Thursday, December 6, 2012

Μουσείο Αγώνων Καταδρομών Κύπρου





Των Καταδρομών το κλέος και των Ελλήνων το καύχημα

 


Αποστολή του Μουσείου είναι η συγκέντρωση, διαφύλαξη κι έκθεση των κειμηλίων των Καταδρομών, η μελέτη και η τεκμηρίωση της ιστορίας τους, η προβολή της ιδέας ανά τους αιώνες.



Σύμφωνα με την ταξινόμηση του Διεθνούς Συμβουλίου (ICOM), το Μουσείο των Καταδρομών ανήκει στην κατηγορία των ιστορικών - τεχνολογικών  μουσείων που εξετάζουν κι εκθέτουν μια συγκεκριμένη ανθρώπινη δραστηριότητα σε όλες τις εκφάνσεις.



Στεγάζεται σε νεοκλασικό κτήριο του 1936, σε πλήρη συμφωνία με τα εκθέματα που περιέχει, επί της συμβολής των οδών Νικοκλέους και Παναγίας Φανερωμένης, στην εντός των τειχών πόλη της παλιάς Λευκωσίας.



Στόχος του είναι η παρουσίαση της ιστορίας των Καταδρομών, από την ίδρυση της πρώτης Μοίρα Καταδρομών  την 9η Ιουλίου το 1964 στους κόλπους της Εθνικής Φρουράς, μέσα από εκθέματα, κείμενα, φωτογραφικό και οπτικοακουστικό υλικό.



Το Μουσείο Αγώνων Καταδρομών Κύπρου δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του Παγκύπριου Συνδέσμου Εφέδρων Καταδρομέων. 
 
Ο εκθεσιακός χώρος του Μουσείου διακρίνεται στον εσωτερικό, που περιλαμβάνει τέσσερις ενότητες, στον περιβάλλοντα χώρο και στον εξωτερικό αίθριο χώρο.
 
Στο πρώτο τμήμα της έκθεσης του Μουσείου εκτίθενται γενικά εκθέματα οπλισμού, στο δεύτερο η ιστορία των Καταδρομών, στο τρίτο σύγχρονο εκπαιδευτικό και συναφές υλικό και στο τέταρτο οι πεσόντες και αγνοούμενοι καταδρομείς.





Προβάλλονται λάφυρα από τις μάχες των Μοιρών Καταδρομών με τις ορδές των εισβολέων, οπλισμός που έχει χρησιμοποιηθεί στους αγώνες της πατρίδας μας (1963, 1967 και 1974)..




Πλούσιο κι ενδιαφέρον φωτογραφικό υλικό. 






Η έκθεση καλύπτει χρονικά την περίοδο από της ίδρυσης των Καταδρομών στην Κύπρο, το 1964 έως και σήμερα. Αναπτύσσεται σε μια διαδρομή περιμετρική του υπερυψωμένου ισογείου του κτηρίου.
 


Τρία οπλοπολυβόλα, το ένα εκ των οποίων είναι από τα πλέον σπάνια που υπάρχουν στην Κύπρο και στην Ελλάδα.

Σπάνιος οπλισμός από το 1964.


Στα εκθέματα παρατηρούμε, μεταξύ άλλων, φωτογραφίες, χάρτες, λιθογραφίες, δελτάρια.
Υπάρχει στρατιωτικό υλικό, οπλισμός, στολές διαφόρων εποχών και όπλων, μετάλλια και παράσημα, πίνακες ζωγραφικής και φωτογραφίες, αλλά και διάφορα στρατιωτικά κειμήλια, είναι περιληπτικά τα εκθέματα που μπορεί να δει από κοντά ο επισκέπτης.


Τα εκθέματα παρουσιάζονται σε τέσσερις αίθουσες και δυο ειδικά διαμορφωμένους διαδρόμους, ακολουθώντας χρονολογική σειρά και επικεντρώνοντας κυρίως στις πολεμικές επιχειρήσεις της περιόδου 1964 και 1974.



Είναι εξοπλισμένο με σύγχρονα οπτικοακουστικά μέσα.



Με ιδιαίτερη και έκδηλη συγκίνηση ο αντιστράτηγος εν αποστρατεία Βασίλης Δώδος, μας ξεναγεί στους χώρους του Μουσείου.



Έχουν ταξινομηθεί όλες οι σειρές που έχουν υπηρετήσει στις Δυνάμεις Καταδρομών από ίδρυσης της Εθνικής Φρουράς.

Ξεχωριστή ευκαιρία επαφής με την πρόσφατη ιστορία του Κυπριακού Ελληνισμού.


Αποτελεί δείγμα διατράνωσης της πίστης κι εμμονής μας στον αγώνα για απελευθέρωση της κατεχόμενης πατρώας γης.




«Μια ιδιαίτερα μεγάλη συλλογή που ελκύει το ενδιαφέρον των επισκεπτών», θα μας πει ο αντιστράτηγος εν αποστρατεία Βασίλης Δώδος.


Οι κομάντος σε δράση με αυτοθυσία, πίστη, μαχητικότητα και φιλοπατρία.


Όλα αυτά τα κειμήλια, σε συνδυασμό με την ξενάγηση από τον λάτρη του Μουσείου, αντ/γο Βασίλη Δώδο,  δίνουν την ευκαιρία μιας πολύ καλής επαφής του καθενός μας με την ιστορία των Καταδρομών του Κυπριακού Ελληνισμού.

Για όσους έζησαν πολλά από τα ιστορικά γεγονότα και τον πόλεμο του 1974, εύκολα το δάκρυ κυλά, όταν αντικρίζεις όλο αυτόν τον ιστορικό πλούτο να εκτίθεται με τόση αγάπη και φροντίδα.


Επίσκεψη… προσκύνημα στην αιώνια δόξα ξεχωριστών πατριωτών.

Ιστορίας ξεκίνημα για λύτρωση από την κατοχή...
Η ντροπή του 1974...
Από τα τούρκικα λάφυρα.

Ξεχωριστό κομμάτι του μουσείου αποτελούν οι στρατιωτικές στολές νεκρών ηρώων, που έπεσαν κατά τους αγώνες από το 1964 ως τις μέρες μας.


 Άνθρωποι που συμμετείχαν σε διάφορες μάχες και πολέμους.


Στο χώρο αυτό βρίσκεται η σκυτάλη μιας πορείας που δεν τέλειωσε.


Ένα καντήλι κάθε βράδυ ανάβει και φωτίζει, τις Εικόνες με τις άφθαρτες μορφές στην αναρτημένη Φωτογραφοθήκη, διασώζοντας τη μνήμη.



Στις αίθουσές του προβάλλουν τ’ ανεκτίμητα κι επίζηλα εκθέματα.



Ειδικότερα, εκτίθενται αντικείμενα ανεκτίμητης αξίας, όπως οι στρατιωτικές στολές του Διοικητή της 33 Μοίρας Καταδρομών Γεωργίου Κατσάνη, ο οποίος έπεσε στον Άγιο Ιλαρίωνα, των αγνοούμενων αξιωματικών στις επικές μάχες Αγίου Γεωργίου Κερύνειας Νικολάου Κατούντα και Γωργίου Μελιφρονίδη, του πεσόντος Λοχία της 31 Μοίρας Καταδρομών Νέαρχου Ανηλιάδη, του πρώην Αρχηγού ΓΕΕΦ Ευάγγελου Φλωράκη, του πρώτου Διοικητή της 31 Μοίρας Καταδρομών Στρατηγού Γεωργίου Καρούσου, καθώς και άλλα προσωπικά αντικείμενα πεσόντων και αγνοούμενων καταδρομέων.



Το κοινό μπορεί να το επισκέπτεται από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή, μεταξύ των ωρών 09:00 και 14:00.



Η παρουσία στον ιερό αυτό χώρο θύμησης και τιμής προκαλεί αυτόματα πατριωτικούς συνειρμούς και ψυχικούς  κραδασμούς που ανανεώνουν το πνεύμα της φυλής μας και τη φλογερή πίστη, να προστατεύσουμε και να αξιοποιήσουμε την πολύτιμη κληρονομιά.



Να αποδείξουμε ότι έχουμε συνείδηση της μεγάλης και ιστορικής ευθύνης για το μέλλον του τόπου μας. Ως χρέος προς τις μελλοντικές γενιές. Ως τιμή για τους αγωνιστές του παρελθόντος του γένους των Ελλήνων, που αγωνίστηκαν και πολλοί θυσιάστηκαν ηρωικά για τη δική μας ελευθερία.

No comments: