Monday, March 2, 2009

Το πέταγμα του χαρταετού

Ο χαρταετός όπως είναι κοινά αποδεκτό, θεωρείται επινόηση των αρχαίων λαών της Άπω Ανατολής. Υπάρχουν γραπτές αποδείξεις ότι οι χαρταετοί πετούσαν στον ουρανό της Κίνας από το 200 π.Χ.

Στην Ευρώπη ο χαρταετός κάνει την εμφάνισή του όχι νωρίτερα από το 1400 μ.Χ. από Ευρωπαίους εξερευνητές που επέστρεψαν από την Ασία.

Το πέταγμα του χαρταετού έχει γίνει έθιμο της Καθαρής Δευτέρας. Στην κοινή υπαίθρια έξοδο των ανθρώπων στα «Κούλουμα», είναι απαραίτητο αξεσουάρ των μικρών και μεγάλων που το διασκεδάζουν με την καρδιά τους.

Εκτός από ανταγωνιστικό παιγνίδι το πέταγμα του χαρταετού εκφράζει τη χαρά της ζωής.

Η Μαρία και η Χριστίνα στο παραδοσιακό πέταγμα του χαρταετού

Έτσι, κάθε Καθαρή Δευτέρα, ο ουρανός χρωματίζεται από πολύχρωμους χαρταετούς, που υψώνονται στον ουρανό σαν προάγγελοι της Άνοιξης και βέβαια ως ένδειξη του τέλους της Αποκριάς.

Όπως λένε μερικοί, Καθαρά Δευτέρα χωρίς χαρταετό θα ήταν σαν να πηγαίναμε στην Ανάσταση χωρίς λαμπάδα.

Όχι στο μακρινό παρελθόν, θυμάμαι, τα καλάμια, οι λαδόκολλες ακόμη και οι εφημερίδες, η ψαρόκολλα και πολλές φορές η αλευρόκολλα ήταν τα σύνεργα με τα οποία κατασκευάζαμε τους χαρταετούς μας.

Σήμερα, δυστυχώς δεν υπάρχει χρόνος για τέτοιες δημιουργικές δραστηριότητες…

Ακούστε το τραγούδι:

Μίκης Θεοδωράκης: Χαρταετοί

4 comments:

Anonymous said...

Οι "Χαρταετοί" του Μίκη είναι και με κιθάρες, σε μία ερμηνεία των Νότη Μαυρουδή και Παναγιώτη Μάργαρη επίσης, όμορφο. Αν βρεις χρόνο, ψάξε λίγο να το ακούσεις, είναι από τα πολύ αγαπημένα μου κομμάτια. Καλό βράδι...

Phivos Nicolaides said...

Λεμέσια. Ευχαριστώ πολύ.

BeTina said...

Trace είναι σαν αετός αφήστε τα όνειρα και τις επιθυμίες μας στον ουρανό.
Σίγουρα πρέπει να τηρούνται!
Μια αγκαλιά και ευχαριστίες για αυτό το όμορφο post

BeT

Phivos Nicolaides said...

BeTina. Αγαπητή φίλη Betina, σε ευχαριστώ πολύ για τα όμορφα σου λόγια, που μας αγγίζουν την καρδιά. Να'σαι πάντα καλά στη μακρυνή και όμορφη Αργεντινή. Πολλά φιλιά από Κύπρο.

Betina, estimado amiga, gracias por sus bellas palabras que toque nuestros corazones. Estar siempre en la lejana y hermosa Argentina. Muchos besos de Chipre.