Thursday, March 26, 2009

Πλουτής Σέρβας

Στερνός Λόγος*
Του Πλουτή Σέρβα


Σας αποχαιρετώ ελεύθερος από κάθε φόβο και αυταπάτη. Πιστεύω στην ατελεύτητη ζωή, που χωρίζεται σε πρόσκαιρη και αιώνια και που η δημιουργία προσφέρει στο κάθε ανθρώπινο ον. Έζησα σχεδόν ολόκληρο τον καθημαγμένο 20ον αιώνα, που σήμανε δυο παγκόσμιους πολέμους, μια αμεθόδευτη επανάσταση και τελευταία μας έδειξε τα φρικτά δόντια του ένας άλλος ασυνήθης πόλεμος. Θέλω να πιστεύω ότι σ' αυτό το διάστημα έχω βάλει ένα λιθαράκι για ένα νέο οικοδόμημα μέσα στο οποίο ο άνθρωπος θα μπορούσε να ζήσει ειρηνικά και ευτυχισμένα.


Το ανθρώπινο γένος, θα μπορούσε από τα πρώτα βήματα του να βρεί τον ορθό δρόμο προς την αυτοπραγμάτωση και την ευτυχία εάν καθόριζε τις σχέσεις μεταξύ της πρόσκαιρης και της ατελεύτητης ζωής, όπου η πρώτη υποτάσσεται στις απαιτήσεις της δεύτερης και όπου ο καθένας θα μπορούσε να δώσει όσα του είναι δυνατόν να προσφέρει. Προς αυτή την κατεύθυνση δίδαξαν σ' όλους τους χώρους σοφοί στοχαστές. Όμως οι δόλιοι προσκυνητές του μαμωνά ανέκοπταν συνεχώς αυτή την πορεία.

Κάτι άλλο οφείλω ακόμη να προσθέσω, σχετικά με τα διάφορα θρησκευτικά δόγματα, τα οποία παρόλο που αναμενόταν να προάγουν κανόνες δικαίου και ηθικής τάξεως, παραγνωρίζοντας τα κηρύγματα των ιδρυτών τους, τα κατάφεραν να ανοίξουν δρόμους προς την μισαλλοδοξία και την ανωμαλία, που διαιωνίζονται ως τα τώρα.

Διαλογίζομαι αν η Χριστιανική εκκλησία κρατούσε μόνο δύο από τα κηρύγματα του Ιησού Χριστού (το "αγαπάτε αλλήλους και το "ο συ μισείς ετέρω μη ποίησης") και εύρισκε τις μεθοδεύσεις για την εφαρμογή τους, πόσο διαφορετικός θα ήταν ο σύγχρονος κόσμος. Και αυτό χωρίς να υποτιμώ τις ιδέες, που ευαγγελίζονται άλλες θρησκείες. Απλώς με το Χριστιανισμό είμαστε εξοικειωμένοι.

Βέβαια οι προσπάθειες θα ήταν σκληρές και επίπονες ενάντια στο εκάστοτε κατεστημένο, αλλά μόνο έτσι θα ήταν μπορετό να πλαστεί ένα νέο δημιούργημα στηριζόμενο στην ανθρωπιστική παιδεία αλλά και στην τεχνολογία που μετά το μεσαίωνα άρχισε να αναπτύσσεται και που ορατά για όλους καλπάζει στις μέρες μας, για το καλό της ανθρωπότητας.

Δυστυχώς, ήταν μοιραίο, λόγω της ουσιαστικής απουσίας του δυναμικού των διανοουμένων, η θρησκεία να λοξοδρομήσει μεταφέροντας το νόημα της ατελεύτητης ζωής στα ουράνια. Πράγμα, που αποτέλεσε το κύριο μέσο, που μετέτρεψε τη θρησκεία από δυνητική πυξίδα πορείας σε "όπιο των λαών" ,όπως πρίν από 200 τόσα χρόνια σοφά διακήρυξε ο Κάρλ Μάρξ.
Είναι γι' αυτό τον λόγο που πολλοί σύγχρονοι μελετητές έχοντας να αντιμετωπίσουν μύθους και προκαταλήψεις και ακολασίες παραγνωρίζουν τη στηριζόμενη στον ορθολογισμό παιδεία των λαών.


Είναι γι' αυτόν, ακριβώς, τον ίδιο λόγο που έχω αναγκαστεί να αποστώ από όλες τις εκκλησιαστικές και τελετουργικές διατάξεις με την παράκληση όπως το φέρετρο μου χωρίς εκκλησιαστική τελετή μεταβιβαστεί προς το πλησιέστερο κρεματόριο. Και φεύγω με την προσδοκία ότι ο κόσμος της σύνεσης θα μπεί αποφασιστικά στην πορεία που θα κλείσει για πάντα το δρόμο του παραλόγου και της τρέλλας και θα ανοίξει τον δρόμο για την επικράτηση των αναλλοίωτων ηθικών αξιών, τις οποίες με συνεχείς αγώνες μπορεί να κατακτήσει το ανθρώπινο γένος.
Πλουτής Σέρβας


*Ο "Στερνός Λόγος" είναι το κείμενο που έγραψε πριν πεθάνει ο Πλουτής Σέρβας. Το άφησε στους στενούς του φίλους και το διάβασε ως επικείδιο λόγο, σε μια σεμνή τελετή την επομένη του θανάτου του Πλουτή Σέρβα στο σπίτι του, ο Μιχάλης Παπαπέτρου .

11 comments:

Meropi said...

Δεν έχω παρά να προσθέσω: Αμήν

Eva Stamou said...

Καλημέρα Φοίβο

Πολύ ωραίο το κείμενο που άφησε πίσω του ο Πλουτής Σέρβας. Σοφός και συγκινητικός ο τρόπος που επέλεξε να αποχαιρετήσει τους οικείους του, παραμένοντας πιστός στις αρχές του ως το τέλος και μετά από αυτό.

Phivos Nicolaides said...

@ Meropi. Αμήν, αμήν λέγω υμίν Μερόπη!!

@ Eva Stamou. Ωραίο και εκλεκτό κείμενο από ένα πνευματικό άνθρωπο που ήξερε πώς να ζήσει και πώς να πεθάνει...

Kai Na Katharisoume Tous Kakomoutsounous said...

Μεγάλος πλούτος ο Πλουτής, παρτάδειγμα για όλους.

Phivos Nicolaides said...

Kai Na Katharisoume Tous Kakomoutsounous. Όπως ακριβώς το λες: "Μεγάλος πλούτος ο Πλουτής, παράδειγμα για όλους".

ΕΛΕΝΑ said...

Συγκλονιστικός ο στερνός λόγος του Πλουτή!!
Δείχνει άνθρωπο με αρχές που τις διατήρησε μέχρι την στερνή του ώρα.
Αναρρωτιέμαι αν πραγματικά ετάφη όπως το θέλησε χωρίς θρησκευτική τελετή?

Phivos Nicolaides said...

ΕΛΕΝΑ. Σίγουρα, ο Πλουτής ήταν άνθρωπος των αρχών και ιδανικών. Η σωρός του μεταφέρθηκε σε κρεματόριο στο Λονδίνο, γιατί στην Κύπρο δεν υπάρχει και οι στάχτες του σκορπίστηκαν από τους συγγενείς του στη θάλασσα της Λεμεσού.

aiolos said...

Πρέπει να έχεις ιδιαίτερους δεσμούς, οικογενειακούς, συντοπίτικους και πιθανά ιδεολογικούς με αυτόν τον άνθρωπο, είδα ήταν ο πρώτος ΓΓ του ΚΚΚύπρου, άγνωστές σε μας τους Ελλαδίτες αυτές οι προσωπικότητες, σε πρώτη ευκαιρία θα διαβάσω ποιό προσεκτικά αυτά που γράφεις.

Phivos Nicolaides said...

Αiolos. Θα εκπλαγείς να μάθεις ότι δεν είχα ιδεολογικούς δεσμούς με τον Πλουτή Σέρβα. Αντίθετα, ανήκαμε σε διαφορετικούς ιδεολογικούς χώρους. Το έγραψα εξ' άλλου στο αφιέρωμα. Αυτός ήταν της Αριστεράς κι εγώ είμαι της Δεξιάς. Όμως, αυτό δεν ήταν απαγορευτικό να διαλογιζόμαστε και να ανταλλάσουμε απόψεις για διάφορα θέματα και προβλήματα της κοινωνίας.
Για μένα προσωπικά, οι ιδεολογικοί χώροι, δεν αποτελούν φραγμούς για συνεργασία και συναντίληψη με τους άλλους...

aiolos said...

Στις αναζητήσεις μου στην Κυπριακή ιστορία βρήκα το ποιό κάτω και θεωρώ ότι αξίζει να το παραθέσω:

Πλουτής Σέρβας, σημειώνει : «Ο,τι και νάταν ο Γρίβας, ήταν αντρειωμένος και μεγαλειώδης ο ανταρτοπόλεμος» που οργάνωσε. «Με τις πρώτες μεταμεσονύχτιες βόμβες είχε εγερθεί η νεολαία. Ηλεκτρίστηκε. Η τετραετία 1955-59 παρέμεινε και θα παραμείνει θρυλική». Και συνεχίζει ο Σέρβας: «Τα ανδραγαθήματα της ΕΟΚΑ έχουν καταγραφεί στις στήλες της ιστορίας. Και χιλιοτραγουδήθηκαν. Το μεγαλείο της παλληκαριάς (...) το αποθέωναν όλοι (...). Από την Ανατολή ως τη Δύση». Και καταλήγει: «Με δέος το παρακολουθούσε ο κόσμος της αντίδρασης και της πισωδρόμησης».

Anonymous said...

ΑΠΕΥΘΥΝΟΜΑΙ ΣΤΟΝ ΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ ΠΟΥ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΚΑΤΙ ΚΑΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΕ ΒΟΗΘΕΙΣΗ ΘΑ ΤΟΥ ΕΙΜΟΥΝ ΕΥΓΝΟΜΩΝ.Ο Κ.ΠΛΟΥΤΗΣ ΣΕΡΒΑΣ ΕΓΡΑΨΕ ΕΝΑ ΕΡΓΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΚΑΤΟΘΚΙΟ ΤΗΣ ΜΑΔΑΡΗΣ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΜΕΤΑ ΠΟΥ ΠΡΟΒΛΗΘΥΚΕ ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΗΚΕ ΟΤΑΝ ΗΤΑΝ ΣΤΙΣ ΑΠΟΘΥΚΕΣ ΤΟΥ ΡΙΚ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ.ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ ΕΑΝ ΕΧΕΙ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΣΕΙΡΑ Ή ΚΑΠΟΙΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΘΑ ΥΘΕΛΑ ΝΑ ΤΑ ΕΧΩ.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ
ΧΡΙΣΤΟΣ ΣΑΒΒΑ.