Sunday, July 2, 2023

2ος Παγκύπριος Μαθητικός Διαγωνισμός «Παυσανίας ο Περιηγητής 2023

Βραβεύσεις 2ου Παγκύπριου Μαθητικού Διαγωνισμού «Παυσανίας ο περιηγητής 2023»Ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Συγγραφέων και Δημοσιογράφων Τουρισμού, η Διεύθυνση Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (YΠΑΝ) και το Υφυπουργείο Τουρισμού στα πλαίσια του 2ου Παγκύπριου Διαγωνισμού «Παυσανίας ο περιηγητής 2023», βράβευσαν τους μαθητές και τις μαθήτριες, που διακρίθηκαν στη συγγραφή Τουριστικού Άρθρου/Δοκιμίου, τα οποία συμπεριλήφθηκαν στα μαθητικά περιοδικά των Λυκείων τους.
Η επιτυχία του περσινού Μαθητικού Διαγωνισμού «Παυσανίας ο περιηγητής 2022», ώθησε τον Σύνδεσμο όπως προχωρήσει και φέτος στην διοργάνωση νέου διαγωνισμού, σε συνεργασία πάντα με το Υπουργείο Παιδείας και το Υφυπουργείο Τουρισμού.
Ο διαγωνισμού «Παυσανίας ο περιηγητής 2023», απευθυνόταν σε μαθητές/μαθήτριες του Λυκειακού Κύκλου και αφορούσε τη συγγραφή άρθρου ή δοκιμίου δημοσιευμένου στο μαθητικό περιοδικό του σχολείου τους με θέμα: «Γνωρίστε την Κύπρο».
Οι βραβεύσεις πραγματοποιήθηκαν στην παρουσία, καθηγητών, μαθητών, γονιών και άλλων σε ξεχωριστές τελετές στις σχολικές μονάδες των μαθητών/τριών που διακρίθηκαν, ως πιο πάνω.Τη Δευτέρα 26 Ιουνίου 2023 στο Απεήτειο Γυμνάσιο Αγρού επιδόθηκαν τα βραβεία στον μαθητή Μάριο Στυλιανού (Δ1) και στη μαθήτρια Χριστιάνα Στυλιανού (Δ1) για το άρθρο τους «Αγρός, ένα χωριό στο οποίο άνθρωποι και φύση γίνονται ένα!».
Στη φροντισμένη αυλή του Σχολείου από αριστερά: Στέλιος Λαπέρτας, υπεύθυνος συντονιστής του Ξενοδοχειακού Τμήματος του σχολείου, Μύρια Σταύρου, (ΥΠΑΝ), Ευθύβουλος Ευθυβούλου, Δρ Ανδρέας Σοφόκλης, (ΥΠΑΝ), Μαρία Μαλακτού, Μαθηματικός, Φοίβος Νικολαΐδης, Αλεξάνδρα Μαχλαμούζη, Διευθύντρια, Γιώργος Νικολάου, Μάριος Στυλιανού, Χριστιάνα Στυλιανού, Σαλώμη Χατζηεοφύτου, Β. Διευθύντρια, Σκεύη Διονυσίου, Φιλόλογος συντονίστρια, Μαρία Παχίτη & Σκεύη Κωνσταντίνου (Υφυπουργείο Τουρισμού).
Το καλαίσθητο και πλούσιο σε ύλη και φωτογραφίες φετινό Μαθητικό Περιοδικό του Σχολείου.

Το ταξιδιωτικό άρθρο του Μάριου Στυλιανού και της Χριστιάνας Στυλιανού με τίτλο: «Αγρός, ένα χωριό στο οποίο άνθρωποι και φύση γίνονται ένα».

Φωτογραφικό υλικό από το γραφικό τοπίο του Αγρού.
Η Σκεύη Κωνσταντίνου του Υφυπουργείου Τουρισμού παραδίδει στον νικητή Μάριο Στυλιανού και στη νικήτρια Χριστιάνα Στυλιανού, χρηματικό βραβείο.
Να σημειωθεί ότι ο επιμελής μαθητής Μάριος Στυλιανού είχε λάβει μέρος και στον περσινό Μαθητικό Διαγωνισμό «Παυσανίας ο περιηγητής 2022», κερδίζοντας με την ομάδα του ένα από τα πρώτα δυο πρώτα βραβεία. Το πρώτο βραβείο έλαβε το Γυμνάσιο Σολέας μαζί με το Απεήτειο Γυμνάσιο Αγρού.
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Συγγραφέων & Δημοσιογράφων Τουρισμού Φοίβος Νικολαΐδης, παραδίδει στον νικητή Μάριο Στυλιανού και στη νικήτρια Χριστιάνα Στυλιανού, αναμνηστικά διπλώματα. Δίπλα η φιλόλογος συντονίστρια Σκεύη Διονυσίου και η διευθύντρια Αλεξάνδρα Μαχλαμούζη, δίκαια φαίνονται ικανοποιημένες.
Ο Ευθύβουλος Ευθυβούλου, ταμίας του Συνδέσμου Συγγραφέων & Δημοσιογράφων Τουρισμού, παραδίδει στον νικητή Μάριο Στυλιανού και στη νικήτρια Χριστιάνα Στυλιανού, δώρα διανυκτερεύσεων σε ξενοδοχεία. Δίπλα η φιλόλογος συντονίστρια Σκεύη Διονυσίου.
Η Μαρία Παχίτη, μέλος του Συνδέσμου Συγγραφέων & Δημοσιογράφων Τουρισμού, παραδίδει στον νικητή Μάριο Στυλιανού και στη νικήτρια Χριστιάνα Στυλιανού, δωροκουπόνια της ΣΥΤΑ. 
Ο Δρ Ανδρέας Σοφόκλης του ΥΠΑΝ παραδίδει αναμνηστικό δίπλωμα και πλακέτα στη διευθύντρια του Σχολείου Αλεξάνδρα Μαχλαμούζη. Έκδηλη είναι η χαρά της για τη νέα επιτυχία του σχολείου που προΐσταται.
Ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Συγγραφέων & Δημοσιογράφων Τουρισμού, Γιώργος Νικολάου, παραδίδει αναμνηστική πλακέτα στη Βοηθό Διευύντρια Σαλώμη Χατζηνεοφύτου (δεξιά).
Ευχαριστίες και στον Στέλιο Λαπέρτα, υπεύθυνος συντονιστής του Ξενοδοχειακού Τμήματος του σχολείου, που λειτούργησε από το 1999, για τα ωραία εδέσματα που ετοίμασε και πρόσφερε για τη σεμνή τελετή. Από αριστερά: Δρ Ανδρέας Σοφόκλης, Αλεξάνδρα Μαχλαμούζη, Φοίβος Νικολαΐδης, Στέλιος Λαπέρτας & Σκεύη Κωνσταντίνου.
Αναμνηστική φωτογραφία μετά το τέλος της εκδήλωσης. Από αριστερά: Ευθύβουλος Ευθυβούλου, Μαρία Παχίτη, Γιώργος Νικολάου, Μάριος Στυλιανού, Χριστιάνα Στυλιανού, Σκεύη Διονυσίου, Φιλόλογος συντονίστρια, Μύρια Σταύρου, (ΥΠΑΝ), Φοίβος Νικολαΐδης, Αλεξάνδρα Μαχλαμούζη, Διευθύντρια, Δρ Ανδρέας Σοφόκλης, (ΥΠΑΝ), Σκεύη Κωνσταντίνου (Υφυπουργείο Τουρισμού) & Σαλώμη Χατζηεοφύτου, Β. Διευθύντρια.
Την Πέμπτη 29 Ιουνίου 2023, οι διοργανωτές του διαγωνισμού, βράβευσαν τον μαθητή Λουκά Λουκά (Β32) του Λυκείου Γιαννάκη Ταλιώτη Γεροσκήπου για το άρθρο «Ζήσε τη μαγεία της Κύπρου – Εκεί όπου τα αρχαία θαύματα και η φυσική ομορφιά συγκρούονται».
Αναμνηστική φωτογραφία μετά την απονομή. Από αριστερά: Έλενα Κυριάκου, Β.Δ. Φιλόλογος, Δρ. Ανδρέας Σοφόκλης, Ευθύβουλος Ευθυβούλου, Γιώργος Νικολάου, Σκεύη Κωνσταντίνου, Μαρία Παχίτη, Αλέκος Θεμιστοκλέους, Διευθυντής, Δήμητρα Σιέλη, Φιλόλογος, Λουκάς Λουκά, μαθητής, Σωτηρούλα Παύλου Στεφάνου, Β.Δ.Α', Φιλόλογος & Φοίβος Νικολαΐδης.
Το πολύ σύγχρονο εξώφυλλο του περιοδικού με πολύ επιμέλεια φροντισμένο και διανθισμένο με τις πλούσιες δράσεις του Σχολείου. 
Το άρθρο του μαθητή Λουκά Λουκά «Ζήσε τη μαγεία της Κύπρου – Εκεί όπου τα αρχαία θαύματα και η φυσική ομορφιά συγκρούονται», που συμπεριλήφθηκε στο περιοδικό και διακρίθηκε.

Η Σκεύη Κωνσταντίνου, εκ μέρους του Υφυπουργείου Τουρισμού, απένειμε χρηματικό βραβείο στον νικητή μαθητή Λουκά Λουκά.

Ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Συγγραφέων & Δημοσιογράφων Τουρισμού, Γιώργος Νικολάου, απονέμει αναμνηστική πλακέτα στη Βοηθό Διευθύντρια Δήμητρα Σιέλη, Φιλόλογο, η οποία ήταν η συντονίστρια του διαγωνισμού για το Σχολείο.
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Συγγραφέων & Δημοσιογράφων Τουρισμού Φοίβος Νικολαΐδης, με τον νικητή του διαγωνισμού Λουκά Λουκά μετά την απονομή της πλακέτας και του αναμνηστικού διπλώματος.
Ο Ευθύβουλος Ευθυβούλου, ταμίας του Συνδέσμου Συγγραφέων & Δημοσιογράφων Τουρισμού απονέμει στον νικητή Λουκά Λουκά, δώρο διανυκτέρευσης σε ξενοδοχείο.

Η Μαρία Παχίτη, μέλος του Συνδέσμου Συγγραφέων & Δημοσιογράφων Τουρισμού απονέμει δωροκάρτα της ΣΥΤΑ στον νικητή Λουκά Λουκά.

Ο Δρ Ανδρέας Σοφόκλης του ΥΠΑΝ απένειμε αναμνηστικό δίπλωμα και πλακέτα στον διευθυντή του Σχολείου Αλέκο Θεμιστοκλέους. Στο μέσο ο νικητής μαθητής.
Βραβεία επιδόθηκαν, επίσης, στον μαθητή Ιωάννη Κουσίδη (Γ51) και στη μαθήτρια Ειρήνη Τσαγγάρη (Α24) του Λυκείου Α’ Εθνάρχη Μακαρίου Γ’ Πάφου για τα έργα τους «Ο βράχος της Αφροδίτης» και «Ζήσε το όνειρο στην Κύπρο» αντίστοιχα.
Απέναντι ακριβώς από την είσοδο του Σχολείου, βρίσκεται το μνημείο του Ευαγόρα Παλληκαρίδη, για να θυμίζει στη νεολαία το βαρύ χρέος απέναντι στην πατρίδα.
Ο πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Συγγραφέων & Δημοσιογράφων Τουρισμού Φοίβος Νικολαΐδης, αφού συνεχάρη τους μαθητές και τις μαθήτριες που διακρίθηκαν, επικρότησε την ενασχόλησή τους με τη δημιουργική ενασχόληση συγγραφής κειμένων για τον τουρισμό και τα ταξίδια μέσα από τα οποία γνωρίζουμε τον τόπο μας και τον πολιτισμό μας. Ο τουρισμός έχει σχέση με τον πολιτισμό γιατί κάθε ταξίδι περνά μέσα από την ιστορία, την κουλτούρα, τα ήθη και τα έθιμα ενός τόπου.

Η εκπρόσωπος του Υφυπουργείου Τουρισμού κα. Σκεύη Κωνσταντίνου, απευθύνθηκε στους μαθητές και στις μαθήτριες παροτρύνοντας τους να κυνηγούν τους στόχους και τα οράματά τους, ενώ αναφέρθηκε ξεχωριστά στον ολοένα αναπτυσσόμενο τομέα του Τουρισμού, ο οποίος μπορεί να προσφέρει πολλές ευκαιρίες για δημιουργική απασχόληση, αλλά και επαγγελματική ανέλιξη, στους νέους της σύγχρονης εποχής.

Ο Επιθεωρητής Φιλολογικών Μαθημάτων δρ Ανδρέας Σοφόκλης, αφού συνεχάρη τους μαθητές και τις μαθήτριες που διακρίθηκαν με τις συμμετοχές τους, παρουσίασε το σκεπτικό βράβευσης του Διαγωνισμού. Ευχαρίστησε, στη συνέχεια, τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Συγγραφέων & Δημοσιογράφων Τουρισμού και το Υφυπουργείο Τουρισμού για την επιτυχή διετή συνεργασία τους με το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας τονίζοντας την ανάγκη τέτοιων δράσεων στο πλαίσιο διαγωνισμών. 

Πρόσθεσε ότι, οι μαθητές και οι μαθήτριες έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με έναν σπουδαίο πυλώνα -οικονομικό και πολιτιστικό- της Κύπρου, όπως είναι ο Τουρισμός, στο πλαίσιο της γνωριμίας και της ουσιαστικής αλληλεπίδρασής τους με τα αξιοθέατα και τα μαγευτικά ταξίδια που προσφέρει το νησί τους.
Το φετινό περιοδικό του Σχολείου είναι αφιερωμένο στον αιώνιο Έφηβο, στον παλαιό μαθητή, που σφράγισε κάθε στίχο του με το ίδιο του το αίμα.

Οι διάφοροι μαθητικοί διαγωνισμοί βοηθούν τα παιδιά, αλλά και το ίδιο το σχολείο και κατ’ επέκταση την κοινωνία γενικότερα γιατί δίνουν την ευκαιρία  στους μαθητές να ανακαλύψουν τις ικανότητές τους και αναδεικνύονται έτσι κρυφά ταλέντα.

Η επιβράβευση της προσπάθειάς δεν προσφέρει μόνο ικανοποίηση, αλλά και γνώση. Επιπρόσθετα, δημιουργεί εμπειρία, πολύτιμα στοιχεία για την περαιτέρω ανάπτυξη του μαθητή. Η Σκεύη Κωνσταντίνου, εκ μέρους του Υφυπουργείου Τουρισμού, απένειμε χρηματικό βραβείο στον νικητή μαθητή Ιωάννη Κουσίδη.

Η καλλιέργεια δεξιοτήτων και ικανοτήτων μέσω της δημιουργικής γραφής και της κριτικής σκέψης εμπλουτίζοντας τις ιδέες, συμβάλει ουσιαστικά στην εξέλιξη και την πρόοδο των μαθητών. Η Σκεύη Κωνσταντίνου, εκ μέρους του Υφυπουργείου Τουρισμού, απένειμε χρηματικό βραβείο στη νικήτρια μαθήτρια Ειρήνη Τσαγγάρη.
Η Σκεύη Κωνσταντίνου τόνισε τη θέση του Υφυπουργείου Τουρισμού για τους Μαθητικούς Διαγωνισμούς, γιατί αποτελούν μια ευκαιρία να έρθει πιο κοντά στα παιδιά. Οι μαθητές ανακαλύπτουν τον τόπο τους, ενημερώνονται για τα οφέλη του τουρισμού και μαθαίνουν πώς μπορούν να συμβάλουν στην καλύτερη εικόνα της χώρας μας ως τουριστικού προορισμού.

Η συνεργασία των σχολείων, των μαθητών, των καθηγητών, υπουργείων, κυβερνητικών οργανισμών και ιδιωτικών επιχειρήσεων αποδείχθηκε πολύ επωφελής για όλους. Ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Συγγραφέων & Δημοσιογράφων Τουρισμού, Γιώργος Νικολάου, απονέμει αναμνηστικές πλακέτες στη νικήτρια μαθήτρια, Ειρήνη Τσαγγάρη & Ιωάννη Κουσίδη.

Η σχέση ανάμεσα στον πολιτισμό και τον τουρισμό είναι αμφίδρομη. Ο τουρισμός χρησιμοποιεί την πολιτιστική υποδομή, που αποτελείται από την κουλτούρα τις παραδόσεις, τα πολιτισμικά αγαθά, άυλα και υλικά για να ενισχυθεί, ο πολιτισμός επωφελείται από τον τουρισμό, που συμβάλλει στην ανάδειξη και διατήρησή του. Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Συγγραφέων & Δημοσιογράφων Τουρισμού Φοίβος Νικολαΐδης, απονέμει αναμνηστικά διπλώματα στους νικητές.
Ο τουρισμός είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τον πολιτισμό. Αν και ο τουρισμός ως οικονομική δραστηριότητα σε σύγκριση με τον πολιτισμό ξεκινούν από διαφορετικές αφετηρίες και στόχους, εντούτοις, κάπου στην πορεία συναντώνται. Αν δε συνεργαστούν, μπορούν να επιτύχουν πολλά σε κάθε χώρα. Η Μαρία Παχίτη, μέλος του Συνδέσμου Συγγραφέων & Δημοσιογράφων Τουρισμού απονέμει δώρα διανυκτέρευσης σε ξενοδοχεία στην Ειρήνη Τσαγγάρη και Ιωάννη Κουσίδη.
Την αναμνηστική πλακέτα και το δίπλωμα για το Σχολείο παρέλαβε η Αφροδίτη Μαραθεύτη εκ μέρους του διευθυντή Ανδρέα Ιωσήφ, ο οποίος απουσίαζε, από τον Δρ Ανδρέα Σοφόκλη, Επιθεωρητή Μέσης Εκπαίδευσης Φιλολογικών Μαθημάτων, του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμούς & Νεολαίας.
Ο τουρισμός ως κοινωνικό φαινόμενο που επιδρά στους ανθρώπους έχει ως αποτέλεσμα στον επηρεασμό αντιλήψεων και στη διαμόρφωση στάσεων και συμπεριφορών των ανθρώπων. Έτσι, η σχέση μεταξύ τουρισμού και κοινωνίας είναι αμφίδρομη. Το ένα μέρος επηρεάζεται αναπόφευκτα από το άλλο. Ο Ευθύβουλος Ευθυβούλου, ταμίας του Συνδέσμου Συγγραφέων & Δημοσιογράφων Τουρισμού απονέμει αναμνηστική πλακέτα στη Βοηθό Διευθύντρια Α', Αφροδίτη Μαραθεύτη.
Ακόμη όμως και η οικονομική δραστηριότητα χρειάζεται πολιτισμικό υπόβαθρο και την ανάλογη παιδεία των ανθρώπων που ασχολούνται με τον τουρισμό. Από την άλλη, ο ρόλος του πολιτισμού σε μια κοινωνία όπου το χρήμα και η κατανάλωση κυριαρχούν σε βάρος αξιών και αρχών, είναι ιδιαίτερα σημαντικός και απαραίτητος. Η Μαρία Παχίτη, μέλος του Συνδέσμου Συγγραφέων & Δημοσιογράφων Τουρισμού απονέμει τιμητική πλακέτα στην Αναστασία Γεμενάρη, Β.Δ. η οποία ήταν και η υπεύθυνη συντονίστρια του Διαγωνισμού για το Σχολείο.
Ο Σύνδεσμος Συγγραφέων & Δημοσιογράφων Τουρισμού εκφράζει δημόσια τις θερμές του ευχαριστίες στο Υπουργείο Παιδείας και στο Υφυπουργείο Τουρισμού για την άψογη συνεργασία καθώς και στους χορηγούς του διαγωνισμού: ΟΠΑΠ Κύπρου, KPMG, Ελληνική Τράπεζα, CYTA και FMW (financial media way) για τα χρηματικά βραβεία και άλλα δώρα προς τους μαθητές. Επίσης, στο Υφυπουργείο Τουρισμού μέσω του οποίου εξασφαλίστηκαν βραβεία διαμονής στα ξενοδοχεία Four Seasons, Amathus, Golden Bay, Cynthiana, Crowne Plaza, Faros και Mediterranean καθώς και στο Cyprus Hospitality Educational Institute.
Η Οργανωτική Επιτροπή του Διαγωνισμού ευχαριστεί επίσης τους εκπροσώπους των σχολικών μονάδων για την υποδοχή και τη φιλοξενία και εύχεται ακόμα περισσότερες συμμετοχές στον 3ο Παγκύπριο Διαγωνισμό «Παυσανίας ο Περιηγητής» που θα προκηρυχθεί με την έναρξη της  καινούριας σχολικής χρονιάς.

No comments: