Sunday, October 8, 2023

Μαρία Ζόφια Χρίστου, Ταξιδευτής της ζωής...

Ταξιδιωτικά και άλλα, της Μαρίας Ζόφιας Χρίστου«Όταν βγαίνω στο μπαλκόνι το πρωί, βλέπω τη θάλασσα και τα βουνά. Όλα είναι κοντά εδώ - στη θέα, στα χέρια σας. Το χειμώνα, από την ηλιόλουστη, ζεστή ακτή, σε λιγότερο από μία ώρα μπορώ να φτάσω στα χιονισμένα βουνά, να κάνω σκι, να φτιάξω έναν χιονάνθρωπο και να επιστρέψω ξανά στο γαλάζιο της θάλασσας - λέει η Μαρία Ζόφια Χρίστου. Μια Πολωνή που ζει στην Κύπρο για πάνω από μια δεκαετία, αποκαλύπτει πώς είναι η ζωή στο ηλιόλουστο νησί, τι την εκπλήσσει ακόμα παρά το πέρασμα του χρόνου και τι πρέπει να γνωρίζετε πριν αποφασίσετε να έρθετε».
Μαρία Ζόφια Χρίστου

Ταλαντούχα, χαμηλών τόνων, προσπαθεί να δώσει το στίγμα των ανησυχιών της με ένα ολότελα δικό της τρόπο και ύφος. Μέσα από τα κείμενα, τις φωτογραφίες, τα βιβλία και τις σκέψεις της ξεχωρίζει το πάθος για τη ζωή και τον άνθρωπο.

Χαρισματική και αποτελεσματική, αποτυπώνει όσο μπορεί πιο πιστά στις ωραίες γραπτές της πινελιές, τον πλούσιο εσωτερικό της κόσμο, αλλά και τον κόσμο γύρω της. Πλέκει το γραπτό λόγο σε ενδιαφέροντα κείμενα για την Κύπρο, τον τόπο, την ιστορία, τα ήθη, τα έθιμα και τον δικό της κόσμο με τις εμπειρίες της. Αποτυπώνει με σεβασμό τις εντυτώσεις και τις εμπειρίες της από τη δεύτερη της πατρίδα την Κύπρο.
Είναι πραγματικά ενδιαφέρον να διαβάζει κανείς, πώς ένας ξένος, ένας τρίτος βλέπει με το δικό του μάτι την πατρίδα και τον κόσμο μας. Η Μαρία Ζόφια Χρίστου το κάνει αυτό με ευαισθησία και ένα κομψό τρόπο έκφρασης.
Δραστήρια και δημιουργική καθοδηγείται από ένα μεγάλο πάθος έκφρασης αγάπης για τη ζωή, τη φύση, τα ζώα και τον άνθρωπο. Το ενδιαφέρον Μπλοκ της, δίνει το στίγμα των ενδιαφερόντων της και είναι αφετηρία για αναζήτηση άλλων παραμέτρων της ζωής.

Πολυτάλαντη και εργατική άνοιξε τα φτερά της εκδίδοντας το τελευταίο της βιβλίο με τίτλο «ΚΥΠΡΟΣ. Χαλούμι, ερημόσκονη και χορός μέχρι πρωίας». Ένα όνειρο κρυμμένο βαθιά μέσα της, που ευτύχισε να γίνει πραγματικότητα.

Ταξιδευτής της ζωής και οδοιπόρος του πνεύματος του καλού, ο κόσμος της Μαρίας είναι φωτεινός, με ήρεμους κυματισμούς και ωραίους χρωματισμούς.
Τα τρία τουριστικά βιβλιαράκια (ταξιδιωτικοί οδηγοί) της Μαρίας Ζόφιας Χρίστου: «Οι μακρινές μου διακοπές στην Κύπρο» (2013), «Το πολύχρωμο κυπριακό μωσαϊκό» (2016) και «Οι ηλιόλουστες κυπριακές μου νότες» (2018).
Το 2023 εκδόθηκε το τελευταίο της βιβλίο με τίτλο, «ΚΥΠΡΟΣ. Χαλούμι, ερημόσκονη και χορός μέχρι πρωίας». Είναι επίσης συν-συγγραφέας δύο οδηγών Pascal στην Κύπρο: "Cyprus [Lajt Guide]" και "Cyprus [Travel Inspirator]". Μεταξύ 2013 και 2018, δημοσίευσε επίσης τρία μέρη από τα κυπριακά ημερολόγιά της (το 2019, αυτά τα βιβλία αποσύρθηκαν από τα βιβλιοπωλεία και δεν μπορούν πλέον να αγοραστούν).
Η Μαρία Ζόφια Χρίστου έχει ενδιαφέρον και στη ζωγραφική, φτιάχνοντας ωραίους πίνακες.
Στο Μλοκ της Cypr w oczach Polki θα βρείτε ιστορίες για την Κύπρο. Γράφει η ίδια: «Εδώ θα βρείτε όσα με ενδιέφεραν, με συγκίνησαν και με χαροποίησαν στο νησί της Αφροδίτης. Υπάρχουν μεταξύ άλλων: πληροφορίες για κυπριακά μνημεία, γιορτές, ήθη και έθιμα, ιστορία, πολιτική και κυπριακή κουζίνα. Και στο βάθος - η ζωή μου σε μια ξένη χώρα, που με πλησιάζει καθημερινά...».


Η Μαρία Ζόφια Χρίστου κατάγεται την πόλη Λοτζ της Πολωνίας. Αποφοίτησε από τη Σχολή Φιλολογίας του Πανεπιστημίου του Λοντζ το 1995. Έχει μεταπτυχιακό δίπλωμα επιπέδου μάστερ στην ειδίκευση Πολωνικής Φιλολογίας. Από το 2010 ζει στο νησί της Αφροδίτης και συγκεκριμένα στη Λεμεσό. Διδάσκει πολωνικά, διαχειρίζεται ένα Μπλοκ και γράφει βιβλία για την Κύπρο. Συνεργάζεται με την πύλη Blogerzy zświat.
 Μαρία Ζόφια Χρίστου Maria Christou facebook

1 comment:

Maria Christou said...

Ευχαριστώ πάρα πολύ!