Tuesday, March 10, 2009

Karolina Pelendritou from Cyprus

The girl with the golden eyes

Karolina Pelendritou is a special and rare case of an athlete for Cyprus, since she has won so many international distinctions and has accomplished high performances in an admirable way despite the young of her age.

Karolina possesses certain natural aptitudes and skills, which differentiate her. She has managed to break many Cyprus records and her numerous world distinctions prove how tenacious she is.

The 21 year-old girl is an example of courage and strength. Karolina was born in Limassol, Cyprus in 25.08.1986. At the age of 9 she begins her training in swimming as a sport to which she was devoted. She achieved great Victories, but she also had to face several disappointments.


At her early age her sight began to reduce. This unfortunate event forced her to learn how to live with the difficulties attached to the problem. As a result, her spiritual strength was enhanced. She began her swimming career at Limassol Nautical Club and at the age of ten, she joint the Cyprus Swimming Federation while she was placed 1st at the Pancyprian Competition.


Despite the difficulties Karolina faced due to her reduced eyesight condition, she continued to participate and compete in games for the able-bodies athletes equalizing a competition, which is by definition uneven.

In 2004 Karolina fulfilled her most desirable dream at the Paralympic games (Athens 2004). Karolina´s great efforts and hard work were rewarded. She won the Gold medal for her Country at 100m Breast stroke with a new Paralympic record and European record.

In 2007 she continued her struggle and preparation for the Paralympic Games of Beijing 2008, by competing in the British Open Swimming Championships in Sheffield. She won a Gold metal with a new world record in 100m Breastroke. She also competed in 50m and 100m Freestyle winning two more Gold metals.

Despite her low vision (4% she pursued studying in Public Relations at New York College in Athens and also followed a demanding training program for swimming.
Another great credit she accepted was when the “Stop Discrimination” initiative honored her with the title of Ambassador of her Country of this institute. Her main role is to enlighten the people of her Country against discriminations.

Since 2003 Karolina is giving her own personal struggle to equalize the rights of the disable athletes with the able bodied athletes in her country. www.Carolina-swimmer.com
Email: carolinacy@cytanet.com.cy
Karolina Pelendritou with her mother Elena, her great supporter in life.
Καρολίνα Πελενδρίτου: Το κορίτσι με τα χρυσά μάτια
Του Φοίβου Νικολαΐδη

Με αταλάντευτη πίστη και παραδειγματική επιμονή μπόρεσε να ανακαλύψει τις πιο ενδότερες δυνάμεις της ύπαρξής της, τους κρυμμένους εσωτερικούς θησαυρούς, που η Θεία φύση της χάρισε. Με τη δύναμη, της σκέψης και της θέλησης, αξιοποίησε στο μέγιστο βαθμό αυτά τα θεϊκά δώρα για πραγμάτωση των στόχων της.

Στο δύσκολο δρόμο που διάλεξε, με υπομονή υπερνίκησε κάθε εμπόδιο. Η δυσκολία στην όραση της, μετατράπηκε σε κινητήρια δύναμη, που ενεργοποίησε στο έπακρο τις άλλες της δυνάμεις, οπλίζοντάς την με ακαταμάχητη θέληση για να κατακτήσει την κορυφή.
Αυτό που στην αρχή φαινόταν αδύνατο, ένα τρελό όνειρο, η Καρολίνα με την αδάμαστη θέληση και τη δύναμη του νου, το πραγμάτωσε με μεγάλη μάλιστα επιτυχία. Κατάλαβε έγκαιρα ότι, η επίτευξη των στόχων στη ζωή δεν εξαρτάται μόνο από την ικανότητα και την εκπαίδευση, αλλά και από τη στρατηγική και την αποφασιστικότητα πραγμάτωσης της.

Το δύσκολο ταξίδι του ‘εύ ζειν’, που διάλεξε με το καράβι της ψυχής της, μέσα από άγνωστα λιμάνια και μανιασμένα κύματα, μετέτρεψε την «Οδύσσεια» της σε θρυλικό περίπλου.

Ακόμη και μετά τις αξιοθαύμαστες επιτυχίες και τις σπουδαίες διακρίσεις της σε παγκόσμιο επίπεδο, εξακολουθεί να είναι ο εαυτός της. Σεμνή, ακούραστη αγωνίστρια του στίβου και της ζωής. Αποτελεί το χαρακτηριστικό παράδειγμα αληθινής ηγέτιδας, αποδεικνύοντας έτσι το υψηλό επίπεδο ήθους που τη διακρίνει.

Στο μυαλό της Καρολίνας η φύση του αληθινού της καθήκοντος στη ζωή, εναρμονίζεται με τον αληθινό εσώτερο της εαυτό, ακολουθώντας το δύσκολο μονοπάτι της αρετής. Γι’ αυτό και χαίρεσαι να την ακούς να μιλά με τόση καθαρότητα πνεύματος και προπάντων διαύγεια σκέψεων για τα οράματά της.

Η ζωή της Καρολίνας είναι ένας διαρκής αγώνας γεμάτος πρωτιές και διακρίσεις…
Κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στους Παραολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004, στο αγώνισμα των 100 μέτρων πρόσθιο κολύμβησης.

Για δεύτερη συνεχή Ολυμπιάδα, η Καρολίνα Πελενδρίτου κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στον τελικό των 100 μέτρων πρόσθιο και στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου το 2008.

Με τη μητέρα της Έλενα, το μεγάλο και μόνιμο στήριγμά της παντού.

Το χρυσό κορίτσι γεννήθηκε στην Λεμεσό στις 25 Αυγούστου του 1986. Από την ηλικία των 9 ετών άρχισε την ενασχόλησή της με το άθλημα της κολύμβησης. Ένα άθλημα που αγάπησε και αφιερώθηκε ψυχή τε και σώματι, προσφέροντάς της μεγάλες χαρές αλλά και λαχτάρες. Στην τρυφερή αυτή ηλικία παρουσιάζονται προβλήματα με την όρασή της. Όμως, «ουδέν κακό αμειγές καλού». Το γεγονός αυτό, της μαθαίνει πολλά. Ήταν, η αιτία να κτίση μια ολοκληρωμένη προσωπικότητα στη συνέχεια. Δείχνοντας ανυπέρβλητη ψυχική δύναμη, συνέχισε απτόητη την πορεία της αταλάντευτη.

Στα 13 της μόλις χρόνια γίνεται μέλος της Εθνικής ομάδας Κολύμβησης και αρχίζει το μεγάλο της ταξίδι προς την Ιθάκη, που δεν είναι άλλο, παρά η παγκόσμια διάκρισή στο άθλημα της κολύμβησης. Οι επιτυχίες της Καρολίνας -το κορίτσι με τα χρυσά μάτια όπως την αποκάλεσαν- άρχισαν να διαδέχονται η μια την άλλη, ξεδιπλώνοντας το μεγάλο της ταλέντο.

Η Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΚΟΕ) στο συγχαρητήριο μήνυμα της προς τη χρυσή πααραολυμπιονίκη του Πεκίνου Καρολίνα Πελενδρίτου με ημερομηνία 8.9. 2008 αναφέρει τα εξής:

«Η Καρολίνα Πελενδρίτου με τη δύναμη της ψυχής της, δείχνει το δρόμο και αναδεικνύει το μέγεθος του ανθρώπινου μεγαλείου. Αποτελεί το παράδειγμα προς μίμηση για όλους, αθλούμενους και μη, αφού με όπλο τις ψυχικές της δυνάμεις υπερκαλύπτει τα όποια προβλήματά της και αναδεικνύει το μεγαλείο του αθλητισμού.
Η Καρολίνα Πελενδρίτου αγωνιζόμενη στην κορυφαία διοργάνωση, απέδειξε όπως και πριν τέσσερα χρόνια στους Παραολυμπιακούς της Αθήνας, ότι αποτελεί ένα από τους άξιους πρεσβευτές της πατρίδας μας. Οι ικανότητές της εμπνέουν όλους τους συμπατριώτες μας και επιβεβαιώνουν το μέγεθος της ανθρώπινης θέλησης. Εκφράζουμε το θαυμασμό μας για τα επιτεύγματα της Καρολίνας, να κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο στα 100 μέτρα πρόσθιο και να καταρρίψει το παγκόσμιο ρεκόρ στον προκριματικό και της ευχόμαστε ακόμη μεγαλύτερες επιτυχίες στο μέλλον».

Η αξιοθαύμαστη πορεία της Καρολίνας έγινε σύμβολο δύναμης και θέλησης ιδιαίτερα για τη νεολαία και παράδειγμα για όλους μας. Τιμώντας την Καρολίνα τιμάμε πρώτα τους εαυτούς μας… Καρολίνα σ’ ευχαριστούμε και σου ευχόμαστε πάντα μπροστά και θαρραλέα.
Φοίβος Νικολαΐδης

7 comments:

Anonymous said...

Φοίβο,
είχα σκοπό να αφιερώσω στην Καρολίνα Πελενδρίτου μία ανάρτηση τη Μέρα της Γυναίκας και τελικά το ανέβαλα. Πολύ όμορφο το κείμενο σου, πρέπει να είναι όντως, καταπληκτικό κορίτσι, από τα εκλεκτά αυτού του τόπου που αξίζουν κάθε προβολής...
Να 'σαι καλά.

Adamantia said...

Mπράβο της !!! Αυτοί είναι αθλητές πραγματικοί κι όχι εκείνοι των διαφημίσεων, των αναβολικών και των εκατομμυρίων.
Καλημέρα Φοίβο!

ΕΛΕΝΑ said...

Χίλια μπράβο αξίζουν στην Καρολίνα, όπως και σε όλα αυτά τα άτομα που ξεπερνώντας τις όποιες σωματικές τους αδυναμίες, καταφέρνουν να μας αποδείξουν τι πραγματικά αξίζουν!!!
Και μπράβο σου Φοίβο που προβάλλεις αυτά τα άτομα!

Phivos Nicolaides said...

ΕΛΕΝΑ. Μπράβο σε σένα Έλενα μου, που μπορείς να ξεχωρίζεις, να αξιολογείς και να τιμάς με τη σειρά σου, άνθρωπους και καταστάσεις που αγωνίζονται στο στίβο και στη ζωή, δημιουργώντας υπέροχες εμπειρίες και απίστευτες επιτυχίες. Ειλικρινά το εκτιμώ ιδιαίτερα!

Phivos Nicolaides said...

Adamantia. Χίλια μπράβο της και είναι λίγα Αδαμαντία μου. Πόσοι όμως, από εμάς αντιλαμβάνονται το μέγεθος της αδυσώπητης πάλης και των σκληρών αγώνων ενός κοριτσιού 22 μόλις χρόνων;
Πόσοι πραγματικά τιμούν ανυστερόβουλα προσωπικότητες σαν αυτό το χρυσό (κυριολεκτικά) κορίτσι;
Αδαμαντία, αν βρεις την ευκαιρία μίλα με την Καρολίνα. Σπουδάζει στην Αθήνα. Θα ανακαλύψεις μια εξαίρετη προσωπικότητα!

Phivos Nicolaides said...

Λεμέσια. Τι να γίνει Λεμέσια μου, σε πρόλαβα! Όμως, η Καρολίνα δεν χρειάζεται ειδικές εορτές για να την τιμήσουμε με τον τρόπο μας. Γράψε λοιπόν κάτι κι εσύ γι' αυτήν. Το αξίζει πέρα για πέρα.
Είναι ένα καταπληκτικό κορίτσι, πανέμορφη, έξυπνη και πάνω απ' όλα με χαρακτήρα. Όταν τη γνωρίσαμε με τη γυναίκα μου, μας κατέκτησε αμέσως και τους δυό σαν... χρυσά μετάλλια!!

Anonymous said...

Ειχα την χαρα να γνωρίσω την Ελενα σε δυσκολες στιγμές της ζωής της. Το προβλήμα της Καρολίνας ηταν το μεγάλο στοιχημα που κερδίσε. Δεν ηταν ευκολο αλλα η Ελενα ξερει και πολεμα. Κι αυτο σθένος το μετάδωσε και στην Καρολινα. Ειμαι πολυ περηφανη που ειμαι φιλη της και ευχομαι καθε επιτυχια στην Καρολινα μας γιατι το αξίζει.
Ριανα Αγγελιδου,
Λεμεσός