Monday, October 6, 2014

Τράπεζα Πληροφοριών για Ευρωπαίους Δημοσιογράφους





1.   Πώς γεννήθηκε η ιδέα για δημιουργία Τράπεζας πληροφοριών για ενίσχυση και βοήθεια προς Ευρωπαίους δημοσιογράφους;

Είναι μέρος ευρύτερου ευρωπαϊκού έργου του Πανεπιστημίου Βουδαπέστης για ενίσχυση της δημοσιογραφίας με δραστηριότητες επιμόρφωσης, κατάρτισης, ενημέρωσης και προσφοράς αρωγής, νομικής και άλλων μορφών σε δημοσιογράφους. Για διάφορους λόγους, τα ΜΜΕ και οι δημοσιογράφοι είναι συνεχώς στόχος από αρχές και άλλους που είτε επιδιώκουν να τα ελέγχουν ή να σιγήσουν ενοχλητικές φωνές. Υπάρχει εμφανώς ανάγκη συνδρομής στο έργο τους.

2. Τι θα κάνει;

Αποτελεί σημείο αναφοράς για πηγές ενημέρωσης, διεύρυνσης γνώσεων και εμπειριών, ενίσχυση επαγγελματισμού, οργανισμούς και άτομα που μπορούν να παράσχουν βοήθεια, νομική ή άλλη και πολλά άλλα. Μοιάζει με δίκτυ(ο) προστασίας, αρωγής, επαγγελματικών διασυνδέσεων που δηλώνει πως ο δημοσιογράφος δεν είναι μόνος στο έργο του. Πληροφορίες υπάρχουν στην ιστοσελίδα: www.cmcs.ceu.hu/database-legal 

3. Ποια είναι η κατάσταση στην Κύπρο;

Παρά το χρήσιμο ύπαρξης επαγγελματικών οργανώσεων των ΜΜΕ /δημοσιογράφων, χρειαζόμαστε δομές και δραστηριότητες που θα ενισχύσουν τη θέση και το έργο τους. Ο δημοσιογράφος χρειάζεται ενημέρωση, αρχική, συνεχή και σε πολλά επίπεδα, επιμόρφωση, γνώση νομοθεσιών και άλλων θεμάτων. Υπάρχει ανάγκη αρωγής, νομικής και άλλης σε καθημερινή βάση, όχι μόνο ενώπιον δικαστηρίων.

4. Αληθεύει ότι έχουμε πολλές υποθέσεις για λίβελο / δυσφήμηση;

Η Κύπρος είναι αναλογικά στις πρώτες χώρες σε υποθέσεις. Καταργήθηκε όμως ο χαρακτηρισμός τους σαν έγκλημα, ενώ η εφαρμογή της νομολογίας του ΕΔΑΔ αποτελεί σαφώς προστασία της ελεύθερης έκφρασης και των ΜΜΕ.

5. Τι προκαλεί το φαινόμενο, έλλειψη κατανόησης από επηρεαζόμενους ή έλλειψη γνώσης από τους δημοσιογράφους;

Υπάρχει ανάγκη ενημέρωσης, προπάντων όμως χρειάζεται ανοχή στην κριτική και την άλλη άποψη, ιδίως από δημόσια πρόσωπα αλλά και τα ΜΜΕ. Τα ΜΜΕ να παραμείνουν θεματοφύλακας ελέγχου της εξουσίας και δημοσίων προσώπων προς όφελος και προστασία της κοινωνίας. Μόνο σε περιβάλλον ελεύθερου διαλόγου και κριτικής μπορεί να υπάρξει ευημερία και πρόοδος.

Χριστόφορος Χριστοφόρου
Πολιτικός αναλυτής, Εμπειρογνώμονας Συμβουλίου της Ευρώπης στα ΜΜΕ

No comments: