Βοτανολόγος
Γράφει από Λευκωσία
Είναι δέντρο αειθαλές, έχει φύλλα αντίθετα, λογχοειδή, δερματώδη, σκουροπράσινα στην άνω επιφάνεια και αργυρόχροα στην κάτω. Τα άνθη της είναι λευκωπά, μονοπέταλα και πολύ μικρά και εμφανίζονται προς το τέλος Μαΐου, ενώ ο καρπός ωριμάζει και συλλέγεται κατά τα τέλη του φθινοπώρου και αρχές του χειμώνα. Ο κορμός της ελιάς είναι οζώδης και καλύπτεται από τεφρόφαιο φλοιό.
Εδώ και χιλιετίες, το κατ' εξοχήν δέντρο του μεσογειακού χώρου, η ελιά, συνυπάρχει με τους λαούς της Μεσογείου, έχει συνδεθεί με την καθημερινότητα και τις συνήθειές τους και έχοντας ξεπεράσει τα όρια του τοπίου, έχει αφήσει τα ίχνη της σε όλους τους πολιτισμούς που αναπτύχθηκαν στα παράλια της. Ελιά, σύμβολο γαλήνης, γονιμότητας, ειρήνης. Τα κλαδιά της έγιναν στεφάνια για να στεφανώνουν τους νικητές των Ολυμπιακών αγώνων και ο πολύτιμος χυμός των καρπών της, το ελαιόλαδο, ήταν το βραβείο για τους νικητές των περίφημων Παναθηναϊκών Αγώνων που γίνονταν προς τιμή της θεάς Αθηνάς. Οι Αθηναίοι στα νομίσματά τους απεικόνιζαν την Αθηνά με στεφάνι ελιάς στο κράνος της και έναν αμφορέα με λάδι ή ένα κλαδί ελιάς.
Το λάδι αποτελούσε από την αρχαιότητα βασικό στοιχείο της ελληνικής διατροφής. Παρήγαγαν τρεις ποιότητες λαδιού. Ωμοτριβές ή ομφάκινον ονομαζόταν το αρίστης ποιότητας και εξαγόταν από ελιές αγουρωπές, χωρίς ξεθέρμισμα. Το δεύτερον, αυτό του γεύματος ήταν το καλής ποιότητας λάδι. Χυδαίον έλαιον χαρακτήριζαν το κατώτερης ποιότητας λάδι από ελιές υπερώριμες ή χτυπημένες. Το λάδι εκτός από βασική τροφή αποτελούσε απαραίτητη καύσιμη ύλη για φωτισμό, αφού με λάδι έκαιγαν οι λύχνοι. Αυτή η χρήση του επιβιώνει σήμερα στα καντήλια.
Διαδεδομένη επίσης ήταν η χρήση του στη σωματική υγιεινή. Επάλειψη του σώματος με λάδι προστάτευε από τον ήλιο ή το ψύχος. Μετά το λουτρό γινόταν επάλειψη του σώματος και της κόμης με αρωματικό λάδι, καθώς αυτό ήταν το βασικό συστατικό πολλών αρωμάτων.
Στον Ιπποκράτειο Κώδικα αναφέρονται περισσότερες από 60 φαρμακευτικές χρήσεις του. Ήταν κατάλληλο για τη θεραπεία δερματικών παθήσεων, ως επουλωτικό και αντισηπτικό σε τραύματα, εγκαύματα και γυναικολογικές ασθένειες. Επίσης το χρησιμοποιούσαν ως εμετικό αλλά και για προβλήματα των αφτιών.
Ως τροφή βοηθούσε την αντιμετώπιση καρδιακών παθήσεων, γεγονός που επιβεβαιώνεται και επιστημονικά σήμερα. Εκτός από το λάδι, για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες χρησιμοποιούσαν και τα φύλλα και άνθη της ελιάς, από τα οποία παρασκεύαζαν αφέψημα που το χρησιμοποιούσαν ως κολλύριο, για την αντιμετώπιση της φλόγωσης των ούλων και του έλκους του στομάχου.
Χρησιμοποιούμενα τμήματα: Οι καρποί (και το λάδι που λαμβάνεται από αυτούς) και τα φύλλα.
Οι ευεργετικές ιδιότητες του ελαιόλαδου έγκεινται στην χημική του σύσταση. Το ελαιόλαδο αποτελείται από ελαϊκό οξύ, λινελαϊκό οξύ, παλμητικό και στεατικό οξύ και από φυτοστερόλες σε πολύ μικρό ποσοστό. Από τα στοιχεία αυτά, μεγάλη σημασία για τον άνθρωπο έχει το λινελαϊκό οξύ, η έλλειψη του οποίου οδηγεί σε σειρά βλαβών, όπως καθυστέρηση της ανάπτυξης, διαταραχές του μεταβολισμού κ.λπ. Το ελαιόλαδο περιέχει 60-80% μονοακόρεστα λιπαρά οξέα τα οποία είναι πολύ πιο ανθεκτικά σε οξειδωτικές διαδικασίες σε σχέση με τα αυτά που περιέχονται στα σπορέλαια. Γι’ αυτό αντέχει καλύτερα στο μαγείρεμα.
Έχει αποδειχθεί ότι τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και ειδικά το ελαϊκό οξύ, προστατεύουν από τη στεφανιαία νόσο γιατί ελαττώνουν τη συγκέντρωση των λιποπρωτεϊνών χαμηλής πυκνότητας LDL ("κακή χοληστερίνη"), και ταυτόχρονα μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα της HDL (δηλαδή της "καλής χοληστερίνης") η οποία προστατεύει τον οργανισμό από την αρτηριοσκλήρωση Επίσης το ελαιόλαδο αποτελεί πλούσια πηγή λιποδιαλυτών βιταμινών Α, D, K και ειδικά Ε οι οποίες προστατεύουν τον οργανισμό μας από κάποια είδη καρκίνου (π.χ. παχέος εντέρου και μαστού) καθώς επίσης και από την οστεοπόρωση. Οι βιταμίνες αυτές καθώς και οι πολύτιμες πολυφαινόλες του ελαιόλαδου, ευρίσκονται μόνο στα παρθένα ελαιόλαδα και ψυχρής αποστάξεως (cold pressed), καθώς στα ραφιναρισμένα καταστρέφονται σχεδόν ολοσχερώς. Το ελαιόλαδο εκτός των άλλων, λόγω της αντιοξειδωτικής του δράσης καθυστερεί την γήρανση των κυττάρων, βοηθάει στην πέψη και στην απορρόφηση του ασβεστίου. Επιπλέον τα λιπαρά οξέα (βιταμίνη F) συμμετέχουν στην σύνθεση της κυτταρικής μεμβράνης.
Τα φύλλα περιέχουν ελαιανολικό οξύ, ελαιαστερόλη, ελαιουροπεϊνη, τριτερπενοειδείς αλκοόλες. Το αφέψημα τους είναι διουρητικό, υποτασικό και κυρίως είναι χρήσιμο στο διαβήτη. Φαίνετε ότι η ουσία υπεύθυνη για την μείωση του ζαχάρου είναι η ελαιουροπεΐνη.
Επιμέλεια
Δέττη Χριστοφίδου
Βοτανολόγος
ΕΥ ΖΩ Newsletter
No 11 Νοέμβριος 2009
15 comments:
Εξαιρετική ανάρτηση για το δένδρο σύμβολο της ελληνικής παράδοσής μας
Προ τριετίας που είχε γίνει σάλος με τη "φραπελιά" και τις ευεργετικές της ιδιότητες στον οργανισμό, κινδύνεψαν τα δεντράκια από τους επίδοξους ....Ιπποκράτες
Ευτυχώς ξεχάστηκε...
:-)
"Η ελιά (ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΛΑΜΑΣ)
Eίμαι του ήλιου η θυγατέρα
H πιο απ’ όλες χαϊδευτή.
Xρόνια η αγάπη του πατέρα
Σ’ αυτόν τον κόσμο με κρατεί.
Όσο να πέσω νεκρωμένη,
Aυτόν το μάτι μου ζητεί.
Eίμ’ η ελιά η τιμημένη.
Δεν είμ’ ολόξανθη, μοσχάτη
Tριανταφυλλιά ή κιτριά·
Θαμπώνω της ψυχής το μάτι,
Για τ’ άλλα μάτια είμαι γριά.
Δε μ’ έχει αηδόνι ερωμένη,
M’ αγάπησε μία θεά·
Eίμ’ η ελιά η τιμημένη.
Όπου κι αν λάχω κατοικία,
Δε μ’ απολείπουν οι καρποί·
Ώς τα βαθιά μου γηρατεία
Δε βρίσκω στη δουλειά ντροπή·
Μ’ έχει ο Θεός ευλογημένη
Kι είμαι γεμάτη προκοπή·
Eίμ’ η ελιά η τιμημένη.
Φρίκη, ερημιά, νερά και σκότη,
Tη γη εθάψαν μια φορά·
Πράσινη αυγή με φέρνει πρώτη
Στο Nώε η περιστερά·
Όλης της γης είχα γραμμένη
Tην εμορφιά και τη χαρά·
Eίμ’ η ελιά η τιμημένη.
Εδώ στον ίσκιο μου από κάτου
Ήρθ’ ο Χριστός ν’ αναπαυθεί,
Kι ακούστηκε η γλυκιά λαλιά του
Λίγο προτού να σταυρωθεί·
Το δάκρυ του, δροσιά αγιασμένη,
Έχει στη ρίζα μου χυθεί·
Eίμ’ η ελιά η τιμημένη"
Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές
Για τους αρχαίους ήταν ...τα πάντα όλα!!
...Επίσης, κατάλληλο για αποφυγή της φαλάκρας [απ'έξω κι από μέσα!]
Τάδε έφη -μετά από ενδελεχείς έρευνες- ο πατήρ... Jamanfou-τίστας!!
Πολύ επίκαιρο - μάζευα ελιές σήμερα το πρωί:)
@ ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ. Εξαιρετική η επιλογή του ποιήματος! Να' σαι πάντα καλά με γλαρένιες αγκαλιές!
@ phlou...flis. Εντάξει Φώτη, ήταν τα πάντα για τους Αρχαίους, αλλά δεν είχαν και τιραμισού!!!
@ JamanFou. Ενδιαφέρον και αυτό!!
@ strovoliotis. 'Ωστε θα φάμε ελιές φέτος!! Πολλούς χαιρετισμούς!
Παλαιότερα, στις βόρειες χώρες της Ευρώπης, το ελαιόλαδο το προμηθεύονταν μόνο μετά από συνταγή του γιατρού στα φαρμακεία και σε ελάχιστες ποσότητες, ως καταπραϋντικό, τονωτικό, βιταμινούχο και αποτοξινωτικό. Όσα και να γράψει κανείς γι αυτό το εκλεκτό προϊόν, θα είναι λίγα...
Λεμέσια. Αυτά που αναφέρεις, δεν ήταν τυχαία. Το λαδάκι έχει πολλές ιδιότητες! Άσε τώρα, που αφήσαμε τα λάδια και ασχολούμαστε ως κοινωνία με τα... λαδώματα!!
όσα και να γράψουμε για την ελιά δεν είναι ποτέ αρκετά, όμορφη και γεμάτη άρωμα ελιάς και λαδιού η ανάρτηση, γι' αυτό και μεις την τιμούμε δεόντως σε όλα μας τα φαγάκια
ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ. Δίκαιο έχεις. Όσα και να γραφτούν για την ελιά είναι λίγα μπροστά σ' αυτό που μας προσφέρει! Δόξα και τιμή στην ελιά μας τη καλή!! Καλό σαββατοκυρίακο!
καλησπερα!!!συγνωμη αλλα δεν προλαβαινω να το διαβασω ολο.παντως δεν σε ξεχνω..περασα για μια καλησπερα
Πολύ ωραία ανάρτηση. Και πολύ κατατοπιστική. Μ' αρέσει η ελιά. Το μέρος που μένω τα 3 τελευταία χρόνια, ήταν γεμάτο παλιά με ελαιώνες. Έτσι άφησαν πολλά ελαιόδεντρα στα οικόπεδα. Είναι πολύ ωραίο δέντρο. Ασημοπράσινο.
@ η ψυχασθενής. Kαλησπέρα. Είσαι πάντα λίαν ευπρόσδεκτη και καλοδεχούμενη. Καλή βδομάδα να έχεις, γεμάτη νέες ευχάριστες εμπειρίες!
@ Meropi. Καλήσπέρα Μερόπη και καλή βδομάδα με νέες δικαστικές... αποφάσεις!!
Στο φύλλο σου, ελιά, η Ειρήνη ζωγραφισμένη
...
Κι οι ζωγραφιές ενώνονται σε μία
Μ’ έναν ουρανό, μ’ έναν ήλιο
Μ’ ένα φεγγάρι, με μια θάλασσα
Με μια γη ...
πολλά φιλιά Φοίβο!
@ Acer_v. Ωραίο το ποίημά σου Αφροδίτη μου. Πρέπει όμως, να σε 'λαδώσουμε' για να μας γράψεις και τα νέα σου;
Πολύ καλό άρθρο, κάποια σημεία του είναι παρμένα αυτούσια από το "Ελιά και Ελαιόλαδο" του Dr Αργύρη Τυρολόγου (http://www.vieltha.com). Θα ήταν καλό να αναφέρεται η πηγή για λόγους που καταλαβαίνουμε όλοι μας...
Post a Comment