Friday, February 7, 2014

Η Μαρία Λιανού και η Μαρίνα Γεραλή σε κοινή έκθεση με τίτλο «Σημείο επαφής»

Στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης ΔΙΑΤΟΠΟΣ
Το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Διάτοπος παρουσιάζει τις εικαστικούς Μαρία Λιανού και Μαρίνα Γεραλή σε κοινή έκθεση με γενικό τίτλο «Σημείο επαφής». Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι την Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014. 

Η Μαρία Λιανού παρουσιάζει μια σειρά από φωτεινές επιγραφές χρησιμοποιώντας ως βασικό υλικό το νέον. Λέει η Μαρία Λιανού για τη δουλειά της: «Σε συνθήκες που αισθανόμαστε μετέωροι, σε καταστάσεις αναμονής, εκτεθειμένοι στην αδιακρισία ενός αλλότριου κόσμου, επικαλούμαστε βασικές λειτουργίες, καθημερινές σκέψεις, χαρακτηριστικά στοιχεία της φύσης, τείνοντας προς μια εν-έργο-ποίηση μιας αλήθειας.


Λέξεις, γραφήματα, σχεδιάζονται μ’ έναν ιδιόχειρο τρόπο, και σε ένα επόμενο στάδιο μεταφέρονται στην αντικειμενικότροπη γλώσσα της δημόσιας γραφής τους όπως είναι αυτή των neon lights. H Αγγλική γλώσσα εδραιωμένη στην διεθνή της απήχηση εγγράφει αυτά τα νοήματα σε ένα αποστασιοποιημένο πλαίσιο εκφοράς.

Λέξεις όπως feel, simply, breathe, και σχέδια όπως ένας ήλιος, ένα βουνό, ένα σύννεφο, προσπαθούν να σχηματοποιήσουν τον εαυτό τους και να αναδυθούν στην επιφάνεια του ορατού. Μεταχειριζόμενα το φως, αναλαμβάνουν την εκθεσιακή τους συνθήκη, την επικοινωνιακή τους διάσταση. Γίνονται αποκαλυπτόμενα σημεία, σινιάλα που έρχονται απ' έξω, απ' αυτό το έξω της γλώσσας».

 

Η Μαρίνα Γεραλή παρουσιάζει έργα με την τεχνική του κολάζ που είναι κυρίως εμπνευσμένα από την εύρεση παλιών αρχείων φωτογραφίας και κυρίως του περιοδικού National Geographic της δεκαετίας του 50 . Η σειρά των κολάζ βασίζεται στα μικρά διηγήματά της Μαρίας Α. Ιωάννου που δημοσιεύθηκαν στο πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτη «Παράθυρο».

Μιλώντας για τη δουλειά της λέει η Μαρίνα Γεραλή: «Η προσέγγιση μου είναι παρόμοια με την πρακτική που ακολουθώ στο σχέδιο με μελάνι. Κοινά μοτίβα επανεμφανίζονται μέσα από τη διερεύνηση πολύπλοκων δομών και στρωμάτων που αναφέρονται κατά κύριο λόγο σε διάφορα ψυχικά σκηνικά. Εκφράζουν συνήθως την πολυπλοκότητα μιας ψυχικής διάθεσης και ενός εσωτερικού τοπίου που κατά κύριο λόγο φθίνει ή τείνει να αντικατοπτρίζει την περιπλοκότητα ενός εσωτερικού κόσμου.


Κάποια έργα «αναδιαμορφώνουν» το πρωτογενές υλικό μέσω της μικτής τεχνικής συνδυάζοντας το κολαζ με το σχέδιο σε μια αναδημιουργία της φωτογραφίας και της ζωγραφικής μαζί. Η τεχνική του κολάζ είναι κάτι περισσότερο από την κοπή και κόλληση κομματιών εικόνων μαζί. Είναι ο ενθουσιασμός της ανακάλυψης ενός παλιού φωτογραφικού αρχείου σε μια υπαίθρια αγορά και η δυνατότητα μιας προσωπικής καταλογογράφησής του. Απαριθμώντας πιθανές ταξινομήσεις βιβλιοθηκών όπως γράφει ο Περέκ, όπως ταξινόμηση αλφαβητική, κατα χρώματα, κατά μεγέθη, κατα είδη κτλ., έτσι και η συστηματική αναζήτηση, συλλογή και αρχειοθέτηση ενος φωτογραφικού υλικού και η δυνατότητα επεξεργασίας του σε κάτι καινούργιο αποτελεί μέρος μιας προσωπικής ανάγκης -της αναδημιουργίας διαμέσου ενός προϋπάρχοντος υλικού».

Η Μαρία Λιανού σπούδασε γλυπτική και ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας. Η δουλειά της περιλαμβάνει ποικίλα μέσα όπως γλυπτική, ζωγραφική, εγκαταστάσεις, φωτογραφία και video art. Έχει λάβει υποτροφίες και βραβεία και έχει συμμετάσχει σε εκθέσεις και μπιενάλε τέχνης στην Ελλάδα και το εξωτερικό όπως: Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, 1η Μπιενάλε Θεσσαλονίκης, 10η Διεθνής Μπιενάλε Τέχνης Καϊρου, 12η Μπιενάλε Νέων Δημιουργών Ευρώπης και Μεσογείου, Museum of Fine Arts Ekaterinburg, National Centre of Contemporary Art Moscow, (δύο ατομικές εκθέσεις 2007, 2010) Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Διάτοπος Λευκωσία,(Window Project 2011) Penindaplinena Contemporary Art Gallery Λεμεσός, CAN Christina Androulidaki Gallery (2012-13), Αθήνα, Supermarket Art Fair (2012), Remap4 Αθήνα (2013). Συνεπιμέλεια: BOUND: 1. A boundary, a limit. / 2.tied / 3. to leap forward or upward; spring,, OpenShowStudio Αθήνα, στα πλάισια project του NeMe Λεμεσός (2012). Projects Συνεργασιών: P O S T, Ηosted in Athens στα πλάισια των Daily Lazy Projects (2012), Brigitte's Vardo or almost 15 minutes, Εναλλακτικοί τρόποι παραγωγής στο Θέατρο ΕΜΠΡΟΣ (2012), Αθήνα. Ζει και εργάζεται μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου.
H Μαρίνα Γεραλή είναι βιβλιοθηκονόμος στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις στην Πάφο. Έχει εργαστεί ως επιστημονικός συνεργάτης στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο στο ‘ Εργαστήρι Οπτικής Κοινωνιολογίας και Μουσειολογίας’. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στην μορφή του βιβλίου ως έργο τέχνης και ταυτόχρονα για το πώς μέσα από μια δημιουργική συνεργασία, δημόσιες βιβλιοθήκες και καλλιτέχνες μπορούν να σχηματίσουν κοινές συμπράξεις παρέχοντας μια δυναμική πλατφόρμα για την ανταλλαγή ιδεών σε κοινότητες. Ως καλλιτέχνης η δουλειά της επικεντρώνεται στη διερεύνηση πολύπλοκων δομών μέσα απο σχέδια φτιαγμένα κυρίως με μελάνι και κολάζ. Η θεματογραφία τους εστιάζεται στη τεχνική επαναλαμβανόμενων σχημάτων, γραμμών και μοτίβων δημιουργώντας φανταστικούς κόσμους. Έχει σπουδάσει Book Arts (BA Hons) στο London College of Communication και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού (MA) στo Book Art με εξειδίκευση στα βιβλία καλλιτεχνών ( Artists’ Books) από το University of Arts στο Λονδίνο.


Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν την Τρίτη 25 Φεβρουαρίου στις 8 μ.μ. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι και τις 21 Μαρτίου 2014 και θα είναι ανοιχτή κατά τις ακόλουθες ώρες: Δευτέρα –Παρασκευή 5.00μ.μ. – 8.00 μμ. Σάββατο 11.00 πμ. – 1.00 μ.μ.
Για πρωινές επισκέψεις οι ενδιαφερόμενοι παρακαλούνται να επικοινωνούν προηγουμένως με το τηλέφωνο 22 766 117.
Στον πρώτο όροφο λειτουργεί έκθεση έργων σε χαμηλές τιμές καλλιτεχνών που συνεργάζονται με το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Διάτοπος. Μπορείτε ακόμη να βρείτε τα χειροποίητα κοσμήματα Black Rose by DN και LilaCGreen.
Το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης ΔΙΑΤΟΠΟΣ βρίσκεται στην οδό Κρήτης 11, τηλ. 22-766 117, email: info@diatopos.com, website: www.diatopos.com


No comments: