Monday, September 17, 2012

Η Φωτοδός παρουσιάζει Ομαδική Έκθεση

«Λευκωσία, η Πρωτεύουσα της Κύπρου στις αρχές του 21ου Αιώνα»


Η Φωτοδός παρουσιάζει Ομαδική Έκθεση με θέμα «Λευκωσία, η Πρωτεύουσα της Κύπρου στις αρχές του 21ου Αιώνα». Η έκθεση πραγματοποιείται μέσα στα πλαίσια των εκδηλώσεων με τη ευκαιρία της ανάληψης της Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τη Κυπριακή Δημοκρατία.

Η φωτογράφηση έγινε από μέλη της Φωτοδού και κάλυψε τα όρια του Δήμου της ελεύθερης Λευκωσίας.

Συμμετέχουν οι φωτογράφοι :
Χριστόδούλος Αντωνιάδης, Γιαννάκης Βάκης, Βαρνάβας Βαρνάβα, Ιωάννης Γέρου, Ζήνων Ζήνωνος, Μιχάλης Θεοχαρίδης, Μάκης Οικονομίδης, Φοινίκη Στούππα.

Εγκαίνια:
 Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου στις 8:00 μ.μ. 
από τον υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού, κύριο Γιώργο Δημοσθένους
Διάρκεια έκθεσης: 21 Σεπτεμβρίου – 9 Νοεμβρίου 2012

Όικημα και Εκθεσιακός Χώρος Φωτοδού – Ξάνθης Ξενιέρου 24, Άγιος Αντώνιος 1015 Λευκωσία.
Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή 16:00 – 20:00.
Σάββατο και Κυριακή κλειστά. Εκτάκτως η έκθεση μπορεί να ανοίγει πρωινά και Σαββατοκύριακα με έγκαιρη προειδοποίηση στα τηλέφωνα 99431789 ή 99610424.



Η έκθεση φωτογραφίας της Φωτοδού που φέρει τον τίτλο «Λευκωσία, η πρωτεύουσα της Κύπρου στις αρχές του 21ου αιώνα» εντάσσεται μέσα στις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται με τη ευκαιρία της ανάληψης της Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τη Κυπριακή Δημοκρατία.

Η πρόταση της Φωτοδού που έγινε αποδεκτή από τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού αφορούσε  τη φωτογράφηση της εντός των ορίων του Δήμου ελεύθερης Λευκωσίας από μέλη της Φωτοδού. Οι φωτογράφοι εργάστηκαν ανεξάρτητα και προσπάθησαν να καλύψουν τη Λευκωσία σε όλο της το εύρος. Είχαν τη ευκαιρία να φωτογραφίσουν σκηνές από τη πράσινη γραμμή, τα στενά δρομάκια της εντός των τειχών πόλης ως επίσης και τη σύγχρονη πόλη. Ο καθένας βέβαια παρουσιάζει τη δική του πραγματικότητα της πόλης όπως ακριβώς τη είδε και τη κατέγραψε τη συγκεκριμένη στιγμή. Η Λευκωσία παρουσιάζεται με ένα διαφορετικό φακό, χωρίς ίχνος τουριστικής προβολής ή ρεπορτάζ. Αυτό που φαίνεται από το αποτέλεσμα είναι ότι οι φωτογράφοι κατάφεραν να αναδείξουν μικρές και ασήμαντες στιγμές της πόλης σε ένα καλλιτεχνικό γεγονός.

Η έκθεση αυτή έγινε πραγματικότητα με τη συμβολή και χορηγία των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού. Ευχαριστώ θερμά τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες για τη συνεχή στήριξη. Επίσης ευχαριστώ τον χορηγό επικοινωνίας ΡΙΚ.  Τέλος ευχαριστώ τους φωτογράφους της Φωτοδού που μας δίνουν τη δυνατότητα να δούμε και να χαρούμε τη Λευκωσία μέσα από τα δικά τους μάτια και τη δική τους ψυχή.
Και επειδή οι φωτογραφίες σε αυτή τη έκθεση παρουσιάζουν μόνο το ελεύθερο μέρος της πόλης, θα κλείσω με τα λόγια του ποιητή Μιχάλη Πασιαρδή που αναφέρεται στη μοιρασμένη πόλη της Λευκωσίας και διατυπώνεται υπό μορφή ευχής που πιστεύω είναι και ευχή όλων: «Στις μέρες μας, είναι η τελευταία μοιρασμένη πόλη της Ευρώπης, την κόβει η Πράσινη Γραμμή και σπάει τη συνοχή και τη συνέχεια της. Το δράμα του τόπου από την κατοχή, το αγγίζεις στην κυριολεξία στα μέρη της «Πράσινης Γραμμής». Αλλά οι καιροί προχωρούν ..… Κι αλλού, όπως το Βερολίνο, το Τείχος και οι φτιαχτοί διαχωρισμοί, έπεσαν. Είναι αυτό που ελπίζει και η Λευκωσία για την επόμενη μέρα. Να διαλυθούν οι «φτιαχτές γραμμές» και να ξαναβρεί η πόλη μας το όλον της πρόσωπο».
Ιωάννης Γέρου
Πρόεδρος Φωτοδού

No comments: