Tuesday, April 2, 2019

Οι μεταρρυθμίσεις δεν πρέπει να αποτελούν ανάθεμα

Του δημοσιογράφου Ανδρέα Ιωσήφ
Μεταρρύθμιση, εκσυγχρονισμός, αλλαγή είναι λέξεις που μπήκαν πλέον στην καθημερινότητα μας. Μεταρρύθμιση στα νοσοκομεία, στην παιδεία, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, σε πολλούς τομείς της καθημερινότητας μας δρομολογούνται αλλαγές με στόχο τον εκσυγχρονισμό του κράτους μας, το οποίο όλοι παραδέχονται ότι υστερεί σε σύγκριση με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Το βασικό ερώτημα που πλανάται είναι το εξής: Είμαστε έτοιμοι για τις αλλαγές ή θα τσακωνόμαστε για το δέντρο και θα χάνουμε δάσος; 

Το δάσος στην προκειμένη περίπτωση είναι ο πολίτης και το δέντρο τα συμφέροντα και τα κεκτημένα των επηρεαζομένων. Καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες των διαμαρτυριών και των αντιδράσεων αυτών που επηρεάζονται από τις αλλαγές. Αυτών που θα χάσουν το βασίλειο τους, που θα απωλέσουν τη δύναμη τους. Είναι φυσιολογικό. Αυτός που χάνει κεκτημένα δικαιώματα ασφαλώς και διαμαρτύρεται, αντιστέκεται φθάνει ακόμα και σε σημείο κάποιες φορές να απειλεί. Προσπάθεια του να αποτρέψει τη διαδικασία προκειμένου να διατηρήσει το στάτους κβο. 

Σίγουρα σε κάθε αλλαγή θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η θέση των εμπλεκομένων αφού είναι μέρος του παιχνιδιού. Μέσα από το διάλογο θα πρέπει να βρεθεί η φόρμουλα η οποία θα έχει ένα και μοναδικό στόχο. Στο τέλος των συζητήσεων, των διαβουλεύσεων και ενίοτε και των αντιπαραθέσεων θα πρέπει να υπερτερεί ο πολίτης, τα δικαιώματα του και η ποιότητα της καθημερινότητας του. Στόχος των μεταρρυθμίσεων θα πρέπει να είναι η καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη και τα καλώς νοούμενα συμφέροντα του. 

Η κυβέρνηση φαίνεται ότι πήρε πολύ ζεστά το θέμα με τις μεταρρυθμίσεις. Κάποιοι λένε ότι ενδεχομένως και να καθυστέρησε. Κάλλιον αργά παρά ποτέ. Σ’ ένα οργανισμό οι ευχαριστημένοι υπάλληλοι γιατί έχουν κίνητρα, γιατί αξιολογούνται σωστά και αξιοκρατικά, γιατί οι αποφάσεις που τους αφορούν λαμβάνονται με διαφάνεια, τον απογειώνουν. Το ίδιο θα συμβεί και στην κοινωνία. 

Οι πολίτες βλέποντας ότι τα συμφέροντα τους εξυπηρετούνται με τον καλύτερο τρόπο από το κράτος τους, χωρίς διακρίσεις, χωρίς βολέματα και ευνοικρατίες θα το απογειώσουν, θα το κάνουν να δουλεύει σαν καλοκουρδισμένο ρολόι με αποτέλεσμα να έρθουν καλύτερες μέρες για όλους. Η σωστή οργάνωση των υπηρεσιών από τη μια και η βέλτιστη εξυπηρέτηση του πολίτη από την άλλη, δεν έχουν πολιτικό χρώμα αλλά θα αγγίξουν την καθημερινότητα όλων ανεξαιρέτως και θα διευκολύνουν τη ζωή μας. 

Ο εκσυγχρονισμός, οι μεταρρυθμίσεις και οι αλλαγές στις δομές και τις υπηρεσίες της κρατικής μηχανής δεν πρέπει να αποτελούν ανάθεμα αλλά θα πρέπει να αξιοποιηθούν με τον καλύτερο τρόπο για να γίνει η κοινωνία μας καλύτερη. Τις έχει ανάγκη ο τόπος, τις ζητά η κοινωνία των πολιτών η οποία καθημερινά ζει στο πετσί της τις καθυστερήσεις, το χάσιμο εργατοωρών και την έλλειψη της σωστής εξυπηρέτησης που δικαιούται να απολαμβάνει ο Κύπριος, ως Ευρωπαίος πολίτης. 

Τα γρανάζια της γραφειοκρατίας συνθλίβουν τον πολίτη με αποτέλεσμα να επηρεάζουν την καθημερινότητα του, χαλούν την ποιότητα της ζωής του και επηρεάζουν δυσμενώς την οικονομία του τόπου. 

Ανδρέας Ιωσήφ




No comments: