Wednesday, September 30, 2015

Οι ζεϊμπεκιές του Καρούσου, τα κιτσαριά και η μαύρη εικόνα της Αγίας Νάπας

Γιώργου Καλλινίκου

Ιδιαίτερα περήφανος δηλώνει ο δήμαρχος Αγίας Νάπας για το πέμπτο ρεκόρ Γκίνες το οποίο πρόσθεσε ο τουριστικός δήμος. Μιλάμε γι’ αυτόν με τα περισσότερα άτομα που χόρεψαν το ζεϊμπέκικο της Ευδοκίας. Και πώς να μην είναι υπερήφανος ο άνθρωπος; Λίγο πράγμα είναι ένα χωριουδάκι να έχει γράψει το όνομα του πέντε φορές στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες; Μια με το συρτάκι, μια με τον καλαματιανό, μια με τον ζορμπά, μια με το ρωσικό χορό καλίνγκα και μια τώρα με το ζεϊμπέκικο. 

Χαράς ευαγγέλια για όλο το νησί. Τους έχουμε τρελάνει. Πληροφορίες της στήλης φέρουν τους υπεύθυνους του Βιβλίου Γκίνες να σκέφτονται ήδη να ανοίξουν γραφείο μόνιμα στην Κύπρο. Είδαν κι απόειδαν οι άνθρωποι, το χώνεψαν ότι είμαστε πρωταθλητές στα πανηγύρια. Σου λέει, τουλάχιστον, να γλυτώσουμε τα έξοδα του πήγαινε-έλα. Άκουσαν κιόλας το δήμαρχο Αγίας Νάπας να προαγγέλλει ότι του χρόνου θα πάνε και για έκτο ρεκόρ, οπότε σου λένε, δεν έχουμε άλλη επιλογή. Υπάρχουν βλέπετε, ακόμη ένα σωρό χοροί για να σπάσουν στην Αγία Νάπα τα ρεκόρ τους. Καρσιλαμάς, Αντικρυστός, Σούστα, Συρτός, Τσάμικος, Χασάπικος, Πεντοζάλης, χορός του Ζαλόγγου… Ουπς, άκυρος ο τελευταίος, παρασύρθηκα. Αυτόν, μάλλον, θα πρέπει να τον χορέψουν… κάποιοι στο τέλος του κειμένου. Λέγαμε, λοιπόν, ότι από αυτό τον καταιγισμό των ρεκόρ δεν είναι μόνο ο δήμαρχος της Αγίας Νάπας που αισθάνεται υπερηφάνεια, αλλά προφανώς και πολλοί άλλοι σε διάφορα επίπεδα. Διότι αγαπητοί μου, αυτό το καρακιτσαριό, ήταν υπό την αιγίδα του Γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου, ενώ παρέστη για να απαθανατίσει το σπουδαίο γεγονός και ο αντιπρόεδρος του ΚΟΤ! Πιθανότατα, οι υψηλά ιστάμενοι θα αντιλήφθηκαν το γενικό όφελος που θα έχει στον τουρισμό η συγκομιδή τόσων ρεκόρ. Διότι θα σκέφτηκαν, ότι οι Γερμανοί, οι Γάλλοι, οι Ιάπωνες, οι Αυστραλοί, οι Βραζιλιάνοι πριν αποφασίσουν σε ποια χώρα θα πάνε να περάσουν τις διακοπές τους, προφανώς, μπαίνουν στο βιβλίο Γκίνες, διαβάζουν ποια χώρα έχει τα περισσότερα και τα πιο εντυπωσιακά ρεκόρ και σ’ αυτήν αποφασίζουν να πάνε. 

Βλέποντας λοιπόν, τόσα αγιαναπίτικα ρεκόρ και μάλιστα, όλα σχετιζόμενα με το χορό, θα σχηματίσουν την εντύπωση ότι σ’ αυτό τον τόπο, δεν περπατάμε αλλά κινούμαστε χορευτά και με φιγούρες. Φυσικά, δεν θα πέσουν και πολύ έξω οι άνθρωποι διότι η αλήθεια είναι ότι στις φιγούρες είμαστε άπιαστοι… Για να δούμε, όμως, και σοβαρά το θέμα, κάποιος πρέπει να υποδείξει στο δήμαρχο Γιάννη Καρούσο, ότι ούτε και με άλλα δέκα Γκίνες, ούτε και με άλλες «ευφάνταστες» ιδέες τύπου γέφυρας των ερωτευμένων ή πάρκου αγαλμάτων ή λεωφόρου επωνύμων μπορεί να αλλάξει την ωμή πραγματικότητα η οποία αποτυπώνεται σε δεκάδες ξένα έντυπα σχετικά με την Αγία Νάπα. 

Δημοσιεύματα τα οποία παρουσιάζουν την εικόνα ενός φτηνού ποιοτικά τουριστικού προορισμού, όπου κυριαρχούν τα οργιώδη πάρτι νεαρών, η ηχορύπανση των κλαμπς, η ευκολία πρόσβασης σε ναρκωτικά και νοθευμένα ποτά,. Όλα αυτά υπερκαλύπτουν και τα Γκίνες και όλα τα άλλα κιτσαριά για προβολή της Αγίας Νάπας. Καμία αντιγραφή δεν σώζει την κατάσταση. Ο κ. Καρούσος θίχτηκε πρόσφατα επειδή κάποια δημοσιεύματα εστίασαν την προσοχή σε πολλά από τα προαναφερθέντα. Έσπευσε, μάλιστα, να επιχειρήσει να δώσει άλλη εικόνα, ισχυριζόμενος ότι μόνο το 10% των τουριστών της Αγίας Νάπας είναι προβληματικοί και ότι η ισοπεδωτική εικόνα δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. 

Ουδείς ισχυρίζεται, βεβαίως, ότι όλοι οι τουρίστες που επισκέπτονται το δήμο του είναι κακής ποιότητας. Ούτε, βεβαίως, και ότι όλοι οι ξενοδόχοι και λοιποί επιχειρηματίες που ασχολούνται με τον τουρισμό, επιλέγουν τουρίστες κακής ποιότητας. Κάθε άλλο. Υπάρχουν πολλά καλά ξενοδοχεία και αρκετοί επιχειρηματίες που επιδιώκουν την ποιότητα. 

Ωστόσο, ποια εικόνα μένει είναι που έχει σημασία. Και αυτή, δυστυχώς, είναι η κακή. Είναι αυτή με τους μανιακούς κράχτες που ανεξέλεγκτα ενοχλούν τους τουρίστες. Αυτή με τις επικίνδυνες γουρούνες και τα μηχανοκίνητα πατίνια που ξεπηδούν από κάθε στενό και είναι κίνδυνος θάνατος. Εκείνη με τα οργιώδη πάρτι σε παραλίες ή εν πλώ, τα οποία παρελαύνουν σε περίοπτη θέση σε ξένα ΜΜΕ. Εκείνη της νυκτερινής ζωής, με την ηχορύπανση σε μπυραρίες και κλαμπ, με τους νεαρούς τύφλα στο μεθύσι από τα νοθευμένα ποτά και τους ζαλισμένους που βρίσκουν εύκολη πρόσβαση σε ναρκωτικά. Εκείνη με τους καβγάδες και τους ξυλοδαρμούς νεαρών, καθώς και τους βιασμούς νεαρίδων. Εκείνη με την εργοδότηση (νόμιμη ή παράνομη) πολλων αλλοδαπών, οι οποίοι όντας χωρίς καμία προπαίδεια στο χώρο του τουρισμού, χαμηλώνουν τον πήχη της ποιότητας. Είναι ακόμη, εκείνη με τα σκουπίδια που διανθίζουν παραλίες και δρόμους μετά από κάθε τρελό πάρτι. 

Πριν να ρίχνει κάποιος ζεϊμπεκιές κύριε Καρούσο, πρέπει προηγουμένως να διασφαλίσει ότι έχει ρίξει μαγιά ποιότητας στο προϊόν που ψήνει. Πριν να κυνηγά τις «ευφάνταστες» ιδέες πρέπει να έχει εφαρμόσει απλές και ρεαλιστικές ιδέες, ώστε να αποκλείσει όλα εκείνα που αμαυρώνουν την εικόνα ενός τουριστικού προορισμού. Γενικώς, οι μαύρες εικόνες δεν καθαρίζουν ούτε με καλαματιανούς ούτε με καλίνγκες αλλά μόνο με ένα καλοσχεδιασμένο μάστερ πλαν ξεριζώματος όλων των αγκαθιών. Πριν από την «Ευδοκία» απαιτείται η ευταξία κύριε δήμαρχε…
Γιώργος Καλλινίκου
g.kallinikou@phileleftheros.com
Εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος»
Τρίτη, 29 Σεπτεμβρίου 2015

No comments: