Friday, September 21, 2012

Άννα Δημάκη, ζωγράφος


Απέραντη αγάπη για τη ζωγραφική


Θυμάμαι τον εαυτό μου από μικρό παιδί να ζωγραφίζω ώρες ατέλειωτες. Δημιουργούσα το δικό μου κόσμο... και ένοιωθα πολύ σημαντική μέσα σε αυτόν. Ήταν και είναι μια διέξοδος αλλά και πάθος και κινητήρια δύναμη ζωής. Μεγάλωσα σε ένα μικρό χωριό της Αλεξανδρούπολης και η επαρχιακή νοοτροπία των γονέων μου ήταν απαγορευτική στο να ακολουθήσω το δρόμο της τέχνης.
 


Όμως φεύγοντας από τα πάτρια εδάφη για Θεσσαλονίκη, ως φοιτήτρια της Σχολής Νομικών και Οικονομικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, η ζωγραφική μου απέφερε κάποιο εισόδημα, έτσι, ώστε, να μπορέσω να έχω μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Ως αυτοδίδακτη ζωγράφος για να μπορέσω να εμπλουτίσω τις τεχνοτροπίες μου και να βελτιώσω τη δουλειά μου, τα τελευταία χρόνια παρακολούθησα μαθήματα ζωγραφικής δίπλα στους εξαίρετους ζωγράφους: Λευκή Μανούρη, Νίκο Βάνη και Γεώργιο Ψαράκη.
Άννα Δημάκη
 
Η ζωγράφος Άννα Δημάκη από τη Θεσσαλονίκη είναι ένας άνθρωπος με λεπτά αισθήματα, πολλές ευαισθησίες, πλούσιες καλλιτεχνικές δραστηριότητες και απέραντη αγάπη για τη ζωγραφική.

Από τα νεανικά της χρόνια υπηρετεί με πάθος αυτό που της αρέσει ιδιαίτερα, προσπαθώντας, να ανακαλύψει όλα εκείνα τα μαγικά μυστικά, που τέρπουν και τις πέντε αισθήσεις μέσα από τη ζωγραφική τέχνη.

Οι σπουδές της στο πανεπιστήμιο της έδωσαν την ευκαιρία να αναπτύξει τις γνώσεις της και οι έμφυτές της ικανότητες τα κρυμμένα της ταλέντα. Τελικό αποτέλεσμα και φυσιολογική κατάληξη, να ανοίξει τα φτερά της στον υπέροχο και ανεξάντλητο χώρο της ζωγραφικής. Αν και αυτοδίδακτη ζωγράφος, έμαθε αρκετά καλά, όλα εκείνα τα απαραίτητα «μικρά μυστικά», που τη βοηθούν να απλώνει στο καμβά τις ζωγραφιές της με ευκολία και επιτυχία.

Η εικαστική της αναζήτηση και έκφραση βρίσκει διεξόδους στους ωραίους πίνακες της με θέματα παρμένα από την ίδια τη ζωή, τη φύση (τοπία, νεκρή φύση) και τον άνθρωπο (προσωπογραφία) κ.ά. Μέσα από τους πίνακες της προσπαθεί, να παρουσιάσει τις ανεξάντλητες ομορφιές της θείας φύσης και της ζωής.

Στις καλαίσθητες και προσεγμένες, πινελιές της αποτυπώνει όσο μπορεί πιο πιστά, όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά, που προσδιορίζει ο εσώτερος πλούσιος κόσμος της και συλλαμβάνει η γόνιμη φαντασία της. Λατρεύει αυτό που κάνει με τόσο μεράκι και πάθος, γι’ αυτό και το υπηρετεί με τον ανάλογο σεβασμό και αξιοπιστία.

Οι ζωγραφιές της έχουν κίνηση και εκφραστικότητα, αφήνοντας τον θεατή, να ταξιδέψει μέσα από τα μηνύματα που επιδιώκει να προβάλλει και τους συναισθηματικούς τριγμούς που θέλει, να προκαλέσει. Συναισθήματα και εσωτερικές διεργασίες μέσα από το ρεαλιστικό και το ιδεατό ζωντανεύουν παράλληλα με χάρη στον καμβά μέσω της γυναίκας, ως στοιχείο- σύμβολο του έρωτα και της ανθρώπινης ομορφιάς.

Ακολουθεί πιστά και σε κάθε ευκαιρία τα μονοπάτια της τέχνης, είτε προσωπική, είτε συλλογική, μέσα από τις εκθέσεις και τα εργαστήρια στα οποία συμμετέχει με άλλους ομότεχνους της. Συνεχίζει ανελλιπώς τη σκληρή δουλειά μέχρι σήμερα με την ίδια σοβαρότητα και ζήλο.

Οι προβληματισμοί και ανησυχίες της για τη ζωή, δεν εξαντλούνται μόνο μέσα από τις καλλιτεχνικές της εκφράσεις και δημιουργίες, αλλά και περνούν και μέσα από το άδολο ενδιαφέρον της για τον άνθρωπο και τα κοινά.
Φοίβος Νικολαΐδης

Ψυχή και Σώμα
Τράφηκα με τις κρούστες των ονείρων σου και βλάστησα… για να υπάρξω περισσότερο. Φύσηξα και άνοιξα μονοπάτια μυστικά να περπατήσω μέσα σου…

Ο τίτλος του έργου είναι «αρώματα σκορπά... παράξενα η ψυχή σου». 
Επιτυχημένη προσπάθεια απεικόνισης όλων αυτών που μπορείς να διαβάσεις στο πρόσωπο κάποιου... στο χαμόγελό του... στα μάτια του... στο άρωμα ψυχής που αναδύει...





Η γυναίκα που κοιμάται στο κοχύλι. Ο τίτλος του έργου είναι «Introspection» και έχει να κάνει με την αναδίπλωση στο βαθύτερο εγώ... με την εσωτερικότητα... με το πού νιώθουμε ποιό άνετα, να κρυφτούμε... να νιώσουμε ασφαλείς και να πάρουμε δυνάμεις να συνεχίσουμε.
 
 Mέσα από τα έργα της υμνεί τη γυναίκα:
-Τη γυναίκα γυμνή πρόκληση
-Τη γυναίκα έρωτας
-Τη γυναίκα σύμβολο της γονιμότητας
  Με έκδηλη εκφραστικότητα οπτικά, σύνθεση με τη θεία ομορφιά της αιωνιότητας.

 Καλαισθησία, εκφαστικότητα και καλπάζουσα φαντασία.

Όλα της τα έργα είναι ελαιογραφίες.


  Εξαιρετική απεικόνιση της χαράς και της ομορφιάς της ζωής.

 Ο άνθρωπος χωρίς πέπλα, με την ομορφιά, την πλαστικότητα και τα αισθήματα του.



Απλές γραμμές, μέσα από την εκφραστικότητα του προσώπου, παραπέμπουν ξεκάθαρα στον εσωτερικό κόσμο των συναισθημάτων.

 Καθαρές γραμμές, υπέροχοι χρωματισμοί, αρμονία και ομορφιά.
 
Στα έργα της δίνει τίτλους και συγχρόνως συνοδεύονται από ποιήματα ή δικά της αποφθέγματα.


Θεματικά τελευταία, άρχισε να κινείται στο χώρο του αστικού τοπίου με αφαιρετικές τάσεις, δημιουργώντας έτσι ένα προσωπικό ύφος όπου προσπαθεί να αποδώσει έντονα την αίσθηση της μοναξιάς, που αφορά τους ανθρώπους των σύγχρονων πόλεων.

 Όμορφες πινελιές στον καμβά με χάρη.
Πηγαία έκφραση της ζωής και της καρδιάς
 Καλαίσθητη χρήση των χρωμάτων. Ορατή η αγάπη για την τέχνη.

Έντονες πινελιές που αποτυπώνουν δημιουργικά τα λουλούδια, που σημαίνουν πάντα ζωή και συμβολίζουν την ελπίδα για το μέλλον.
.
 Η μικρή Νικολέττα, ( η ελπίδα για το μέλλον) δημιούργησε αυτό το υπέροχο έργο της  Άννας Δημάκη.


Πλούσια συμμετοχή σε ομαδικές εκθέσεις και εργαστήρια ζωγραφικής.
  Συμμετοχή με άλλους ομότεχνους σε εκθέσεις.
 Παρούσα σε καλλιτεχνικές εκδηλώσεις και πολιτιστικά δρώμενα.


Η καλλιτεχνική της δραστηριότητα έχει παρουσιαστεί από ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές (ΕΤ3 -ΕΓΝΑΤΙΑ ΤV-ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΜΥΘΟΣ FM).
 
Όνειρό της είναι κάποια στιγμή να εκδώσει  ένα λεύκωμα όπου θα ενώσει όλους τους πίνακές της με διάφορα ποιήματα και κείμενα της, σε μια ιστορία.
http://www.dimakiart.com/
Facebook 

e-mail: info@dimakiart.com και farmakeio23anna@yahoo.gr

No comments: