Thursday, October 30, 2014

Πορτραίτα σωμάτων» στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης ΔΙΑΤΟΠΟΣ



Η νέα εικαστική πρόταση της Αντρεάνας Καμπανέλλα με γενικό τίτλο «Πορτραίτα σωμάτων» στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης ΔΙΑΤΟΠΟΣ.

Το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Διάτοπος παρουσιάζει ατομική έκθεση της εικαστικού Αντρεάνας Καμπανέλλα με γενικό τίτλο «Πορτραίτα σωμάτων». Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2014. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι το Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2014. 


Τα έργα της συγκεκριμένης έκθεσης αποτελούν μέρος, της δουλειάς που εξελίχτηκε μεταξύ 2008-2011 ,καθώς επίσης και μερικά πρόσφατα έργα. Η φιγούρα μονοπωλεί το ενδιαφέρον της ζωγράφου και αποτελεί την αφετηρία της εικαστικής της αναζήτησης. Και ενώ οι φιγούρες είναι συνήθως ακέφαλες στα πιο πρόσφατα έργα, τα πορτραίτα αρχίζουν να απαιτούν όλο και συχνότερα την παρουσία του προσώπου, που έρχεται να συμπληρώσει την εκφραστικότητα των σωμάτων. Μολύβι , κάρβουνο , μελανάκια και ακουαρέλες, είναι τα υλικά με τα οποία δουλεύει η ζωγράφος και η γραφή του κάθε μέσου, επιβάλλεται ταυτόχρονα σαν μια οπτική.

Η βασική προβληματική της Καμπανέλλα περιστράφηκε γύρω απο ερωτήματα , όπως: «Τι μπορεί να προκύψει στα πλαίσια του σημερινού εικαστικού γίγνεσθαι - όταν οι τάσεις κυριαρχούνται από τα πολυμέσα ,τις εννοιολογικές και άλλες προσεγγίσεις - αν ο καλλιτέχνης χρησιμοποιεί τα πιο στοιχειώδη , όπως το μολύβι και το χαρτί;»

 
«Πως μπορεί , ένα τέτοιο αποτέλεσμα ν 'αποκτήσει υπόσταση πέρα από αυτήν της μελέτης(τόσο συνυφασμένης με το μοντέλο);»

Η εμπειρία φυσικά του ποζαρίσματος στην περίπτωση της Καμπανέλλα είναι τελείως διαφορετική από την αντίστοιχη των σχολών καλών τεχνών. Καταρχάς κανένα από τα μοντέλα της, δεν ήταν επαγγελματίας. Όλοι της χάρισαν τον χρόνο τους και οι συζητήσεις κατά τη διάρκεια της κάθε πόζας είχαν επίδραση μεγαλύτερη από μιας απλής κουβέντας. Αυτό ακριβώς οδήγησε στη "μετουσίωση " των φιγούρων σε πορτραίτα σωμάτων.

Η επιλογή των έργων, γι' αυτή την έκθεση έγινε αυστηρά με γνώμονα το δυνατό και ενδιαφέρον αποτέλεσμα. Να επιτευχθεί μια ουσιαστική και όχι φλύαρη πρόταση.

Η Αντρεάνα Καμπανέλλα γεννήθηκε στη Λευκωσία. Σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης , στο Τμήμα Ζωγραφικής με καθηγητή τον Βαγγέλη Δημητρέα. Συνέχισε στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα "Αισθητική / Φιλοσοφία της Τέχνης" στον Τομέα Φιλοσοφίας του Α.Π.Θ. Μεταξύ 1995-1998 εργάστηκε στη Θεσσαλονίκη ως καθηγήτρια σχεδίου και τέχνης σε ιδιωτικά σχολεία. Από το καλοκαίρι του1998 ζει και εργάζεται στη Λευκωσία, παραδίδοντας μαθήματα σε παιδιά. Κύρια όμως απασχόληση της, είναι η ζωγραφική. Έχει κάνει τρεις ατομικές εκθέσεις και έχει λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν το Σάββατο 15 Νοεμβρίου στις 8 μμ. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι και τις 13 Νοεμβρίου 2013 και θα είναι ανοιχτή κατά τις ακόλουθες ώρες: Δευτέρα –Παρασκευή 5.00μμ. – 8.00 μμ. Σάββατο 11.00 πμ. – 1.00 μμ.

Για πρωινές επισκέψεις οι ενδιαφερόμενοι παρακαλούνται να επικοινωνούν προηγουμένως με το τηλέφωνο 22766117.

Στον πρώτο όροφο λειτουργεί έκθεση έργων σε χαμηλές τιμές, καλλιτεχνών που συνεργάζονται με το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Διάτοπος. 




Το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης ΔΙΑΤΟΠΟΣ βρίσκεται στην οδό Κρήτης 11, τηλ. 22-766117, email:info@diatopos.com, website: www.diatopos.com 

No comments: