Tuesday, April 23, 2019

Η αγορά εργασίας άλλαξε τον επαγγελματικό προσανατολισμό των νέων

Του δημοσιογράφου Ανδρέα Ιωσήφ
H οικονομική κρίση και οι συνέπειες της έφεραν πολλές αλλαγές στην καθημερινότητα μας. Αλλάξαμε πολλές από τις συνήθειες μας, προσαρμοστήκαμε σε νέα δεδομένα. Η σημερινή οικονομία δημιούργησε νέες ανάγκες και νέους επαγγελματικούς προσανατολισμούς. 

Οι θέσεις εργασίας στο μέλλον και οι ειδικεύσεις των εργαζομένων δεν θα έχουν καμία σχέση με τις σημερινές, εκτιμούν οι ειδικοί. Τα τεχνικά επαγγέλματα επανήλθαν στο προσκήνιο και το ενδιαφέρον που υπάρχει για αυτά φαίνεται μέρα με τη μέρα να αυξάνεται. 

Τα στοιχεία και οι αριθμοί του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού δείχνουν ότι η τεχνική εκπαίδευση άρχισε και πάλι να γίνεται ελκυστική. Φέτος το ποσοστό των νέων της Κύπρου που επέλεξαν την τεχνική εκπαίδευση φθάνει το 22%. Το ποσοστό δείχνει τη στροφή που γίνεται προς τα τεχνικά επαγγέλματα τα οποία φαίνεται να υπόσχονται ένα καλύτερο αύριο για τους νέους. Απόδειξη της μεγάλης ζήτησης που υπάρχει για τα τεχνικά επαγγέλματα αποτελεί και το γεγονός ότι κάποιες περιοχές της Κύπρου, π.χ το Δάλι, έχουν ζητήσει από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού να μελετήσει το ενδεχόμενο ανέγερσης Τεχνικής Σχολής στην περιοχή τους. 

Η περιοχή Ιδαλίου είναι μια ραγδαία αναπτυσσόμενη περιοχή, η ενδεχόμενη ανέγερση Τεχνικής Σχολής θα δώσει την ευκαιρία σε αποφοίτους να εργοδοτηθούν σε επιχειρήσεις της περιοχής αφού εκεί βρίσκεται η μεγαλύτερη Βιομηχανική της Κύπρου, τα παιδιά θα φοιτούν σε σχολείο που βρίσκεται κοντά στον τόπο διαμονής τους και ταυτόχρονα θα αντιμετωπιστεί ο υπερπληθυσμός που παρατηρείται σήμερα στο Λύκειο της περιοχής. Στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού φαίνεται ότι έχουν αντιληφθεί από καιρό την τάση, λαμβάνοντας από νωρίς τα μηνύματα των καιρών και έχουν επενδύσει στην τεχνική εκπαίδευση δίδοντας στα παιδιά που επιλέγουν το συγκεκριμένο τομέα ισχυρά εφόδια τα οποία θα τους βοηθήσουν στην μετέπειτα πορεία τους. Η Τεχνική εκπαίδευση χωρίς ίχνος υπερβολής, έχει πραγματικά απογειωθεί. 

Οι πρωτοβουλίες του Υπουργού Κώστα Χαμπιαούρη και των συνεργατών του έφεραν θετικά αποτελέσματα. Λήφθηκαν μέτρα ποιοτικής αναβάθμισης των προσφερόμενων προγραμμάτων προσαρμοσμένα στα νέα δεδομένα ώστε να εφοδιάσουν τους αυριανούς επαγγελματίες με όσο το δυνατόν περισσότερες γνώσεις για το αντικείμενο τους. Στόχος είναι να καταστούν οι απόφοιτοι της Τεχνικής Εκπαίδευσης ανταγωνιστικοί σε περίπτωση που επιλέξουν να ενταχθούν άμεσα στην αγορά εργασίας και καλά προετοιμασμένοι σε περίπτωση που θελήσουν να ακολουθήσουν πορεία προς την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Η ανεργία είναι από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κοινωνίες και ουδείς άνθρωπος θέλει να φθάσει σε αυτό το σημείο.

 Όλων ο στόχος είναι η εξεύρεση της καλύτερης δυνατής θέσης εργασίας η οποία θα τους προσφέρει μια άνετη ζωή. Οι δυνάμεις της προσφοράς και της ζήτησης καθορίζουν τις αποφάσεις των νέων για το μέλλον τους.
Ανδρέας Ιωσήφ
Δημοσιογράφος μεταπτυχιακός φοιτητής
στο Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης

No comments: