Sunday, January 12, 2020

Ευθύβουλος Ευθυβούλου, προικισμένος με το προνόμιο της ποίησης

Του Φοίβου Νικολαΐδη
Ευθύβουλος Ευθυβούλου: Ο προικισμένος ποιητής
Αντί Προλόγου
Κλείνουν φέτος 40 χρόνια από την πρώτη έκδοση των ποιημάτων του Ευθύβουλου Ευθυβούλου. Μια ποιητική δοκιμασία των μαθητικών και φοιτητικών χρόνων του ποιητή, η οποία ευτύχισε να σφραγιστεί από την πρώτη κιόλας στιγμή, με την υπογραφή του μεγάλου μας ποιητή Κώστα Μόντη. Έκτοτε ακολούθησαν άλλες δύο ποιητικές συλλογές, του ιδίου, επαληθεύοντας τον μεγάλο ποιητή, πως ο Ευθύβουλος Ευθυβούλου είναι δοσμένος με πάθος στην ποίηση, την οποία κρατά και προστατεύει με συνέπεια, ως ακριβό φυλαχτό στα μύχια της ψυχής του και την υπηρετεί με ιδιαίτερη σπουδή κι αγάπη, χωρίς «ρητορικές κακοτοπιές», έχοντας επίγνωση των ορίων της τέχνης.
Κώστας Χαραλαμπίδης

Δυο Λόγια
Ο Κώστας Μόντης ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους ποιητές μας, στον πρόλογο της πρώτης έκδοσης του Ευθύβουλου, έγραψε τα εξής:

«Δεν ξέρω αν εγώ πρωτοπαρουσίασα τον Ευθύβουλο Ευθυβούλου από το "Λογοτεχνικό Βήμα" του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου. Οι στίχοι του πλημμύριζαν από λυρικό ερωτισμό και αίσθημα χωρίς, όμως, να παρασύρονται σε ρητορικές κακοτοπιές. Είχαν επίγνωση των ορίων της τέχνης. Ήταν πρόδηλο ένα αξιόλογο ταλέντο.

Δοσμένος με πάθος στην ποίηση ο Ευθύβουλος Ευθυβούλου εξελίχθηκε γρήγορα και μας δίνει τώρα την πρώτη ποιητική του συλλογή. Τα αρχικά προσόντα του παρουσιάζονται πια περισσότερο συγκροτημένα και είμαι ευτυχής που γράφω αυτά τα λίγα προλογικά λόγια».

Κώστας Μόντης
 
Η δημιουργική πνοή, η αστείρευτη έμπνευση και η ποιητική έφεση του Ευθύβουλου είναι απεριόριστες. Σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων στην Ανωτάτη Σχολή Εμπορικών και Οικονομικών Επιστημών στην Αθήνα. Από τα μαθητικά του χρόνια άρχισε να ασχολείται με την ποίηση. Το 1979 εκδίδει στην Αθήνα την πρώτη του ποιητική συλλογή «Δοκιμασίας Αγάλματα». Στο διαγωνισμό Κυπριακού τραγουδιού το 1994 το τραγούδι «Χωρκό μου», τους στίχους του οποίου έγραψε ο ίδιος, κέρδισε τη δεύτερη θέση. Το 2010 εκδίδει την ποιητική συλλογή «Στη μοναξιά του ονείρου». Το 2018 εκδίδει την τρίτη ποιητική του συλλογή με τίτλο «Ανεπούλωτο τραύμα» και το 2019 εκδίδει σε δεύτερη έκδοση την πρώτη του ποιητική συλλογή «Δοκιμασίας Αγάλματα».
 
Δοκιμασίας αγάλματα

Εκεί που σε βρήκα όπως και πέρυσι
-μια νηνεμία στον παλμό του πάντα-.
Δοκιμάστηκα πολύ να δέσω στο μπράτσο
Τα λησμονάνθια και τις χίμαιρες.

Όπου με αλητεύουν οι καμπάνες
ξεφυτρώνουν αθυρόστομα αγάλματα.

Στο δισάκι βαρέσανε τα κανόνια
κι οι μυστικές δοσοληψίες του κόσμου.

Περιφρονημένοι όπως και πριν.
Με τα μεγάφωνα καρφωμένα στις στέγες,
με την ανάσα μπηγμένη στη σιωπή
και στον κατήφορο που πεθαίνουμε.

Παραμονεύουν πάντα τα κλειστά κορίτσια,
-απουσία της αγάπης σου
που συνδαυλίζει στις στάχτες.-

Κέρινο χαμηλόφωτο,
πόσο ακόμα θα ξεχωρίζεις τους κάμπους
και τα ηφαίστεια,
πόσο ακόμα θα σε ξεχωρίζουν οι άνθρωποι
σαν δοκιμασμένο άγαλμα
μέσα στον συρφετό των αιώνων.


Το πάθος του Ευθύβουλου για την ποίηση είναι ασίγαστο και αδιάλειπτη είναι η υπηρεσία του στις μούσες. Θέλει στ’ αλήθεια κουράγιο για να ‘σαι ποιητής, ειδικά στις μέρες μας! Ύστερα από σαράντα χρόνια, συνεχίζει με τόση αξιοσύνη, για να επανεκδόσει την πρώτη του ποιητική συλλογή «Δοκιμασίας Αγάλματα». Στην ουσία, μια ποιητική εξομολόγηση των πολυποίκιλων σκέψεων και απέραντων συναισθηματισμών, δείχνοντάς μας τον πλούσιο, εσώτερο κόσμο του. 

Ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι έλεγε: «Η ζωγραφική είναι ποίηση που βλέπεται, αλλά η ποίηση είναι ζωγραφική που ακούγεται». Στις υπέροχες ποιητικές πινελιές του, ο Ευθύβουλος καταφέρνει να κεντά ζωντανούς στίχους, που μέσα από τα μονοπάτια της ποίησης του «δοκιμάζουν» τη λογική, αλλά και το συναισθηματισμό μας.

Η ποίηση είναι προνόμιο, όπως και ο λόγος. Ο Ευθύβουλος είναι προικισμένος με το προνόμιο της ποίησης. Πολύπειρος και πολυτάλαντος, με απέραντη αγάπη για τη ζωή και τον άνθρωπο συνθέτει ωραιότατα ποιήματα που μιλούν στον νου και στην καρδιά. Χωρίς αχρείαστες ρητορικές εξάρσεις, απλά και κατανοητά στο νόημα, σμιλεύει τους στίχους του σε ζωντανό έργο ζωής. Λαξεύει το λόγο του σε στίχους που απογειώνουν τη σκέψη, ως κορύφωση των συναισθημάτων που περιγράφει. Πλάθει τον ποιητικό του λόγο σαν μεταξωτό κέντημα που ακτινοβολεί από ομορφιά. 
Ταλαντούχος, υψηλών προδιαγραφών, αλλά, χαμηλών τόνων, σεμνός και καταδεκτικός, σε κερδίζει με την αυθεντικότητα του. Μελετημένος και προσεχτικός, κάνει προσπάθεια, για να δώσει το στίγμα των σκέψεων του με ένα ιδιαίτερα δικό του τρόπο και ύφος. Κουβαλώντας αρχές και ιδανικά, παραμένει βαθιά ανθρώπινος. Οι προβληματισμοί του μαρτυρούν τον ιδεολόγο, που ξεδιπλώνει με παρρησία τις μύριες σκέψεις του για τις ανθρώπινες σχέσεις και τις διάφορες εκφάνσεις της ζωής. 

Μέσα από τον ποιητικό του λόγο γεμάτο αγάπη, για ότι όμορφο ή δύσκολο τον απασχολεί, ξεδιπλώνεται μια πλούσια προσωπικότητα, ένας καλά κρυμμένος θησαυρός. Στα κατάβαθα της ψυχής της κυριαρχεί έντονα η αναζήτηση του ωραίου και του ιδανικού.

Ο Ευθύβουλος βλέπει τον κόσμο μ’ άλλα μάτια, με τα μάτια της ποίησης, αφού η ζωή είναι μια ποίηση. Γι’ αυτό και η ζωή του όλη, του Ευθύβουλου βασίζεται στα γερά θεμέλια αρχών και αξιών. 
Στο δεύτερο μέρος της ποιητικής του συλλογής με τίτλο «Ερωτικά», αφιερωμένα στο αγνό ερωτικό αίσθημα των ιδανικών ανθρώπων, προβάλλει το διακαή του πόθο, για απογείωση των συναισθημάτων και τη λύτρωση των παθών. Οι λεπτές ισορροπίες ανάμεσα στις ευαισθησίες και τα πιστεύω του, κρύβονται ανάμεσα στις προσεγμένες λέξεις των στίχων του, που καλά κρυμμένες τις εκφράζει με λυρισμό. 
Προσπαθεί έντονα, να εκφράσει αυτό που κρύβει η ζωή. Με ξεκάθαρες αξίες ως προμετωπίδα και κατασταλαγμένα πιστεύω ως λάβαρο, επιχειρεί να ξεγυμνώσει το κακό, να το στήσει στον τοίχο και να προβάλει το έργο του καλού. Πλούσιο το λεξιλόγιο του με ευρηματικότητα στη σύνθεση του λόγου του, διατυπώνει με όμορφο τρόπο τις ενδόμυχες σκέψεις του. Με ελεύθερο πνεύμα προσφέρει στον αναγνώστη την ευκαιρία του προβληματισμού και τη χαρά της πνευματικής αναζήτησης… 
Στοχαστικός, γεμάτος συναισθηματικές φορτίσεις και προβληματισμούς ατέλειωτους για τη ζωή, τον άνθρωπο και την πατρίδα… μέσα από τις ωραίες ψηφίδες της ποιητικής του ευαισθησίας αναδύονται οι μυστικές ιδέες μιας δυνατής σκέψης, σαρκωμένη σε ελεύθερους στίχους. Στο ποίημα του «Πέτρες Μνήμης» τελειώνει με τους εξής στίχους: 

Κλείνω το μνήμα που άγγιξε τα φωτοπέταλά μου,
ένας φαντάρος με οδηγεί στη στράτα τη δική σου.
Μες στα συμφέροντα έχουν χαθεί
και μνήμες και ιστορία.


Η Ευθύβουλος δεν προσπαθεί, να εντυπωσιάσει, αλλά, να δώσει πνοή στις ιδέες του, να κεντρίσει το ενδιαφέρον του αναγνώστη με πρωτοτυπία από την άποψη της εκφραστικής δημιουργίας. Οι όμορφοι και λιτοί στίχοι του, βγαλμένοι μέσα από τα τρίσβαθα της ψυχής του, ακουμπούν σαν χάδι τον κόσμο που εκφράζει.

«Μισοφέγγουν ακόμη τα μέτωπα,
που κρατήσαν ψηλά μια σημαία,
μισονιώθουν ακόμη το χάδι σου
οι Σειρήνες που σώπασαν πια…».


Γράφει στο ποίημα του, «Στη νέα ζωή» φέρνοντας φως από το σκοτάδι και αποκαλύπτοντας την πίστη και την αισιοδοξία του για τη ζωή σε γεγονότα και πράξεις.

Ταξιδευτής της ζωής... εύχομαι από καρδιάς στο φίλτατο Ευθύβουλο Ευθυβούλου, να συνεχίσει το όμορφο συγγραφικό οδοιπορικό που ξεκίνησε και προχωρεί ακάθεκτος…
Φοίβος Νικολαΐδης
 

No comments: