Saturday, December 8, 2007

Στη Γη της απαγγελίας!

Η σε πλήρη εξέλιξη ευρισκόμενη προεκλογική περίοδος που διάγουμε, είναι μια από τις πιο βαρετές και πληκτικές πολιτικές αναμετρήσεις των τελευταίων δεκαετιών, για δυο βασικούς λόγους.

Οι πολιτικοί με ειδικές ικανότητες γενικώς και αορίστως έχουν χάσει κάθε ικμάδα εσωστρέφειας και οι ψηφοφόροι με ειδικές ανάγκες…έχουν απολέσει κάθε σοβαρό ενδιαφέρον εξωτερίκευσης.

Έτσι, στο πολιτικό μουγκό περιβάλλον, παρά τους σπαραξικάρδιους πατριωτικούς βρυχηθμούς και τους φιλολαϊκούς αλαλαγμούς, των νεοφανών ιδίως επίδοξων μνηστήρων της βουλής, το θέαμα παραμένει άνευ ενδιαφέροντος.

Κύριοι παράγοντες της ιδιόρρυθμης αυτής κατάστασης είναι κατά κύριο λόγο το τρύπιο καλάθι της ούτω καλούμενης νοικοκυράς από τη μια, το οποίο δεν μπορεί να συγκρατήσει το ενδιαφέρον των ψηφοφόρων και δεύτερον οι μαύρες τρύπες στο Κυπριακό πρόβλημα από την άλλη.

Επειδή όμως γενικώς και αορίστως με τις τρύπες πάντα τα πηγαίναμε αρκετά καλά, στο τέλος αναμένεται, πολιτικοί, κόμματα, ψηφοφόροι, οπαδοί, υποστηρικτές, καναλάρχες και ψηφοσυλλέκτες να ξετρυπώσουν το ποθητό αποτέλεσμα.

Για την ώρα και σύμφωνα με έγκυρες δημοσκοπήσεις το ενδιαφέρον του μέσου Κύπριου ή καλύτερα του μισού Κύπριου (αφού μας την έχουν πιάσει τη μισή…πατρίδα) εστιάζεται απλώς στο αποτέλεσμα του ντέρπι μεταξύ των αιώνιων μονομάχων. Και συ λαέ μου βολεμένε μη ξεχνάς…τον αρχηγό…

Έτσι ριχτήκαμε όλοι, πολιτικοί και πολίτες στην αγκαλιά του Μορφέα του λαϊκισμού και της πατριδοκαπηλείας με τις προαιώνιες εθνικές αλάθητες συνταγές.

Στο υπαίθριο θέατρο σκιών που στήθηκε με ειδικά εφφέ από τη μια οι μόνιμοι σαβουρολόγοι των ομιλιών, πλαισιούμενοι πάντοτε από τους έκτακτους γυρολόγους των κομμάτων και από την άλλη οι αυτοδημιούργητοι ψηφοφόροι συνθέτουν ένα παράξενο κράμα πολιτικού κοκτέιλ ειδικού για να ανεβάζει την αδρεναλίνη στα ύψη। Το πολιτικό τοπίο είναι εξόχως πληκτικό, αλλά και ενίοτε απολαυστικό, ευτυχώς.

Όταν ο τάδε νεοφανής πολιτικάντης κατεβαίνει στη λαϊκή αγορά με το κουστουμάκι του Ιφ Σεντ Λοράντ και η τάδε υποψήφια με τσάντα κούτζι προσφέρουν ανεπανάληπτες σκηνές πολιτικού κάλλους, για τους κάλλους μας.
Είπαμε να κατεβούμε κάτω στο λαό, αλλά όχι και έτσι, με τούμπες και βαρελάκια…
Μπορεί να σπάσουμε τα ρόλεξ και τα τέτοια μας.
Είπαμε να εκσυγχρονιστούμε
Είπαμε να καινοτομήσουμε όχι να ΚΕΝΟτομήσουμε ούτε να καρατομήσουμε την πολιτική

(ο ποντικός στην τρύπα του δεν χώραγε και κολοκύθια μάζευε),
Οι πολιτικοί και οι ψηφοφόροι

Φαίνεται ότι αυτοί που απολαμβάνουν περισσότερο μέχρι τελευταίας ρανίδας αποθέματος του χιούμορ τους την προεκλογική μάχη είναι εκείνοι που διαθέτουν παντός καιρού άφθονο και ανεξάντλητο χιούμορ.

*

Εφημερίδα Σημερινή

No comments: