υφαντών, θεατρικών κοστουμιών, πινάκων και υφαντών έργων τέχνης που διατίθενται προς πώληση.
Το εργαστήρι στεγάζεται σε κτίριο του 19ου αιώνα που είναι αντιπροσωπευτικό δείγμα της τοπικής αρχιτεκτονικής και μάστορες. Χαρακτηριστικά της οικοδομής συνδέονται με την ιστορία της Κύπρου και με τις βιογραφίες των ενοίκων, οι οποίοι ήταν σημαντικές προσωπικότητες του τόπου, ειδικοί στο κτίσιμο, στην υφαντική και κεντητική.

Το Εργαστήρι άνοιξε τον Δεκέμβρη του 2003. Σ’ αυτό κατασκευάζονται σύγχρονα χειροποίητα υφαντά με αποκλειστικά σχέδια, βασισμένα κυρίως σε παραδοσιακές τεχνικές και μοτίβα. Είναι έργα τέχνης, που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες.

Μια συλλογή από πολύπλοκα φωτιστικά και πλάϊντς καμωμένα από καλάμια, σπάγκους, γυαλί και χαλκό δείχνουν απρόσμενες διαφάνειες απέναντι στο φως. Τα σχέδια βασίστηκαν στα «ασπροπλούμια» που απλοποιήθηκαν και αναπλάστηκαν σε σχέδια μαιάνδρων με έντονο αρχαίο Ελληνικό στυλ.

Η συλλογή αποτελείται από θήκες μαξιλαριών, ατομικά πιάτων, τραπεζομάντιλα και κουρτίνες. Σειρά από διαφανή σάλια, βασίστηκαν στο κοστούμι της βασίλισσας Αρήτης εμπνευσμένο από αγγειογραφίες κεραμικών του 5ου αιώνα π. Χ. που έγινε για τη σκηνική παραγωγή «Οδύσσεια».

Ορισμένα σχέδια βασίζονται στα πολύχρωμα «φυθκιώτικα» και άλλα στα πολυτελή Βυζαντινά μεταξωτά κεντήματα. Ακόμα, άλλα συνδέονται με πίνακες της Τζούλιας από την περιοχή των «λουτρών της Αφροδίτης».

Η υφαντική χρησιμοποιείται και ως μέσον έκφρασης στην κατασκευή έργων τέχνης που εκπροσώπησαν την Κύπρο σε διεθνείς διαγωνισμούς ταπισερί στο εξωτερικό.
Το Εργαστήρι, με τους τέσσερεις αργαλειούς από διαφορετικές περιοχές του νησιού και τη συλλογή των παραδοσιακών και σύγχρονων υφαντών, είναι ένας χώρος όπου αναβιώνει η Κυπριακή υφαντική.
Η ιδιοκτήτρια Τζούλια Αστραίου-Χριστοφόρου, ασχολείται επίσης με την έρευνα των παραδοσιακών υφασμάτων σε συνεργασία με Οργανισμούς στην Κύπρο και το εξωτερικό.
Η Τζούλια σπούδασε στο Winchester School of Art της Αγγλίας και πήρε Β.A. Honours στο Αrt and Design με ειδίκευση στο textiles/fashion.
Φοίτησε επίσης, στο Ecole Nationale Supérieure des Beaux Arts του Παρισιού στο εργαστήρι «Δομή, ύλη, χρώμα» σαν ελεύθερη φοιτήτρια.
Τα δημιουργήματα της ξεχωρίζουν για την υψηλή ποιότητα και καλαισθησία τους.
Τα δημιουργήματά της αποτελούν έργα τέχνης από μόνα τους.
Η Τζούλια με το σύζυγό της Δρ Χριστόφορο Χριστοφόρου, ο οποίος την ενθαρρύνει και στηρίζει στο δημιουργικό της έργο.

Η όμορφη και ταλαντούχα κόρη τους, Δάφνη, είναι μόλις 21 χρονών και είναι ήδη φτασμένη καλλιτέχνης στη ζωγραφική. Στη φωτογραφία ποζάρει για σκοπούς επίδειξης των έργων της μητέρας της. Δείτε το αφιέρωμα στη Δάφνη

Η πολλά υποσχόμενη Δάφνη συμπληρώνει το δεύτερο έτος σπουδών της στον κλάδο Illustration στο πανεπιστήμιο του Brighton του Ηνωμένου Βασιλείου. Δείτε την ιστοσελίδα της Shoveling Snow

Έργα της Τζούλιας φτιαγμένα με μεράκι και πολλή αγάπη για την παράδοση μας.

Το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό.


Η παλιά ραπτομηχανή, σημειώσεις και σχέδια μιας άλλης εποχής.

Το κάθε τι είναι μελετημένο και προσεγμένο.
Εδώ δημιουργεί σύγχρονα χειροποίητα είδη εσωτερικού χώρου, ένδυσης, θεατρικά κοστούμια και έργα τέχνης στον παραδοσιακό κυπριακό αργαλειό.

Ο κυπριακός αγραλειός που διέφερε από περιεχή σε περιοχή.

Το αποτέλεσμα ήταν όμως, το ίδιο, εξαίρετα υφαντά.

Η Τζούλια περιγράφει με ιδιαίτερη αγάπη τα έργα της.

Συνεχίζει μια παράδοση αιώνων.

Έτσι ράβονταν κάποτε, έτσι τα ράβη και τώρα η Τζούλια.

Περισσότερο με μουσείο μοιάζει ο χώρος.

Η Τζούλια δεν κουράζεται να μας εξηγά για τις μοναδικές δημιουργίες της.

Οι πίνακες της κι αυτοί εξαιρετικοί, αλλά θα τους παρουσιάσουμε ξεχωριστά.

Το ζεύγος Τζούλια Αστραίου και Χριστόφορος Χριστοφόρου.

Στην αίθουσα των αργαλειών, οι παραδοσιακές βούφες κατά την κυπριακή.

Στο δωμάτιο υπάρχουν τέσσερεις αργαλειέ, ένας από την Πάφο (μικρός αλλά έκανε πολλά σχέδια), δύο από το Καϊμακλί και ένα από την Εφτακόμη.

Η Τζούλια έχει πλούσαι καλλιτεχνική δράση συμμετέχοντας σε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις.

Εκπροσώπησε την Κύπρο στη 10η και 11η Διεθνή Τριεννάλε Ταπισερί στο Lodz Πολωνίας -28/5/01, 24/5/04.

«Η συλλογή κεντημάτων και δαντελών του Λεβέντειου Δημοτικού Μουσείου Λευκωσίας» - Έρευνα, κείμενα, σχεδιαγράμματα. 1996 – της Τζούλιας.

Η Τζούλια έκανε διαλέξεις και δημοσιεύσεις με θέμα τα παραδοσιακά κεντήματα, υφαντά και ενδυμασίες σε συνέδρια στην Κύπρο και το εξωτερικό.

Βιβλιοκρισία δύο τόμων της Δρ Αικατερίνης Αριστείδου με τίτλο « Η Υφαντουργία της Κύπρου»- Επετηρίδα ΧΧΧΙV 2008, του Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών.

Δημιούργησε την ιστοσελίδα Cyprus Textile Route και σχετικού εντύπου σε συνεργασία με το European Textile Network και χρηματοδότηση των Πολιτιστικών Υπηρεσιών και του ΚΟΤ-2008. www.ETN-net.org/routes

Επιστημονική Σύμβουλος για την ταινία «Υφάντρες της Κύπρου» (2001-2008) με κύριους χορηγούς τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και το Υπουργείο Εσωτερικών.

1995 – 1996 – Κείμενα, παρουσίαση, δώδεκα τηλεοπτικών εκπομπών του ΡΙΚ για τα κυπριακά κεντήματα και υφαντά - Σειρά «Τεχνίτες της παράδοσης» (ως λειτουργός οικοτεχνίας / χειροτεχνίας).

2000- Δημιουργία και οργάνωση του Μουσείου Υφαντικής Δρούσιας. (ως λειτουργός οικοτεχνίας /χειροτεχνίας).

Η δράση της Τζούλιας δεν τελειώνει στον αργαλειό...


Εργαστήρι/ Έκθεση/Γκαλερύ
Οδός Αγίας Βαρβάρας 1,
Καϊμακλί, Λευκωσία, 1021.
Τηλέφωνο: 00357 22 466 373, 00357 22 475 219
Ηλεκτρονική διεύθυνση:
jastreou@yahoo.com

18 comments:

Lydia said...

Oh, her artistry is outstanding. It looks like the work of a sunny angel. I learned something today that textiles in Cyprus are a national pride. So beautiful. Julia's studio and home are like a museum, as you mentioned.

I am putting this through translator, as that is how I was able to read about Julie. I hope it translates fine.

Lydia said...

I love the Leonard Cohen song in your playlist. :)

rose said...

στην Τζούλια χρωστάω την πρώτη μου βουφα, του 1909 [απο μια γιαγια που μας έφερε σε επαφή] και όσα μου μετέδωσε απο τη δικη της αγάπη για τα υφαντά.

υπέροχο αφιέρωμα

stalamatia said...

Μπράβο της μπράβο της ,θα μου άρεσε να δουλεύω εκεί.
Μέχρι που σκέφτομαι να φτιάξω μια μικρή βούφα ,ξέρω πρίπου πως και να υφαίνω μικρά πραγματάκια.Αλλά δεν έχω χρόνο ίσως το Καλοκαίρι.

JamanFou said...

Χρυσοχέρα και άξια εκπρόσωπος της Κύπρου στην τέχνη αυτή

ΓΙΑΝΝΑ said...

Θαυμασιο αφιερωμα.Συγχαρητηρια στην αξια υφαντρα για το εργο της.Δεν υπαρχει πια ενδιαφερον για τις παλιες υπεροχες εργασιες.Το εργαστηρι ειναι πραγματικο μουσειο οπως το λες Φοιβο.Ευχομαι να υπαρξουν μιμητες,για να μην χαθει η αξιολογη δουλεια της κ.Χριστοφορου.

katrine said...

Φοίβο μου με άφησε άφωνη όλο της το έργο.Είναι το ταλέντο, η αγάπη για την παράδωση, το μεράκι αν θέλεις που κρατά τη διάθεση κ το κέφι της δημιουργίας. Σπανίζουν τέτοιοι άνθρωποι.
Και εσύ, όλο το αφιέρωμα που με αγάπη μας παρουσιάζεις το αγκάλιασες με Gohen!:)))
Καλημέρες και καλή συνέχεια

acer_v said...

Άνθρωπος με μεράκι, ταλέντο και αγάπη για αυτό που δημιουργεί είναι η Τζούλια! Υπέροχα τα υφαντά της και ο χώρος της δημιουργίας της.
Με πολύ όμορφο και τρυφερό τρόπο Φοίβο τιμάς τους φίλους!
Την καλημέρα μου.

Anonymous said...

Εξαιρετικό αφιέρωμα, φοβερή η δουλειά που παρουσιάζεις.
Πολλά μπράβο και χαιρετίσματα στον Χριστόφορο και την Τζούλια!

Eva Neocleous said...

Θαυμάσιο αφιέρωμα Φοίβο και πολύ εύστοχος ο τίτλος.
Υπέροχες οι δημιουργίες της Τζούλιας!

Αστρο - Συμμορίτες said...

Τι φοβερή ανάρτηση είναι αυτή!
Ποιος υφάινει σήμερα? Και κρίμα γιατί πρόκιεται για υψηλή τέχνη και αποτέλεσμα.
Μπράβο λοιπόν στην εν λόγω κυρία αλλά και σε σένα που οι παρουσιάσεις σου ξεπερνούν κάθε φαντασία του εκάστοτε αναφερόμενου.
Την καλησπέρα μας.

thumbelina said...

Άτομα τόσο προικισμένα που αξίζουν όλο το θαυμασμό, την εκτίμηση και την αγάπη μας..
συγχαρητήρια για την τόσο ταλαντούχα φίλη σου, οι δημιουργίες της υπέροχες...
τυχερός που είσαι φίλος της μα και εκείνη εξίσου τυχερή που έχει έναν τόσο καλό φίλο όπως εσύ..

καλό ξημέρωμα!

Phivos Nicolaides said...

Sas efharisto olous gia ta kala sas logia, apo ti Germania opou vriskome gia liges meres!!
Thank you all for your kind words, from Germany, where I am for a few days!!!

Betty Manousos:cutand-dry.blogspot.com said...

Κε Νικολαιδη,
Συγνωμη για την καθυστέρηση.
Ευχαριστω παρα πολυ για τα ευγενικα σας σχολια, χαρά μου να τα διαβάζω.
Επίσης ευχαριστω για τον πολιτισμο που μας προσφερεται μέσα απο το μπλογκ σας. Θαυμασιο ποστ!.
Καλο σας βραδυ.

Stefania said...

Εκπληκτικά έργα τέχνης! Μπράβο στη Τζούλια που με τόσο μεράκι κρατά ζωντανή την παράδοση του τόπου μας.

melissalli said...

καλησπέρα, πολύ όμορφο αφιέρωμα...iiiiii πάλυ ταξίδι έχουμεεεεε????? χαχχχ

BlueRidgeLady said...

Loved all these pictures and the beautiful textiles work, amazing!!!

Phivos Nicolaides said...

@ Betty Manousos:cutand-dry.blogspot.com. Ευχαριστίες για τα όμορφα, καλά σας λόγια, τα οποία ανταποδίδω με την εκτίμησή μου. Καλή συνέχεια.

@ Stefania. Στην Τζούλια αξίζουν πολλά μπράβο, αλλά και σε όλους, όσους μπορούν να εκτιμούν τα έργα ζωής των συνανθρώπων μας, όπως εσένα αγαπητή φίλη Στεφανία.
Εκπληκτικά έργα τέχνης! Μπράβο στη Τζούλια που με τόσο μεράκι κρατά

@ melissalli. Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Γύρισα σήμερα χαράματα! Η αναφορά στον "Ταξιδιάρη" σύντομα!!

@ BlueRidgeLady. Thank you so much for your generous comment and kind words. I hope to post in English as well on this topic! Best regards!
Loved all these pictures and the beautiful textiles work, amazing!!!