Sunday, November 3, 2013

«Απειλή» για επτά μνημεία

Σχέδιο διάσωσης από την Europa Nostra
Η νεκρή ζώνη επιλέχθηκε μαζί με έξι άλλα απειλούμενα μνημεία και τοποθεσίες στην Ευρώπη ως τα επτά πλέον απειλούμενα πολιτιστικά τοπία.
Πενταμελής επιτροπή από τη Europa Nostra, επισκέφθηκε πρόσφατα την Κύπρο για την ολοκλήρωση του σχεδίου αποκατάστασης των κτηρίων εντός της νεκρής ζώνης στη Λευκωσία.

Η νεκρή ζώνη επιλέχθηκε μαζί με έξι άλλα απειλούμενα μνημεία και τοποθεσίες στην Ευρώπη ως τα επτά πλέον απειλούμενα πολιτιστικά τοπία. H Europa Nostra και το Ινστιτούτο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, ιδρυτικοί εταίροι του προγράμματος «Τα 7 σε μεγαλύτερο κίνδυνο μνημεία και πολιτιστικά τοπία στην Ευρώπη», θα αναλάβουν αποστολές διάσωσης στους χώρους που έχουν επιλεγεί.

Το ρωμαϊκό αμφιθέατρο στην πόλη Δυρράχιο της Αλβανίας, η νεκρή ζώνη στο ιστορικό κέντρο της Λευκωσίας στην Κύπρο, οι οχυρώσεις του Βομπάν του 17ου αιώνα στην πόλη Μπριανσόν στη Γαλλία, το αναγεννησιακό μοναστήρι του Σαν Μπενεντέτο Πο στην Ιταλία, το μοναστήρι του 15ου αιώνα στην πόλη Σετούμπαλ της Πορτογαλίας, το περιβάλλον του ιστορικού ορυχείου της περιοχής Ρόζια Μοντάνα στη Ρουμανία και η αρμένικη εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στο Μαρντίν της Τουρκίας έχουν επιλεγεί ως τα επτά πλέον απειλούμενα πολιτιστικά τοπία στην Ευρώπη, από τη Europa Nostra, την κορυφαία ευρωπαϊκή οργάνωση για την πολιτιστική κληρονομιά, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

«Αυτά τα μνημεία και οι πολιτιστικοί χώροι επιλέγηκαν όχι μόνο επειδή λένε μια συναρπαστική ιστορία για το κοινό παρελθόν μας, που καλλιεργεί την αίσθηση του ανήκειν σε μια ευρωπαϊκή οικογένεια, αλλά και επειδή είναι εξαιρετικά πολύτιμα για τις τοπικές κοινότητες που έχουν αφιερωθεί στην προσπάθεια διάσωσής τους. Η διατήρηση αυτών των περιοχών θα μπορούσε επίσης, να λειτουργήσει ως καταλύτης για την οικονομική και κοινωνική αναζωογόνηση των πόλεων ή των περιοχών στις οποίες βρίσκονται . Αυτός είναι ο λόγος που η Europa Nostra καλεί πολλούς δημόσιους και ιδιωτικούς εταίρους σε τοπικό, περιφερειακό, εθνικό και διεθνές επίπεδο να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να διασφαλίσουν ένα πολλά υποσχόμενο μέλλον των επιλεγμένων χώρων», δήλωσε ο Placido Domingo, πρόεδρος της Europa Nostra.

«Οι επενδύσεις στον τομέα της διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς συμβάλλει στην αειφορία με τελικό στόχο την ανάπτυξη και την απασχόληση. Η στήριξη της διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς επιφέρει θετικές επιπτώσεις στην τοπική και περιφερειακή οικονομία και ως εκτ τούτου εμπίπτει στην αποστολή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων», πρόσθεσε οφ Remy Jacob, γενικός διευθυντής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και κοσμήτορας του Ινστιτούτου.

Το πρόγραμμα «των 7 σε μεγαλύτερο κίνδυνο μνημείων και πολιτιστικών τοπίων της Ευρώπης» προκηρύχθηκε τον περασμένο Ιανουάριο και είναι εμπνευσμένο από ένα αντίστοιχο επιτυχημένο πρόγραμμα του «National Trust for Historic Preservations» των ΗΠΑ.


Σύμφωνα με έκθεση της Europa Nostra η περιοχή της νεκρής ζώνης στο ιστορικό κέντρο της Λευκωσίας είναι ένας από τους εφτά χώρους στην Ευρώπη που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο ολοκληρωτικής καταστροφής. Η εγκατάλειψη της περιοχής για σαράντα περίπου χρόνια είχε, όπως αναφέρεται στην έκθεση, καταστροφικές συνέπειες στην ποιότητα του περιβάλλοντος και των συνθηκών διαβίωσης ολόκληρου του κέντρου της πρωτεύουσας, που ήταν για αιώνες το επίκεντρο της βιοτεχνικής δραστηριότητας και του εμπορίου. 

Η νεκρή ζώνη στο ιστορικό κέντρο της Λευκωσίας εκτείνεται σε μιαν έκταση μήκους ενάμισι χιλιομέτρου. Ολόκληρη η νεκρή ή ουδέτερη ζώνη έχει μήκος από τη μιαν άκρη της νήσου μέχρι την άλλη 180.5 χιλιόμετρα και καλύπτει μιαν έκταση 346 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

No comments: