Thursday, January 16, 2020

Για τις κουκουβάγιες που κλαίνε...

Ψεκασμένοι και αγιασμένοι εν έτει 2019…

Δεν ξέρω εάν εμπίπτει στην κατηγορία του θρησκευτικού φανατισμού ή της τρικυμίας εν κρανίω, αλλά, διαβάζοντας το σημερινό σας άρθρο «Ξερόλες και φανατικοί…» (Φιλελεύθερος 13.1.2020) θυμήθηκα μια πρόσφατη τηλεοπτική εκπομπή (29.11.2019) με θέμα «Κακοδαιμονίες και Προλήψεις», όπου τηλεθεατής ρωτούσε αγωνιωδώς, εάν οι τρεις κουκουβάγιες που κλαίνε έξω από το παράθυρο του κάθε βράδυ, προμηνύουν κάτι κακό, αφού οι παλιοί πίστευαν ότι είναι θάνατος. Κάλεσε μάλιστα και την Υπηρεσία Θήρας για να τον προστατέψει, διώχνοντας τα πουλιά αυτά!

Η επιστημονική συνεργάτιδα του Σταθμού, δρ Αρετή Δημοσθένους καθησύχασε τον αναστατωμένο τηλεθεατή, λέγοντας του επί λέξει τα εξής: «Εάν φοβάται πολύ, μπορεί, να βάλει στις κουκουβάγιες λίγο αγιασμό μέσα να πιούν ή να τις ραντίσει με αγιασμό… και συμπλήρωσε:  Όταν φοβόμαστε ότι ένα ζώο θα μας κάνει κακό, να του βάλουμε λίγο αγιασμό σε πιατάκι να πιεί, από αυτόν που ραντίζουμε, όχι των Θεοφανείων!!!

Σύνδεσμος για του λόγου το αληθές: https://www.youtube.com/watch?v=HAwfyaNX84k
(στο 29:40 λεπτό).

Τελικά, δεν ξέρω πόσοι είναι οι προβληματικοί σ’ αυτόν τον τόπο, που παρουσιάζονται ως προβληματισμένοι, αλλά, μάλλον, θα πρέπει, να είναι πολύ περισσότεροι από ότι νομίζουμε… 
Φοίβος Νικολαΐδης
Λευκωσία 

No comments: