Friday, September 21, 2012

Νίκος Αναστασιάδης : Η εναλλακτική πορεία της συλλογικής ευθύνης

Του Φοίβου Νικολαΐδη


 «Η εποχή για ωραία λόγια, εύκολες λύσεις και μεγάλες υποσχέσεις έχει τελειώσει. Ζούμε στην εποχή του σχεδιασμού, των δράσεων και των αποτελεσμάτων».  Νίκος Αναστασιάδης
Υποψήφιος για τις Προεδρικές εκλογές 2013



Ο Νίκος Αναστασιάδης όχι ως νεοφώτιστος φωστήρας της πολιτικής ζωής του τόπου, αλλά ως πεπειραμένος και ώριμος πλέον πολιτικός ηγέτης, που έχει κατασταλάξει και αποκρυσταλλώσει τα πολιτικά του πιστεύω, αλλά και φιλοδοξίες. Σήμερα, σε μια ιστορική καμπή, προσφέρει τη μόνη αληθινά επιλογή στην περαιτέρω δύσβατη διαδρομή του τόπου.

Παρά τη συστηματική διαστρέβλωση των λόγων και των θέσεων του, κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει τις ηγετικές του ικανότητες, την πολιτική του οξυδέρκεια, το πολιτικό του ανάστημα και τον πατριωτισμό του. Ως αδιαμφισβήτητος πολιτικός ηγέτης έχει δοκιμαστεί για χρόνια στο πολιτικό καμίνι και έχει καταξιωθεί ακόμη και από αντιπάλους του.

Με αίσθημα ευθύνης, υπευθυνότητα στις σκέψεις του, ευθύτητα στα λόγια του και ακλόνητα επιχειρήματα, ο Αναστασιάδης προσφέρει αυτό ακριβώς που μας λείπει και απαραίτητα χρειαζόμαστε. Την εναλλακτική πορεία της συλλογικής ευθύνης για προκοπή του τόπου μας.

Οι καιροί δύσκολοι όσο ποτέ για το εθνικό μας θέμα, αλλά και απελπιστικά επικίνδυνοι για την οικονομία μας, υποδεικνύουν περίτρανα ότι, δεν χωρούν άλλοι πειραματισμοί και ερασιτεχνισμοί. Αν μιλούσαμε μόνο για τη διαχείριση της πολιτικής εξουσίας και την απλή διακυβέρνηση γενικά του τόπου, τότε, ίσως, να μην ήταν και τόσο σοβαρό το δίλημμα, για να την αφήναμε σε χέρια έστω άπειρα.

Έχει άραγε ανάγκη ο τόπος σήμερα από περισσότερους πειραματισμούς ή και επικίνδυνους τυχοδιωκτισμούς; Ή δοκιμασμένους πολιτικούς οι οποίοι συλλογικά αυτή τη φορά, θα βοηθήσουν ουσιαστικά τον τόπο;

Όταν όμως έχουμε υπόψη μας το μέλλον αυτού του τόπου, όταν μιλούμε για εθνικές αποφάσεις, εθνικές επιλογές, διεθνή διπλωματία, ευρωπαϊκές σχέσεις, διεθνείς προσβάσεις και υψηλή πολιτική, τότε και ο πλέον ανίδεος αντιλαμβάνεται που κλείνει η πλάστιγγα της υποψηφιότητας του Αναστασιάδη.

Πέραν όμως αυτού, η υλοποίηση στην πράξη της Πρότασης προς τα κόμματα και την ευρύτερη κοινωνία για συνεργασία, θα ωθήσει και θα επεκτείνει ακόμη παραπέρα  τις δημοκρατικές κατακτήσεις του λαού. Θα προσδώσει ακόμη περισσότερη βαρύτητα στην ουσιαστική εμβάθυνση του δημοκρατικού μας βίου. Η στήριξη στον Αναστασιάδη και στο όραμα του για σύγχρονη κοινωνία συνιστά τη μόνη ελπιδοφόρα επιλογή στην παραπέρα δημοκρατική και εθνική πορεία του τόπου.

Κι αυτό απλούστατα, γιατί η δημοκρατία δεν είναι μόνο η τυπική διαχείριση ή η άτυπη συνταγματική επίκληση νομοτεχνικών πολιτειακών διαδικασιών. Αλλά, προπάντων, η όσο το δυνατό αμεσότερη και ουσιαστικότερη συμμετοχή του λαού στη διαμόρφωση γνώμης και στη λήψη αποφάσεων.
 
Η δημοκρατία και κατ’ επέκταση ο λαός κερδίζουν όταν οι δημοκρατικοί θεσμοί ισχυροποιούνται και όταν οι αρχές του αντιπροσωπευτικού πολιτεύματος εμπεδώνονται.  Όπως πιστεύει και ο Νίκος Αναστασιάδης, η εποχή για ωραία λόγια, εύκολες λύσεις και μεγάλες υποσχέσεις έχει τελειώσει. Ζούμε στην εποχή του σχεδιασμού, των δράσεων και των αποτελεσμάτων.

Από τον καθένα μας εξαρτάται εάν θα δώσουμε ελπίδα στον τόπο μας  και θα υλοποιηθούν σε πράξη οι ορθές, δίκαιες και δημοκρατικά αναντίλεκτες  θέσεις του Αναστασιάδη, μέσα στο δημοκρατικό γίγνεσθαι.

Η στήριξη στον Αναστασιάδη δεν αποτελεί απλά μια επιλογή προτίμησης. Αλλά, ταυτόχρονα έκφραση και απόφαση για μια εντελώς νέα προσέγγιση και αντιμετώπιση του εσωτερικού πολιτικού αδιεξόδου που υπάρχει και δεν λύεται με ψεύτικα και απατηλά προσωπεία.

Η αληθινή και πραγματική αλλαγή αναγκαστικά περνά πρώτα απ’ όλα από την Πρόταση Αναστασιάδη. Όσο απλό και να φαίνεται, άλλη τόση σοβαρή επίπτωση και επίδραση θα έχει στην ιστορική και πολιτική διαδρομή του τόπου.

Στο κατώφλι την νέας ελπιδοφόρας πορείας, ας μην στραβοπατήσουμε από εθελοτύφλωση, ιδιοτέλεια, φανατισμό, μικρόψυχους υπολογισμούς, προσωπικούς εγωισμούς και πάθη, μα προπάντων ψεύτικα διλήμματα και απατηλές υποσχέσεις.
Φοίβος Νικολαΐδης

No comments: