Thursday, November 29, 2012

Κύπριος επιστήμονας στους επιφανέστερους του κόσμου

Φίλιππος Πατσαλής

Μια πολύ σημαντική χρηματοδότηση η οποία τον κατατάσσει μεταξύ των επιφανέστερων επιστημόνων του κόσμου απένειμε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας, στον Κύπριο καθηγητή Φίλιππο Πατσαλή, γενικό εκτελεστικό διευθυντή του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής.

Πρόκειται για την ERC Advanced Grant, την πλέον σημαντική και ανταγωνιστική διάκριση στον τομέα των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, η εξασφάλιση της οποίας αποτελεί ύψιστη τιμή και απόδειξη αναγνώρισης για τον Κύπριο επιστήμονα, αλλά και την Κύπρο, αφού οι χρηματοδοτήσεις αυτές απονέμονται με μοναδικό κριτήριο την Αριστεία.

Το ύψος της χρηματοδότησης ανέρχεται στα €2,5 εκατ. ενώ η ερευνητική πρόταση του καθηγητή εστιάζεται σε πρώτη φάση, στην ανακάλυψη, μελέτη και πλήρη περιγραφή του ελέγχου λειτουργίας όλων των γονιδίων του εμβρύου. Στη συνέχεια, θα επιχειρηθεί η αποκωδικοποίηση ολόκληρου του γονιδιώματος του εμβρύου, ενώ αυτό βρίσκεται κατατεμαχισμένο στο αίμα της εγκύου.

Με την επιτυχή ολοκλήρωση της έρευνας αυτής, η ομάδα του δρα Πατσαλή, θα είναι σε θέση να παρέχει μη επεμβατικό προγεννητικό έλεγχο σε όλες τις εγκύους, για όλες σχεδόν τις γνωστές γενετικές παθήσεις.

Τον περασμένο μήνα η ομάδα του Κύπριου επιστήμονα είχε εξασφαλίσει ακόμη μια ερευνητική χρηματοδότηση ύψους €1,6 εκατ. για την ανάπτυξη μιας μηχανής-εργαστήριο για την ανάπτυξη μη επεμβατικού προγεννητικού ελέγχου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κάθε χρόνο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας επιλέγει, μέσω μιας ιδιαιτέρως ανταγωνιστικής διαδικασίας, μόνο 8 έως 10 επιστήμονες από τον τομέα των Επιστημών Υγείας και είναι η πρώτη φορά που Κύπριος επιστήμονας του συγκεκριμένου τομέα καταφέρνει να εξασφαλίσει τέτοια ερευνητική χρηματοδότηση.
Βιογραφικό
Ο Δρ Φίλιππος Πατσαλής γεννήθηκε το 1962. Κατά την περίοδο 1982 - 1993 σπούδασε και πήρε πτυχίo B.Sc. Βιολογίας από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, τα μεταπτυχιακά M.Α. και M.Ph. στην Μοριακή Βιολογία και Γενετική από τα Πανεπιστήμια City College και GSUC της Πολιτείας της Νέας Υόρκης, Η.Π.Α. αντίστοιχα καθώς επίσης το διδακτορικό Ph.D. στην Κυταρογενετική και Μοριακή Βιολογία από το Πανεπιστήμιο της Πολιτείας της Νέας Υόρκης Η.Π.Α. Επίσης έχει ειδικευτεί στην Κυτταρογενετική στα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία Memorial Slοan-Kettering και New York Hospital-Cornell Medical Center των Η.Π.Α. Ο Δρ. Πατσαλής είναι διαπιστευμένος διευθυντής εργαστηρίου στις ειδικότητες Κυτταρογενετικής, Μοριακής Γενετικής, Εμβρυολογίας και Ανδρολογίας από το Κολέγιο Αμερικανών Παθολόγων. Από το 1993 μέχρι σήμερα εργάζεται ως Διευθυντής του Τμήματος Κυτταρογενετικής στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου.

Είναι επίσης εκ των ιδρυτών και διευθυντών του Κέντρου Γονιμότητας (Κ.Γ.Κ.) και από το 1998 μέχρι σήμερα προσφέρει υπηρεσίες ως Επιστημονικός Σύμβουλος. Έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 30 επιστημονικές δημοσιεύσεις σε έγκυρα διεθνή επιστημονικά περιοδικά και περισσότερες από 60 επιστημονικές περιλήψεις. Έχει επιστημονικές συνεργασίες με διάφορα πανεπιστήμια του εξωτερικού και έχει πετύχει χρηματοδότηση ερευνητικών προγραμμάτων (grants) από πολλούς οργανισμούς. 

Εκπροσώπησε την Κύπρο σε πολλά διεθνή συνέδρια παρουσιάζοντας επιστημονικό έργο. Διακρίθηκε με αριθμό βραβεύσεων από τους Κυπριακούς Ιατρικούς Συλλόγους Λευκωσίας-Κερύνειας και Λεμεσού, την Πανελλήνια Παιδιατρική Εταιρεία και την Πανελλήνια Ενδοκρινολογική Εταιρεία. Είναι μέλος σε πολλούς διεθνείς επιστημονικούς οργανισμούς καθώς και εκλελεγμένο μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Kυτταρογενετικής (E.C.A.) και εκλελεγμένο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ανθρώπινης Γενετικής (A.S.H.G.).

1 comment:

Meropi said...

Μπράβο του! Χαίρομαι όταν διαβάζω για Κύπριους που διαπρέπουν στο εξωτερικό. Και η φυσιογνωμία του είναι τόσο συμπαθητικά κυπριακή!