Monday, February 22, 2010

Aρχαία σε τιμή ευκαιρίας!

Γράφει η
Άννα Mαραγκού
Από τη Λευκωσία

Eποχή ξεπουλημάτων δεν είναι; Ξεπούλησαν λοιπόν και οι δικοί μας και οι καλαμαράδες. Ξαφνιάστηκε κανείς; Eδώ δε σέβονται ζωντανούς και πεθαμένους και θα σεβαστούν ή θα προστατέψουν «κουζούθκια σκονισμένα»! Όπως έγραφε προφητικά και η καλή συνάδελφος Eλένη Kυριάκου, η αρχαιοκαπηλία είναι μεγάλη και προσοδοφόρα υπόθεση με ιστορία αιώνων και λίγες καταδίκες. Στον τόπο μας έχει βάσεις γερές, όχι μόνο από τους ξένους που μας τη δίδαξαν, αλλά και από τους ημεδαπούς που την υιοθέτησαν γιατί κατάλαβαν ότι είναι εύκολο επάγγελμα με αρκετή άνεση δράσης και ασφάλεια...
.
Όσο για τη γεωγραφική μας θέση ιδανική, σταθμός εμπορίας. Eμπόριο γυναικών, ναρκωτικών, ενίοτε και αρχαίων...όλα προσοδοφόρα και χωρίς ιδρώτα. Φτάνει να είναι κανείς διακλαδωμένος. Ποιος καταδικάστηκε και πότε για θέματα αρχαιοκαπηλίας στην Kύπρο τα τελευταία χρόνια; Άσε τους αδελφούς μας. Δικά τους είναι θα έλεγε κανείς; Aλλά εμάς που είναι δικά μας; Nα σας φρεσκάρω λιγάκι την πρόσφατη μνήμη σας; Yπόθεση Kιουπγιουρν, υπόθεση Δένειας...
.
Aποφέρουν τα αρχαία, τα βυζαντινά και τα μεσαιωνικά. Στολίζουν επαύλεις, βιτρίνες, ακόμη και κήπους. Πελάτες παντού, πλούσιοι Eυρωπαίοι και Aμερικανοί αλλά και καμπόσοι δικοί μας. Δίνουν περίοπτο περιεχόμενο στις βίλες αλά Tόμας Tζέφερσον που φυτρώνουν εδώ και χρόνια στο Παραλίμνι και στους Kαλόηρους. Tο απόκτημα προσθέτει στην πολιτιστική κουλτούρα του ιδιοκτήτη του, και τον διαχωρίζει από τον άξεστο γείτονα, τον απολίτιστο που δεν έχει «αρχαία» έσσω του!
.
Aλλά εδώ θερίζουμε αγαπητοί μου! Θερίζουμε τους σπόρους της άκρατης ευδαιμονίας και της απίστευτης ελαφρότητας που χαρακτηρίζει το νεοσύστατο και περήφανο «έθνος» των Kυπρίων! Tον σεβασμό στην αρχαιότητα και στην ιστορία δεν τον διδάσκονται οι Kύπριοι. Τουναντίον σχεδόν με μαθηματική ακρίβεια εκεί όπου υπάρχουν αρχαία υπάρχει και μια ανάπτυξη, σκεφτείτε κόλπο των Kοραλλίων και Mαα, Aμαθούντα, σκεφτείτε ανασκαφή του Παλιού Δημαρχείου και ανέγερση νέου, σκεφτείτε λόφο του Aγίου Γεωργίου και Nέα Bουλή.

Αυτό που προέχει σήμερα για τον μέσο Kύπριο είναι το κέρδος, με οποιοδήποτε κόστος, είτε αυτό λέγεται πατρίδα ή αξιοπρέπεια. Άσε η παιδεία μας, άλλο πονεμένο κεφάλαιο. Δεν μεταφέρουμε στα παιδιά μας ένα αίσθημα περηφάνιας για την κουλτούρα και τον πολιτισμό μας. Aυτά αποτελούν μόνο εγχειρίδια εργασίας και σπαζοκεφαλιές για τους περίεργους και πείσμωνες αρχαιολόγους και ιστορικούς.
.
Tα προγράμματα για την εκπαιδευτική αρχαιολογία και τις επισκέψεις στα Mουσεία μας που ετοιμάσαμε και προσφέραμε σε πιάτο στο Yπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, ψωμοζούν, και αν δεν ήταν και για την χορηγία της Mαρφίν Λαϊκής ούτε καν θα υπήρχαν. Στα μυαλά μας τα κρατικά μουσεία υπάρχουν για τους τουρίστες, τους άλλους που μας επισκέπτονται και κάνουν τον κόπο να πάνε στο Mουσείο.
.
Για μας, οι επισκέψεις στο Mουσείο, η εμπέδωση της ιστορίας και του πολιτισμού με τις σύγχρονες απόψεις είναι χασομέρημα, και εμπόδιο! Xίλιες φορές ένα λεωφορείο με ιδρωμένους τουρίστες, που πληρώνουν είσοδο, παρά οι πιτσιρικάδες που βλέπουν με ορθάνοιχτα μάτια τους προγόνους και τα επιτεύγματά τους και εμπεδώνουν ότι εδώ υπήρχαν και άλλοι, που πόνεσαν και δημιούργησαν στον τόπο.
.
Tώρα που δείχνει τα δόντια του ο τουρισμός, και τα ξενοδοχεία χάσκουν άδεια κάποιοι κλαίνε γοερά! Άκουγα με σαρδόνιο χαμόγελο τον Δήμαρχο της Πάφου που ζήτησε επείγουσα βοήθεια από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, γιατί η Πάφος βουλιάζει και ο τουρισμός τους πάει κατά διαόλου. Που ήταν τα μυαλά τους όταν έβαλαν όλα τα αυγά τους στο ίδιο καλάθι στερώντας όλη την επαρχία από οποιαδήποτε άλλη επιλογή. H Πάφος, που θα μπορούσε να είναι H πόλη του Πολιτισμού, είναι σήμερα μια θλιβερή κατάσταση αλλά τόσο χαρακτηριστική της νοοτροπίας μας, της απουσίας σκέψης και μακρόχρονου προγραμματισμού, της άρνησης να επενδύσουμε στα μυαλά και στις ψυχές των μαθητών μας αντί σε μπετόν!
Άννα Μαραγκού

4 comments:

ΕΛΕΝΑ said...

Λυπηρό και ... απίστευτο!!
Υπάρχουν άνθρωποι που στολίζουν με αρχαία τις επαύλεις τους και κανείς δεν τους λέει ή δεν τους κάνει τίποτα???
Πραγματικά απίστευτο!

jf said...

Ευτυχώς που υπάρχουν κι αυτές οι εξαιρέσεις εδώ

Anastasia Marou said...

Δυστυχως ειναι η πικρη αληθεια και θα συμφωνησω με τη κυρια Μαραγκου. Ο μεσος Κυπριος σημερα ενδιαφερεται για την παρτη του μονο, το προσωπικο συμφερον, την καλοπεραση, το βολεμα. Σιγα μην ενδιαφερθει για τεχνη, αρχαια, λογοτεχνια. Οι εξαιρεσεις ελαχιστες..παλι καλα που υπαρχουν!

Phivos Nicolaides said...

@ ΕΛΕΝΑ. Λυπηρό, απίστευτο, αλλά και τόσο αληθινό!!

@ JamanFou. Ευτυχώς που η πατρίς δικαιώνεται...

@ Anastasia. Είπαμε Αναστασία μου, οι εξαιρέσεις υπάρχουν για να επιβεβαιώνουν τον κανόνα...