Thursday, March 12, 2009

Επαγγελματισμός

Επιχειρηματική δραστηριότητα και τρόπος ζωής
Του Δρα Κώστα Γ. Κονή*
konis@innovageconsulting.com

Αρκετά χρόνια πριν είχαμε καταπιαστεί με αυτό που λέγεται επαγγελματισμός και το επίπεδο του στη χώρα μας. Με λύπη μας συνεχίζουμε να διαπιστώνουμε οτι δυστηχώς, ακόμη και σήμερα, τα επίπεδα του επαγγελματισμού απέχουν πολύ απο αυτά που θα έπρεπε να είχαμε.

Τι είναι όμως επαγγελματισμός (professionalism) και ποιος θεωρείται ότι ασκεί το επάγγελμα του με επαγγελματισμό ή λειτουργεί ως επαγγελματίας (professional);

Ένα καλό ετυμολογικό λεξικό μας δίνει την ερμηνεία του επαγγελματία ως του προσώπου εκείνου που ασκεί το επάγγελμα του με γνώση, συνέπεια και σοβαρότητα. Οι τρεις λοιπόν λέξεις κλειδιά είναι η γνώση, η συνέπεια και η σοβαρότητα. Όσο όμως απλό και αν φαίνετα, οι τρεις αυτές λέξεις, προϋποθέτουν συνειδητή προσπάθεια, ευσυνειδησία και υπευθυνότητα.
Είναι γι΄αυτό ακριβώς το λόγο που για να φτάσει κάποιος σε υψηλά επίπεδα επαγγελματισμού χρειάζεται να καταβάλει προσπάθεια και να έχει πάντα υπόψη του ότι η εργασία ή το έργο που επιτελεί δεν είναι απλά θέμα ατομικιστικό, προσωπικό η βιοποριστικό δικό του αλλά εμπλέκει και αφορά πολλούς. Θα πρέπει δηλαδή να έχει αντίληψη της ευθύνης και υποχρέωσης του όχι μόνο απέναντι στον εργοδότη του αλλά και στους συνανθρώπους του, το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο και τον τόπο του γενικότερα.
Είναι σήμερα πέρα για πέρα αποδεκτό οτι εκτος απο το αδιαμφισβήτητο γεγονός της ποιοτικής αναβάθμισης μιας επιχείρησης και της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της, ο επαγγελματισμός αναβαθμίζει ποιοτικά την ίδια την ποότητα της ζωής.

Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε, ότι σε αντίθεση με αυτό που το ευρύ κοινό πιστεύει, ο επαγγελματίας δεν έχει σχέση με το είδος της επιχειρηματικής δραστηριότητας, το ρόλο του σ΄αυτή ή τα προσόντα τα οποία κατέχει. Δεν αφορά δηλαδή συγκεκριμένη μόνο ομάδα με συγκεκριμένα ίσως προσόντα ή δραστηριότητα.

Ο επαγγελματισμός αφορά όλους μας. Ανεξάρτητα από το τι ακριβώς επιτελούμε και αν βρίσκονται σε ρόλο υπουργού, πιλότου, αεροσυνοδού, μηχανικού, δημόσιου ή ιδιωτικού υπάλληλου, επιχειρηματία, πωλητή ή εργάτη.

Εκείνο με το οποίο έχει άμεση σχέση η έννοια του επαγγελματισμού είναι η συνειδητή δέσμευση στην ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρουμε, η ικανοποίηση που παίρνομε από την εργασία μας και η επιθυμία να φανούμε συνεπείς και χρήσιμοι στους πελάτες συνανθρώπους μας. Όλα αυτά τα στοιχεία θα πρέπει να ιεραρχούνται πολύ ψηλά και να καλλιεργούνται συστηματικά.

Δεν είναι δυνατό κάποιος που ενεργεί με επαγγελματισμό να αδιαφορεί και να καθυστερεί αδικαιολόγητα στα ραντεβού του ή να απαντήσει τα τηλεφωνήματα του. Δεν μπορεί να έχει άγνοια για τα προιόντα και τις υπηρεσίες τις δικές του αλλά και εκείνες του ανταγωνισμού. Ούτε να αγνοεί τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα του. Δεν μπορεί ακόμα να αντιμετωπίζει τον πελάτη ως μια ευκαιρία γρήγορου κέρδους και «αρπαχτής» αντι να τον εκπαιδεύσει να αντιληφθεί τις πραγματικές του ανάγκες και να ενδιαφερτεί ειλικρινά να τον βοηθήσει με αυτό που του προσφέρει

Μια επιχείρηση η οποία στελεχώνεται απο ανθρώπους που ενεργούν με επαγγελματισμό έχει προοπτική και θα διακρθεί. Αργά ή γρήγορα η αγορά θα την ανταμίψει και αυτό θα φανεί στις πωλήσεις και στην επικερδότητα της.
Το ίδιο ισχύει για τους επαγγελματίες αυτοεργοδοτούμενους και μη. Γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς, τεχνικούς, πωλητές και κάθε εργαζόμενο.

Ο διεθνής ανταγωνισμός, η νέα οικονομία και η αφθονία, σε μια επιλογή, σε παγκόσμιο πλέον επίπεδο προιόντων και υπηρεσιών επιβάλλει χωρίς καμιά αμφιβολία ψηλά επίπεδα επαγγελματισμού.

Ένας επαγγελματίας έχει την εντιμότητα και την ανώτεροτητα να μην υποσκάψει τον ανταγωνιστή αλλα να εναπτύξει τα δικά του επιχειρήματα επικεντρωνόμενος στα πλεονεκτήματα του δικού του προιόντος ή υπηρεσίας. Έχει ακόμα το σθένος να παραδεκτεί, όπως είναι φυσιολογικό, ότι κάποια θέματα ή υπηρεσίες εκπίπτουν της σφαίρας των γνώσεων και ικανοτήτων του και να συμβουλεύσει ανάλογα τον πελάτη του.

Θα πρέπει λοιπόν ο καθένας μας από τη θέση που βρίσκεται να κάνουμε τη δική μας αυτοαξιολόγηση και αυτοκριτική. Αν θέλουμε να αναβαθμίσουμε την επιχείρηση μας και να ενισχύσουμε τις πιθανότητες ανταγωνισμού και επιτυχίας δεν έχομε στην πραγματικότητα άλλη επιλογή.

Μερικές χρήσιμες ερωτήσεις αξιολόγησης της κατάστασης μας θα μπορούσαν να είναι:

Ξέρουμε τι είναι επαγγελματισμός και αν ναί τον έχομε ιεραρχήσει στη θέση που του αρμόζει;
Ενεργούμε εμείς και το οποιοδήποτε προσωπικό μας πάντοτε με επαγγελματισμό;
Έχουμε εκπαιδεύσει το προσωπικό μας έτσι που να ενεργεί με επαγγελματισμό ;
Μας θεωρούν οι πελάτες και συνεργάτες μας σωστο’ύς επαγγελματίες;
Έχουμε την αναγκαία γνώση, υπευθυνότητα και ευσυνειδησία;
Θεωρούμε την εργασία μας απλή βιοποριστική υπόθεση ή ως έργο χρήσιμο που συνδέεται με τη ευημερία, την ασφάλεια και την ποιότητα της ίδιας ίσως τη ζωής άλλων συνανθρώπων μας.
Βρίσκουμε τη δύναμη και το σθένος να επισημάνουμε, υποδείξουμε και συνεισφέρουμε διορθωτικά σε συμπεριφορές ή πρακτικές εκτός επαγγελματικού πλαισίου;

Ας κάνουμε λοιπόν τον επαγγελματισμό όχι μόνο τρόπο επαγγελαμτικής δρατηριότητας αλλά κανόνα και τρόπο ζωής.

Το οφείλουμε στον εαυτό μας, στην επιχείρηση μας, στους συνανθρώπους μας, στον τόπο μας.

* Ο Δρ. Κώστας Γ. Κονής είναι Διευθύνων Σύμβουλος του συμβουλευτικού οίκου Innovage Consulting konis@innovageconsulting.com

8 comments:

ΕΛΕΝΑ said...

Αν λοιπόν ο επαγγελματισμός δεν γίνει τρόπος ζωής και συμπεριφοράς, είναι μάταιο να περιμένουμε να εκδηλωθεί και στον επαγγελματικό χώρο.
Ισως γι αυτό υπάρχουν τόσο λίγοι αληθινά επαγγελματίες και όταν τους συναντάς αισθάνεσαι μια ευχάριστη έκπληξη. Γιατί είναι η εξαίρεση, ενώ στην πραγματικότητα θα έπρεπε να είναι ο κανόνας.

jf said...

Η πρώτη σκέψη που έκανα διαβάζοντας το άρθρο και λίγο πριν φτάσω στο τέλος του, ήταν: τι καλά να εφαρμόζαμε τον επαγγελματισμό και στην καθημερινότητά μας!
Με πρόλαβε όμως ο αγαπητός κος Κονής...

Phivos Nicolaides said...

@ ΕΛΕΝΑ. Στον τόπο μας, ο επαγγελματισμός ως αρχή και ως στάση ζωής βρίσκεται στα σπάργμανα. Οι επαγγελματίες που υπάρχουν, έστω και λίγοι, είναι δυστυχώς η εξαίρεση.
Το εξαιρετικά σημαντικό αυτό θέμα, δυστυχώς, δεν απασχολεί την κοινωνία μας. Γι' αυτό, υπάρχουν και οι "ερασιτέχνες πολίτες", που περί άλλων τυρβάζουν και τα θέλουν όλα έτοιμα στο πιάτο από τους άλλους...
Δικαιώματα, δικαιώματα... άκουσε ποτέ κανένα να μιλά για τις υποχρεώσεις μας; Γι αυτό, ακριβώς το λόγο υπάρχει κοινωνική ανισορροπία και διακωμώδηση των πάντων, όπως έλεγε και η γιαγιά μου Ισμήνη!
Έλενα μου, ειλικρινά χαίρομαι, που σε ενδιαφέρουν τέτοια θέματα και σ' ευχαριστώ πολύ για τις ενδιαφέρουσες επισημάνσεις σου.

JamanFou. Ιωάννα μου, ο επαγγελματισμός αρχίζει πρώτα από τα του οίκου μας και του εαυτού μας. Λυπούμαι που το επαναλάβω, αλλά στον τόπο μας είμαστε σχεδόν πεπεισμένοι, ότι πολλά θέματα, όπως και αυτό, αφορούν τους... άλλους και όχι πρωτίστως εμάς!
Τελικά, τα καταφέραμε και είμαστε επαγγελματίες ερασιτέχνες!
Παρακολουθάς, βλέπω ανελλειπώς τον δρ Κονή και αυτό με ευχαριστεί ιδιαίτερα, γιατί αυτοί που γράφει αφορούν την κοινωνία στο σύνολό της. Δυστυχώς στην Ελλάδα λανθασμένα, το "επιχειρείν" δεν θεωρείται και ότι καλύτερο!!!

jf said...

Φοίβο, ανελλιπώς παρακολουθώ και τις δικές σου αναρτήσεις κι ας μην σχολιάζω πάντα... Όσο για τον κ. Κονή, ξέρεις ότι τον εκτιμώ ιδιαίτερα, μετά και από τις πολύτιμες συμβουλές του...
Ένα καλό Σ/Β να έχετε και οι δύο

Meropi said...

Φοίβο μου,
πολύτιμες οι συμβουλές που δίνει ο κ. Κονής. Δεν μου λες ήταν κάποτε στη Δημόσια Υπηρεσία? Κάτι μου λέει το όνομα. Μήπως Πρόεδρος του ΚΟΤ?
Όταν λοιπόν σκεφτόμουν τι είναι καλός επαγγελματίας πάντα αυτό που αναφέρεται στο ποστ σκεφτόμουν, δηλ."το πρόσωπο που ασκεί το επάγγελμα του με γνώση, συνέπεια και σοβαρότητα..." Αυτό προσπαθώ να κάνω κι εγώ. Δεν ξέρω αν τα καταφέρνω.

Phivos Nicolaides said...

Meropi. Πολυτιμότατες οι σκέψεις του Κώστα. Ήταν γενικός διευθυντής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Καινοτομίας.
Αν είσαι πραγματικά επαγγελματίας στη δουλειά σου, μόνο ο Κονής μπορεί να μας το διαβεβαιώσει και φυσικά όχι εσύ!! :)
Επειδή ασχολείσαι με το Κυπριακό, παραξενέυτηκα, που δεν έρριξες και μια ματιά στην 'άλλη πλευρά' στις σκέψεις και τους προβληματισμούς ενός προοδευτικού Τουρκοκύπριου συμπατριώτης μας, του Σερτάρ Ατάι.

Phivos Nicolaides said...
This comment has been removed by the author.
Meropi said...

Θα ρίξω τώρα ματιά σ' αυτό που λες. Αυτές τις μέρες είχα αυξημένα δικαστήρια που μου έτρωγαν πολύτιμο χρόνο στην προετοιμασία.