Sunday, October 1, 2023

Επιτραπέζιο παιχνίδι η ΕΟΚΑ: Αντάρτικο, σαμποτάζ, κέρφιου και προπαγάνδα (VID)

Προσεκτική και καλά μελετημένη σύγχρονη προπαγάνδα...

Μέχρι και επιτραπέζιο παιχνίδι στρατηγικής έγινε ο αγώνας της ΕΟΚΑ.

Συγκεκριμένα η GTM και ο δημιουργός του Stephen Rangazas κυκλοφόρησαν πρόσφτατα το «The British Way: Counterinsurgency at the End of Empire» που είναι ένα επιτραπέζιο παιχνίδι, που περιέχει τέσσερα ξεχωριστά παιχνίδια που απεικονίζουν αποικιακές «έκτακτες καταστάσεις» στα τελευταία χρόνια της Βρετανικής Αυτοκρατορίας. 

Τα τέσσερα παιχνίδια που περιλαμβάνονται σε αυτό το Multipack είναι: 

• Κύπρος, 1955-1959 - Η Εθνική Οργάνωση Κυπρίων Αγωνιστών, με επικεφαλής τον βετεράνο αντάρτη στρατηγό Γρίβα, επιδιώκει να επιτύχει την ένωση (ένωση με την Ελλάδα) μέσω μιας προσεκτικά ενορχηστρωμένης εκστρατείας σαμποτάζ, διαμαρτυρίας και προπαγάνδας. 

• Παλαιστίνη, 1945-1947 - Εβραϊκές αντάρτικες ομάδες έχουν επαναλάβει τις εχθροπραξίες κατά των Βρετανών στην Παλαιστίνη, με στόχο να εξασφαλίσουν την ελευθερία πρόσβασης για Εβραίους μετανάστες και πρόσφυγες, και τελικά ένα ανεξάρτητο εβραϊκό κράτος.   

• Malaya, 1948-1960 - Το Κομμουνιστικό Κόμμα Μαλαισίας έχει ξεκινήσει μια εκστρατεία δολιοφθοράς, απεργιών και ένοπλης αντίστασης κατά της βρετανικής κυριαρχίας, επιδιώκοντας να μιμηθεί τις επιτυχίες του ανταρτοπόλεμου του Μάο στην Κίνα. 

• Κένυα, 1952-1956 -  Εθνικιστές μαχητές, γνωστοί ως Μάου Μάου, ξεσηκώθηκαν στην κεντρική επαρχία της Κένυας, πολεμώντας όχι μόνο για την ανεξαρτησία αλλά και για τη γη και την ελευθερία. 

Κάθε παιχνίδι μπορεί να παιχτεί χωριστά από δύο παίκτες ή και τα τέσσερα παιχνίδια μπορούν να συνδυαστούν σε μια καμπάνια "End of Empire" που απεικονίζει την εξέλιξη της βρετανικής αποαποικιοποίησης και περιλαμβάνει γεγονότα που συμβαίνουν σε άλλα μέρη της Αυτοκρατορίας.  

Τα παιχνίδια έχουν σχεδιαστεί για να απεικονίζουν όλο το φάσμα των στρατηγικών που χρησιμοποίησαν οι Βρετανοί κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων, από την πιο καλοπροαίρετη αλλά ακόμα καταναγκαστική παροχή υλικών οφελών μέσω προγραμμάτων ειρήνευσης, μέχρι τα φρικτά μέτρα που χρησιμοποιούνται για να αποκτήσουν τον έλεγχο του πληθυσμού. 

Για το παιχνίδι που αφορά την Κύπρο, σε όρους παιχνιδιού, οι Βρετανοί είναι σε θέση να χρησιμοποιούν Intel Chits για να εξολοθρεύσουν υπόγειους πυρήνες της ΕΟΚΑ με Patrol και Assault αλλά και να βελτιώσουν την ικανότητά τους στην αναζήτηση.  Όπως σημειώνουν οι δημιουργοί οι Βρετανοί είχαν ένα τεράστιο πλεονέκτημα δύναμης από άποψη αριθμητικής δύναμης έναντι της ΕΟΚΑ, αλλά πολλές από τις δυνάμεις τους ήταν δεμένες σε στατικές αμυντικές θέσεις ή χρησιμοποιήθηκαν σε μεγάλες επιχειρήσεις αναζήτησης που συχνά μπορούσαν να αποφύγουν τους μικρούς πυρήνες της ΕΟΚΑ.

Κανονικά, η British Search μπορεί να ενεργοποιήσει μόνο ένα Underground Cell και πρέπει να τοποθετήσει έναν δείκτη απαγόρευσης κυκλοφορίας. Παρόμοια με την Παλαιστίνη, οι δείκτες απαγόρευσης κυκλοφορίας είναι χρήσιμοι καθώς μπλοκάρουν την επιστράστευση  και δυσκολεύουν τους πυρήνες να εισέλθουν σε χώρους, αλλά είναι επίσης ευάλωτα στην Ειδική Δραστηριότητα Προπαγάνδας.  

Οι κυψέλες της ΕΟΚΑ μπορούν να χρησιμοποιήσουν την Ειδική Δραστηριότητα Προπαγάνδας στα «Κέρφιου» για να μετατοπίσουν τη Διεθνή Γνώμη κατά της Βρετανίας, κπροκαλώντας πολιτικό κόστος  και διευκολύνοντας την Ελλάδα να επιτρέψει τις αποστολές όπλων στην ΕΟΚΑ. 

Eργαλειοποίηση Τουρκοκυπρίων 

Tο παιχνίδι όπως σημειώνεται διαχειρίζεται την σύγκρουση Ε/κ-Τκ έχοντας μια σειρά από Κάρτες Εκδηλώσεων αφιερωμένες σε διάφορες πτυχές . «Αν και αυτή η διάσταση της σύγκρουσης ενσωματώνεται σε κάποιο βαθμό στο μενού ενεργειών κάθε πλευράς, επιλέξαμε συγκεκριμένα να χρησιμοποιήσουμε συμβάντα για να τονίσουμε αυτές τις πτυχές για δύο λόγους.

Πρώτον, είναι σημαντικό να μην υπερβάλλουμε το επίπεδο ελέγχου που είχαν η ΕΟΚΑ και η Βρετανία για την πυροδότηση συγκεκριμένων περιπτώσεων διακοινοτικής βίας. Σε πολλές περιπτώσεις, οι ηγέτες της κοινότητας μπόρεσαν να εμποδίσουν την κλιμάκωση και θέλαμε να αποφύγουμε τις ουσιώδεις απεικονίσεις ότι οι διαιρέσεις μεταξύ των δύο κοινοτήτων θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν ντετερμινιστικά από κάθε ένοπλο παράγοντα.

Δεύτερον, τα Γεγονότα είναι ιδιαίτερα καλά εξοπλισμένα με τη διπλή τους μορφή Εκδηλώσεων για να καταδείξουν ότι αυτή η διάσταση της σύγκρουσης είχε συχνά τη δυνατότητα να είναι τόσο βοήθεια όσο και εμπόδιο για κάθε πλευρά της σύγκρουσης. Η μία «διπλή ικανότητα» στο παιχνίδι (ένας μηχανικός δανεισμένος από το Colonial Twilight) τονίζει αυτό το σημείο ιδιαίτερα καλά, υποδεικνύοντας ότι ενώ οι Τούρκοι αξιωματικοί μπορεί να είναι λιγότερο ευάλωτοι στη διείσδυση της ΕΟΚΑ, είναι επίσης λιγότερο ικανοί να αστυνομεύουν αποτελεσματικά τον ελληνικό πλειοψηφικό πληθυσμό της Κύπρου. 

• Κύπρος, 1955-1959 - Η Εθνική Οργάνωση Κυπρίων Αγωνιστών, με επικεφαλής τον βετεράνο αντάρτη στρατηγό Γρίβα, επιδιώκει να επιτύχει την ένωση (ένωση με την Ελλάδα) μέσω μιας προσεκτικά ενορχηστρωμένης εκστρατείας σαμποτάζ, διαμαρτυρίας και προπαγάνδας.  

No comments: