Monday, October 23, 2023

Λωτός: «Τροφή των θεών»

Λωτοί, εκείνα τα μυθικά φρούτα από την Οδύσσεια που σε έκαναν να ξεχνάς
Γνωστά και ως «Μήλα της Ανατολής»
Στη χώρα του Ανατέλλοντος Ήλιου, αυτό το όμορφο φυτό ονομάζεται επίσης το Δέντρο της Ειρήνης, καθώς μερικά δείγματα κατάφεραν να επιβιώσουν από την ατομική βόμβα που έπεσε στο Ναγκασάκι το 1945!
O Λωτός είναι ένα φρούτο ιδιαίτερα γνωστό στην αρχαιότητα. Αργότερα ξεχάστηκε και ξεκίνησε να γίνεται ευρύτερα γνωστός τα τελευταία χρόνια. Οι αρχαίοι λαοί το είχαν ονομάσει «τροφή των θεών» χάρη στη λεπτή και χαρακτηριστική γεύση του.

Η πατρίδα του Λωτού είναι η Κίνα, όπου το ονόμαζαν «μήλο της Ανατολής», στη συνέχεια εξαπλώθηκε στην Ιαπωνία, όπου το ονομάζουν κακί και είναι το εθνικό φρούτο. Στη δύση το έφεραν Ισπανοί θαλασσοπόροι από την Άπω Ανατολή.

Γνωστοί και ως «μήλα της Ανατολής», οι λωτοί ανήκουν στην επιστημονική οικογένεια των διόσπυρων. Για τους λαούς της Ανατολής (Ινδία, Κίνα, Θιβέτ) συμβολίζει την αγνότητα ενώ για τους Αιγυπτίους την μετενσάρκωση.
Είναι φρούτο, τροπικών και εύκρατων κλιμάτων. Μοιάζει με μεγάλη πορτοκαλί ντομάτα, αλλά έχει έναν ανοιχτό κάλυκα καφέ χρώματος και διάφανη φλούδα που δεν τρώγεται. Όταν ο λωτός είναι ώριμος, έχει πολύ γλυκιά μελωμένη σάρκα. Όταν όμως είναι άγουρος δεν τρώγονται, γιατί είναι πολύ ξινός και στυφός.

Ο λωτός (επιστημονική ονομασία, διόσπυρος) είναι φρούτο του ομώνυμου γένους φυτών που ανήκει στην οικογένεια των Εβενοειδών . Περιλαμβάνει περίπου 200 είδη και ποικιλίες των τροπικών περιοχών, κυρίως των ανατολικών αλλά και των εύκρατων, ευδοκιμούν σε πολλά εδάφη αλλά κυρίως προτιμούν ζεστά και ηλιόλουστα μέρη.
Γαλλική γκραβούρα του Οδυσσέα (Οδυσσέα) του 17ου αιώνα στο νησί των λωτοφάγων.

Στην ελληνική μυθολογία οι λωτοί θεωρούνταν είδος ναρκωτικού, που προκαλούν τη λήθη και ένα ονειρικό μαρασμό σε όσους τα τρώνε. Στο επικό ποίημα του Ομήρου «Οδύσσεια», οι Λωτοφάγοι ήταν μια φυλή ανθρώπων που ζούσε σε ένα νησί,  τρώγοντας λωτούς, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να βρίσκονται σε μια κατάσταση αδιαφορίας και απάθειας.

Ο Οδυσσέας κατά την επιστροφή του από την Τροία πέρασε από το νησί των Λωτοφάγων. Μερικοί από το πλήρωμά του πεινασμένοι και εξαθλιωμένοι καθώς ήταν, έφαγαν λωτούς. Κατά τον Όμηρο, αυτό  ήταν η αιτία, που έκανε τους συντρόφους του Οδυσσέα, να ξεχάσουν ό,τι είχε να κάνει με το ταξίδι του γυρισμού τους στην Ιθάκη. Έπρεπε τότε, να τους σύρουν πίσω στο πλοίο και να τους δέσουν μέχρι να εξαφανιστούν οι παρενέργειες του λωτού.

No comments: