Sunday, July 2, 2023

Τα βιβλία του Δρ Ανδρέα Σοφόκλη

Κλειδιά Ζωής & Παιδαγωγικές Επανατοποθετήσεις, Ανδρέας Σοφόκλης
Με το βιβλίο αυτό θέλησα να δώσω κάποιες σημαντικές, σύμφωνα με την άποψη, τις μελέτες και τις εμπειρίες μου, κατευθυντήριες γραμμές στον κάθε συνάνθρωπο -ανεξάρτητα από φύλο, φυλή, θρησκεία, πιστεύω, εθνικού ιδεολογικού κομματικού χαρακτήρα και ηλικία- με στόχο τα γραφόμενά μου να συμβάλουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής, στην αύξηση της αυτοπεποίθησης, στη γνώση για αντιμετώπιση προβλη-μάτων και στην ξεκάθαρη πορεία μέσα στη ζωή, χωρίς ανδρίκελα και ψευδοστηρίξεις. Εσύ, φίλη/φίλε, που θα διαβάσεις το βιβλίο αυτό, εάν πιστέψεις ότι έστω και στον ελάχιστο βαθμό σε βοήθησε, ως ευχαριστία για μένα αλλά και ως ηθική υποχρέωση προς το φίλο/τη φίλη, το συγγενή, το συνεργάτη/τιδα, το συ- νάνθρωπο, πρότεινέ το για μελέτη.
Ο δρόμος της ψύχραιμης, της νηφάλιας και της ορθολογιστικής αντίκρισης της ζωής είναι ο σίγουρος δρόμος που οδηγεί σε ''απάνεμο λιμάνι'', έξω και πέρα από το άγχος κι όλα τα πάθη των συνηθισμένων ανθρώπων.
Στις αρχές του 21ου αιώνα, χιλιάδες άνθρωποι, εξαιτίας των ακραίων φυσικών φαινομένων και των συνεχών πολεμικών συρράξεων σε πολλά μέρη του πλανήτη, χάνουν τις ζωές τους, προσφυγοποιούνται, αγνοούνται. Το φυσικό περιβάλλον και τα δημιουργήματα του ανθρώπου σε καιρό ειρήνης καταστρέφονται. Τα κράτη και οι Οργανισμοί που έχουν επιφορτιστεί με την προστασία των λαών, τη διατήρηση της ειρήνης και τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής, αδυνατούν να δράσουν αποτελεσματικά προς όφελος της ανθρωπότητας. Ωστόσο, η απάντηση στον ατομικισμό και στο συμφεροντολογικό πνεύμα που κυριαρχούν στην εποχή μας υπάρχει. 

Η μόνη δύναμη που μπορεί ν’ αντισταθεί στην ηθική φθορά που μαστίζει τον σύγχρονο κόσμο είναι η παιδεία, καθώς μόνο αυτή μπορεί να βαθύνει την κοίτη της ανθρώπινης σκέψης και να καλλιεργήσει την ελευθερία στην ψυχή του ανθρώπου. Ο ελεύθερος άνθρωπος, λυτρωμένος από την αμάθεια, την προκατάληψη και το φόβο, είναι σε θέση να διατηρήσει την ακεραιότητα και την αυτονομία του, χωρίς να υποτάσσεται στα κηρύγματα του προπαγανδιστικού λόγου.
Παιδαγωγικές επανατοποθετήσεις
Απαντήσεις στη σύγχρονη πνευματικοηθική πτώση
Δρ Ανδρέας Σοφόκλης
Επιθεωτητής Μέσης Εκπαίδευσης Φιλολογικών Μαθημάτων
Αρθρογράφος, Δοκιμιογράφος
Μέλος Συνδέσμου Συγγραφέων & Δημοσιογράφων Τουρισμού

No comments: