Friday, July 11, 2008

Yes Man

Της Έλενας Γεωργίου

Διάβασα που λέτε πρόσφατα ένα βιβλίο και το χάρηκα πολύ. Όχι επειδή η υπόθεση του ήταν κάτι το σπουδαίο, ούτε επειδή περιέγραφε κάποιο συναρπαστικό ιστορικό γεγονός. Ήταν γι’ αυτή τη θετική ενέργεια που ξεπετάγονταν μέσα από κάθε του σελίδα, που το λάτρεψα.

Είναι απίστευτο πόσα μπορούν να πετύχουν οι άνθρωποι εάν σκέφτονται πάντα θετικά, και αν προσπαθήσουν στις προκλήσεις να απαντούν με μια μόνο μικρή λεξούλα…«ναι»!

Εάν σας ζητούσαν να πετάξετε πάνω από τον Βεζούβιο με τα φτερά του Ίκαρου θα το κάνατε? Εάν σας ζητούσαν να σκοτώσετε έναν άνθρωπο τι θα απαντούσατε? Δεν είναι ανάγκη να πείτε αμέσως όχι, αλήθεια. Προσπαθήστε απλά να πείσετε τον επίδοξο εγκληματία ότι υπάρχουν κι’ άλλοι, πιο πολιτισμένοι τρόποι για να λύσει τις διαφορές του με έναν άνθρωπο. Δεν χρειάζεται να τον σκοτώσει.

Να δείτε που ο επικείμενος φονιάς ίσως να μην το σκέφτηκε ποτέ με αυτό τον τρόπο και έτσι να προλάβετε μια ανεπιθύμητη εγκληματική ενέργεια.
Συγχαρητήρια! Είστε ένας ήρωας!

Αυτό το μήνυμα προσπάθησε ο δόλιος ο συγγραφέας να περάσει μέσα από το βιβλίο του, YES MAN.

Δεν μου το βγάζεις από το μυαλό ότι ένα τέτοιο βιβλίο θα έπεσε στα χέρια ορισμένων δικών μας συμπατριωτών. Πιστεύω κιόλας ότι παρερμήνευσαν τις φιλότιμες προσπάθειες του συγγραφέα να μεταδώσει την θετικότητα της λέξης «ναι».
Άρχισαν τότε κάποιοι να λένε ναι σε όλα. Σου λέει για να το λέει αυτός που είναι και από το Λονδίνο, θα πρέπει να τον μιμηθούμε. Είμαστε πολύ καλοί σε αυτά, για την ακρίβεια είμαστε και οι πρώτοι! Και μας χάλασαν τη πιάτσα! Μάλιστα κύριοι!

Διότι δεν σκοτώνουμε κύριοι YES MEN Νεοκύπριοι έναν άνθρωπο επειδή έφερε τον σκύλο του στην παραλία! Ούτε μεταφέρουμε ποσότητες άσπρης σκόνης από τα κατεχόμενα εδάφη μας επειδή μας το ζήτησε ο καλύτερος μας φίλος!

Ήθελα να ήξερα κύριοι νεόπλουτοι αρχοντοχωριάτες ποιος είναι αυτός που σας το ψιθύρισε ότι για να ενταχθείτε στο σύνολο της αφρόκρεμας της κυπριακής κοινωνίας θα πρέπει να παραστείτε σε πάρτι με ομαδικά όργια στην πρωτεύουσα.

Είναι και το άλλο. Τί πάθατε όλοι με τα γρήγορα και ακριβά αυτοκίνητα; Που να τα τρέξετε άσχετοι στην Κύπρο;

Και σεις κυρίες μου …τι τα θέλετε όλα αυτά τα «επώνυμα» πατσαβούρια και αντικείμενα που αξίζουν μια μικρή περιουσία; Δεν πειράζει όμως. Διότι μετά θα δωρίσετε στο ίδρυμα ένα σεβαστό ποσό, θα σας κράξουν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και θα λυτρωθείτε!

Λύστε μου παρακαλώ και μια απορία που την έχω μεγάλο απωθημένο και μετά σας αφήνω στην ησυχία σας.

Τι σημαίνει η λέξη «επώνυμος» που φιγουράρει σε όλα τα κοσμοπολίτικα περιοδικά δίπλα από ανθρώπους που μοιάζουν τόσο πολύ μεταξύ τους; Λέτε να μην έχουμε όλοι οι άνθρωποι επώνυμο; Αν είναι δυνατόν.

Είναι γεγονός και δεν ωφελεί να μην το παραδεχόμαστε. Όλοι εμείς οι YES MEN νεοκύπριοι λέμε ΝΑΙ σε όλα αυτά και άλλα πολλά. Λέμε ΝΑΙ στην χλιδή και τη μεγάλη ζωή. Λέμε ΝΑΙ στην έκθεση και την προβολή του εαυτού μας και το λέμε όσο δυνατά μπορούμε έτσι ώστε να το ακούσουν και οι υπόλοιποι και να μας μιμηθούν.

Ευτυχώς για μας, πάντα θα υπάρχουν αυτοί οι λίγοι που θα ψάχνουν πάντα πιο βαθιά, στην προσπάθεια τους να ανακαλύψουν το νόημα της ζωής. Θα λένε ναι στις αλήθειες και στις όμορφες προκλήσεις της ζωής.

Δεν βάζω και το χέρι μου στη φωτιά ότι θα την βρουν την αλήθεια τους, είμαι όμως σίγουρη ότι σαν μικροί αλχημιστές θα φτάσουν στον προορισμό τους και θα το ξέρουν ότι η προσπάθεια τους άξιζε τον κόπο!

Έλενα Γεωργίου

No comments: