Tuesday, September 14, 2010

Η αδιέξοδη πολιτική της κυβέρνησης στον τομέα της έρευνας


Του Τάσου ΜητσόπουλουΒουλευτή

Πληροφορίες που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας φέρουν την κυβέρνηση να προτίθεται, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, να προβεί σε δραστικές περικοπές των ποσών που διατίθενται για σκοπούς έρευνας, ανάπτυξης και καινοτομίας από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Αν οι πληροφορίες αυτές ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα τότε ο τομέας της έρευνας και της καινοτομίας, ο κατ’ εξοχήν τομέας του μέλλοντος, οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια στην ασφυξία. Και μάλιστα την ώρα που το ποσοστό που οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες διαθέτουν από τους κρατικούς προϋπολογισμούς στον συγκεκριμένο τομέα, αυξάνεται χρόνο με το χρόνο σταθερά. Και την ώρα που η ανταγωνιστικότητα της κυπριακής οικονομίας κατρακύλησε φέτος ακόμα πιο χαμηλά χάνοντας έξη ολόκληρες θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη. Αξίζει να υπενθυμίσω ότι ο στόχος της Ε.Ε. ήταν μέχρι το 2010 το ποσοστό που τα 27 κράτη – μέλη διαθέτουν από τους προϋπολογισμούς τους να φτάσει το 3%. Η Κύπρος πέρυσι βρισκόταν στο 0,4%, τελευταία από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

Καλέσαμε δημόσια την κυβέρνηση να επανεξετάσει τη θέση της. Αυτό εξάλλου έπραξε και η ΕΕ που δια του Προέδρου Μπαρόζο ζήτησε από τις κυβερνήσεις των κρατών – μελών, να μην προχωρήσουν σε βεβιασμένες και «εύκολες» περικοπές στον τομέα της έρευνας, ανάπτυξης και καινοτομίας με πρόσχημα την οικονομική κρίση. Καλούμε εκ νέου την κυβέρνηση να συνειδητοποιήσει ότι ο ερευνητικός τομέας με τα πολλά ερευνητικά ιδρύματα που ήδη λειτουργούν στην πατρίδα μας, έχει δημιουργήσει πολλές νέες θέσεις εργασίας που απασχολούν εκατοντάδες νέους συμπολίτες μας και προσφέρει προστιθέμενη αξία στην κυπριακή οικονομία. 
Αν οι κυβερνητικοί μανδαρίνοι δεν συνειδητοποιήσουν αυτή την πραγματικότητα κι αν η κυβέρνηση επιμείνει σε μια καταστροφική και αδιέξοδη για την ανάπτυξη της χώρας λογική, όπως εύστοχα επισήμανε και ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, τότε η Κύπρος θα διατηρήσει το θλιβερό της προνόμιο να είναι η τελευταία χώρα της ΕΕ στον τομέα της έρευνας, της ανάπτυξης και της καινοτομίας. Να φιγουράρει στον πάτο των χωρών της Ευρώπης που σε αντίθεση με την Κύπρο επενδύουν οργανωμένα και αποφασιστικά στην καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες, επενδύουν αποφασιστικά στους νέους και το μέλλον.

Ήρθε η ώρα να ξεφύγουμε από τις αγκυλώσεις του παρελθόντος, από τις λογιστικές αντιλήψεις πολιτικών και τεχνοκρατών που το όραμά τους εξαντλείται σε ψυχρούς αριθμούς και να περάσουμε επιτέλους στη δυναμική και σύγχρονη ανάπτυξη.

Τάσος Μητσόπουλος
Βουλευτής Λάρνακας
Επίτροπος Ευρωπαϊκών Υποθέσεων

No comments: