Monday, March 30, 2015

Η «Αυτοβιογραφία» του Φλουρέντζου Γ. Κούττα

Του Πάμπου Κρασιά 
 

Ένα ακόμη βιβλίο, η «Αυτοβιογραφία» του Φλουρέντζου Γ. Κούττα ήρθε να προστεθεί στην πλούσια βιβλιογραφία, του καταξιωμένου πλέον στο είδος Πανεπιστημιακού και όχι μόνο Δρα Κώστα Χαραλαμπίδη.

Πρόκειται για ένα υπέροχο εκδοτικά βιβλίο των 112 σελίδων,με θαυμαστή επιμέλεια και περιεχόμενο μοναδικό και μνημειώδες, το οποίο χωρίζεται βασικά σε τρείς ενότητες.

Η πρώτη ενότητα αρχίζει με τον πρόλογο του συγγραφέα, το βιογραφικό του Κυρίου Κούττα, το οικογενειακό δέντρο και λεπτομερής αναφορά στη συμμετοχή του στα κοινά και ιδιαίτερα στη θητεία του που είχε ως κοινοτάρχης, για 32 χρόνια και πρόεδρος του ΣΚΕ Αυγόρου.

Η δεύτερη ενότητα παρουσιάζει οικογενειακές και προσωπικές φωτογραφίες από την πλούσια ομολογουμένως δράση του.

Η τρίτη ενότητα περιέχει διάφορα ντοκουμέντα και αφιερώματα, από την πολυσήμαντη δράση του και την προσφορά του στα κοινά και όχι μόνο.

Στον πρόλογο του ο συγγραφέας αναφέρει χαρακτηριστικά: «Θεωρώ ιδιαίτερη τιμή να προλογίσω μια σημαντική αυτοβιογραφία ενός σπάνιου ανθρώπου, ενός γνήσιου τέκνου του Αυγόρου, ακάματου λάτρη της κυπριακής γης και μάχιμου υπερασπιστή των δικαίων της Κύπρου, του αγαπητού Φλουρέντζου Γ. Κούττα. Η πορεία της ζωής του και η κοινωνική του προσφορά εν γένει, δεν μας αφήνει κανένα περιθώριο αμφιβολίας, ότι πάνω απ’ όλα αγωνίστηκε για τα κοινά και το «εμείς», αφήνοντας πάντα πίσω το δικό του «εγώ». Ανεμοδείχτης ζωής ήταν πάντα το κοινό συμφέρον και το κοινό όφελος, θυμίζοντας μας κάθε στιγμή το αρχέγονο μοντέλο της αθηναϊκής Δημοκρατίας και Πολιτείας.

Αυτό καταδεικνύει άνθρωπο ανιδιοτελή, έτοιμο να προσφέρει, να δημιουργήσει και να συμβάλει δυναμικά και καίρια στην πρόοδο του τόπου του. Άνθρωπος αεικίνητος, αειθαλής και γνήσιος εκφραστής της παράδοσης αναζωογονεί τον τόπο του. Ανοίγει διάπλατα νέους ορίζοντες σε κάθε σύγχρονη εξέλιξη, τόσο στον τομέα της διοίκησης όσο και της πνευματικής παραγωγής». 

 

Ο Φλουρέντζος Γ. Κούττα όπως ο ίδιος αναφέρει στο βιογραφικό του, γεννήθηκε στις 22 Νοεμβρίου 1934 στο Αυγόρου. Γονείς του ήταν ο Γεώργιος Φλουρέντζου Κούττα και μητέρα του η Χαραλαμπού Στυλιανού Πελεκάνου. Τελείωσε το Δημοτικό Σχολείο του χωριού του το 1947 με Άριστα. Ήταν αθλητής σε αγωνίσματα στίβου και ήταν πάντα μεταξύ των πρώτων. Η αναφορά του ότι «ήμουν αθλητής μεταξύ των πρώτων στο «απλούν», «Τριπλούν», «Ύψος» και στα «100 μέτρα», που συναγωνιζόμαστε με το Χριστοφή Ζορλή και το Γεώργιο Μίσιη, με τους οποίους ήμασταν αχώριστοι φίλοι στο σχολείο, αυτή και μόνο η φράση, «ήμασταν αντίπαλοι, αλλά ήμασταν αχώριστοι φίλοι» αναδεικνύει, πιστεύω, το μεγαλείο που θα κουβαλούσε μέσα του στην μετέπειτα πορεία του, πράγμα που επιβεβαιώνεται.

Παντρεύτηκε την συμμαθήτρια του Παντελίτσα Ζένιου με την οποία ευτύχησε να αποκτήσει τέσσερα παιδιά. Την Χαρούλλα, την Χρυστάλλα, τον Γιώργο και τον Ζήνωνα.

Η προσφορά του στα κοινά άρχισε πολύ νωρίς, αφού στις 14/02/1958 διορίστηκε ως Ταμίας της Εκκλησίας «Αποστόλων Πέτρου και Παύλου». Η έναρξη του απελευθερωτικού αγώνα της Κύπρου, το 1955, τον βρίσκει να υπηρετεί τον σκοπό της οργάνωσης σαν ομαδάρχης στην ΠΕΚΑ.

Σημαντικότερη προσφορά του στα κοινά, όπως ο ίδιος αναφέρει, ήταν τα 32 συνεχόμενα χρόνια που διετέλεσε Κοινοτάρχης του Αυγόρου: από το 1969 μέχρι το 2001, περίοδος που καταγράφεται η πολυσήμαντος προσφορά του στα κοινά, στην πατρίδα του και στην κοινότητά του ιδιαίτερα.

Ιδιαίτερη τιμή επίσης ήταν για τον ίδιο η θέση του Προέδρου των Κοινοταρχών της ελεύθερης Αμμοχώστου, όπου εκπροσωπούσε για 15 χρόνια την Αμμόχωστο, στην Παγκύπρια Ένωση Κοινοτήτων. Επίσης εκπροσωπεί μέχρι σήμερα την Επαρχία Αμμοχώστου στη «Βουλή των Γερόντων».

Τον κύριο Φλουρέντζο Κούττα δεν τον γνωρίζω προσωπικά. Διαβάζοντας όμως την αυτοβιογραφία του, είναι σαν να τον ξέρω χρόνια, είναι σαν να βλέπω στην πορεία του μέχρι τώρα τον δικό μου πατέρα και όλους τους αληθινούς και αυθεντικούς ανθρώπους εκείνης της αλλοτινής, αγνής και αληθινής εποχής. Μιας εποχής που η προσφορά προς τον συνάνθρωπο ήταν καθημερινό μέλημα, μιας εποχής γεμάτης αγάπη και ανθρωπιά.

Κλείνοντας την σύντομη μου αναφορά, με την ευκαιρία της όμορφης αυτής έκδοσης, της αυτοβιογραφίας του κυρίου Κούττα και το ταξίδι του το γεμάτο προσφορά προς τους συνανθρώπους του, πάντα με την ευλογία του Θεού, αναπόφευκτα το μυαλό μου με πάει στους στίχους του Καβάφη, που κατά την γνώμη μου, ο κύριος Φλουρέντζος είχε την ευτυχία να τους κάμει πραγματικότητα:

Πάντα στο νου σου νάχεις την Ιθάκη.
Το φθάσιμον εκεί είν’ ο προορισμός σου.
………………………………………..
Η Ιθάκη σ΄ έδωσε το ωραίο ταξίδι.
Χωρίς αυτήν δεν θάβγαινες στον δρόμο.
Άλλα δεν έχει να σε δώσει πια.
Κι αν πτωχική την βρεις, η Ιθάκη δεν σε γέλασε.
Έτσι σοφός που έγινες, με τόση πείρα,
ήδη θα το κατάλαβες οι Ιθάκες τι σημαίνουν.

 
Κύριε Φλουρέντζο Γ. Κούττα, εύχομαι πολύχρονος και ευλογημένος.
Πάμπος Κρασιάς
25/03/2015

No comments: