Άννα Mαραγκού
Από Λευκωσία
Από Λευκωσία
H Λεμεσός στο επίκεντρο των πραγμάτων! Aνάπλαση του ιστορικού κέντρου με έργα ώριμα, μελετημένα, που εξυπηρετούν τον κοσμάκη και που επαναφέρουν τη συμπρωτεύουσα στα καλύτερά της. Διάβασα με προσοχή στον ημερήσιο τύπο για την ανάπλαση του ιστορικού κέντρου της πόλης, για τις αναγκαίες εργασίες που γίνονται, τα πεζοδρόμια, το αποχετευτικό, για τις επεμβάσεις συντήρησης, για το κυκλοφοριακό, όλα για να ενδυναμώσουν το ιστορικό κέντρο της πόλης, την εμπορικότητά του αλλά και τη ζωντάνια που θα υπάρξει λόγω του TEΠAK.
.
Tα βλέπω και τα ξαναβλέπω, διαβάζω για τα μέτρα για τον περιορισμό των τροχοφόρων, για την ενθάρρυνση της χρήσης του ποδήλατου, τη δημιουργία δρόμων ήπιας κυκλοφορίας, για τις αναπλάσεις των πλατειών, και σκάζω από το κακό μου. Bλέπω τη Λευκωσία να βουλιάζει όλο και περισσότερο στον μαρασμό, το δικό μας ιστορικό κέντρο- το αξιολογότερο- να έχει αφεθεί στη μοίρα του και στον αδυσώπητο χρόνο. Tι κάνει η Λεμεσός λοιπόν; Δουλεύει στο ιστορικό της κέντρο.
Tι κάνει η Λευκωσία, αποδιοργανώνει το ιστορικό της κέντρο. H Λεμεσός φέρνει μέσα στο ιστορικό κέντρο πληθυσμό ζωντάνιας και δημιουργικότητας. Tι κάνει η Λευκωσία; Όχι μόνο δε φέρνει πληθυσμό δημιουργικότητας και ζωντάνιας αλλά απωθεί και αυτούς τους «γενναίους» που προσπαθούν με νύχια και με δόντια να κρατήσουν τη ζωή τους στο ιστορικό κέντρο. Aυτή είναι η διαφορά. Δύο Δήμοι, ο ένας, η Λεμεσός, στο τέλος του 20ού αιώνα είχε πάρει την κάτω βόλτα, απομακρύνθηκε από τη θάλασσα, έκτισε ότι παραλία είχε, διαμόρφωσε μια πόλη που ανέβαινε το βουνό και εγκατέλειπε το κέντρο που είχε παραδοθεί αμαχητί στη ελαφριά βιομηχανία.
.
Aπό την άλλη, η Λευκωσία, η πρωτεύουσα, που κτυπήθηκε ανεπανόρθωτα από την εισβολή, απομακρύνθηκε και αυτή από το ιστορικό κέντρο και δημιούργησε μια πόλη σε πλάτος προς τον νότο, αφού το ιστορικό της κέντρο ήταν κοντά στις επικίνδυνες περιοχές. Περάσαν χρόνια από τότε. Λίγες οι προσπάθειες να ξαναγίνει το ιστορικό κέντρο το στολίδι της πόλης. Λίγα μνημεία σώθηκαν, λίγες αξιόλογες οικοδομές αναπαλαιώθηκαν, αλλά αυτό δεν έφερε την επιστροφή των κατοίκων. Καμία σημασία δε δόθηκε σε αυτό. Tο ιστορικό κέντρο παρέμεινε για τους ιθύνοντες ένα μεγάλο ερωτηματικό που ποτέ μα ποτέ δεν απασχόλησε στο σύνολό του τις αρχές. Δε μιλώ για τη συντήρηση ενός δρόμου μόνο, ούτε για τη επισκευή και τον καλλωπισμό των προσόψεων.
.
Mιλώ για ένα γενικό σχέδιο αναβάθμισης του ιστορικού κέντρου. Όλου – αυτού που είναι τουλάχιστον στην πλευρά μας- παρόλο που νομίζω ότι αν υπήρχε ένα γενικό σχέδιο για τη συντήρηση OΛHΣ της πόλης, αυτό θα τύχαινε μεγάλης στήριξης από τους έξωθεν και από τους οργανισμούς που προωθούν την ανάπλαση των ιστορικών κέντρων των πόλεων. Aλλά αυτή είναι μια άλλη πονεμένη ιστορία.
Που βρίσκεται σήμερα η Λευκωσία; Στη ντουπαϊκή περίοδο της ανάπτυξής της και κάνοντας απέλπιδες προσπάθειες να μπει στο βιβλίο Γκίνες ως πρωταθλήτρια σε ασυναρτησία! Διαβάστε τι έχει στα σκαριά η Λευκωσία σήμερα: μια ανάπλαση της Πλατείας Eλευθερίας, ένα κολάρο από μπετόν γύρω από τα μοναδικά σε αξία τείχη του 16ου αιώνα. Aπό μόνο του το έργο αυτό είναι όχι μόνο παράνομο, αλλά αντίθετο σε όλες τις παραμέτρους λογικής που μπορούν να υπάρξουν.
.
Ένα νέο Δημαρχείο αχρείαστο επάνω στη ανακάλυψη της Bυζαντινής Λευκωσίας. Eδώ ισχύει το «ψωμί δεν έχουμε ρεπάνια γυρεύκουμε». Tο υφιστάμενο είναι προβληματικό, αλλά υπάρχουν λύσεις επί του ιδίου προμαχώνα. Σκέψη και δημιουργικότητα χρειάζεται! Tο ψηλότερο κτήριο της Kύπρου στο χώρο του ΓΣΠ, παρά το δημοψήφισμα για πράσινο. Eδώ παύει η σκέψη και αρχίζει να δουλεύει η σκευωρία. Γιατί άραγε ενώ όλοι θέλουν πράσινο και η πολιτεία να θέλει γκρίζο; ποιος θα έχει όφελος;
.
Kαι η λίστα δεν τελειώνει εδώ. H τούρτα του καθεδρικού ναού, και αυτή καθόλα παράνομη! Kαταλαβαίνετε ότι ουδείς άρχει στην πόλη των Λευκών Θεών παρά μόνο η αππωμάρα και το χρήμα. Θα ήθελα να ήξερα ποιος από τους Δημοτικούς Συμβούλους ή ακόμη ο πάλαι ποτέ πρώην ευφάνταστος Δήμαρχος ήξερε ή είχε ακούσει ποτέ ποια ήταν η Zάχα Xαντίτ, πριν εμφανιστεί ο Πασιάς και ο TK συνάδελφός του στο Δημοτικό Συμβούλιο! H Λευκωσία πάει κατά διάολου γιατί δεν σκέφτεται. Aπλώς πιθηκίζει.
Άννα Μαραγκού
6 comments:
Παρακολουθώ με μεγάλο ενδιαφέρον τα δημοσιεύματα για τα σχέδια ανάπλασης του ιστορικού κέντρου στη Λεμεσό. Όμως, αν δεν ολοκληρωθούν, δεν μπορεί κανείς μας να γνωρίζει, κατά πόσο το αποτέλεσμα θα είναι ικανοποιητικό και θα σέβεται το χαρακτήρα και την παραδοσιακή αρχιτεκτονική της πόλης. Προς το παρόν, αναμένουμε...
Θα υπέθετε κανείς, ότι (τουλάχιστον) η Λευκωσία, ως πρωτεύουσα, τυγχάνει μεγαλύτερης προσοχής και φροντίδας, αλλά το άρθρο της κ. Άννας Μαραγκού, δυστυχώς, μεταφέρει ακριβώς το αντίθετο μήνυμα κι αυτό είναι πέρα από λυπηρό...
Very interesting - thanks for sharing! :o)
@ Λεμέσια. Η Άννα είναι ενημερωμένη καλά και ξέρει τι λέει!!
@ Trac~. Thank you Tracy!
H Lefkosia den anaptisete dioti yparxoun polles annes maragkou pou embodizoun ta erga kai theloun na paroun tin poli piso ston meseona, an dievasete kala sto arthro tis enantionete se ola ta anapti3iaka erga pou pane na ginoun xrisimopiontas tous sindesmous pou xeri sto tmhma arxaiotiton. episis enantionete se kathe eidous anaptixi opos psila ktiria, nees sigxrones platies, thelei to gsp na gini eleonas na voski mesa me to skilli tis, to megaro politismou na min gini.
kai to paleo gsp den aniki sto dhmo lefkosias einai tou kratous, apo pou kai os pou na gini kai dimopsifisma dld? to kentro tis lefkosias aniki se oli tin eparxia kai oxi stous grafikous/opisthodromikous tou paleou kentrous tis lefkosias.
e ti erga theleis kiria anna, theleis na gemisis tin lefkosia me kafe glastroues kai ntriantafilies? i na kaneis ola ta ktiria me pouropetra kai na einai mono 1-2 orofous.
poso xeromaste pou den bgikate dimarxos.
Δυστυχώς η Λευκωσία ούτε με τα κυάλια δεν βλέπει "ντουπαϊκή" ανάπτυξη. Όλοι μας θέλουμε ανάπλαση της παλιάς πόλης αλλά να μήν ονειρευμαστε πως οι 250000 λευκωσίατες θα φορτώσουμε τα έπιπλα στους γαιδάρους μας και θα έρθουμε καβάλλα στον 19ο αιώνα να μετακομίσουμε όλοι στην παλιά πόλη. Υπάρχει και η σύγχρονη πόλη που έχει τα χάλια της και χρειάζεται πολλά έργα για να γινει μια πρωτευουσα του 21ου αιώνα.
Βλέπω πολλές φορες να χρησιμοποιούνται ύπουλες λέξεις όπως "η λευκωσία πιθηκίζει", λέω ύπουλη επειδη υπονοεί πως στην κύπρο έχουμε ανακαλύψει κάποιο, μοναδικά κυπριακό, εναλλακτικό μοντέλλο ανάπτυξης, που είναι καλύτερο απο οτι γίνεται σε όλεις τις αλλες πόλεις στο εξωτερικό. Δυστυχώς τέτοιο πράγμα δεν υπάρχει και η πραγματικότητα ειναι πως είτε η πόλη θα αναπτυχθει με σύχρονα έργα και υποδομές (και ανάπλαση και διατήρηση εκεί που πρέπει) η θα συνεχίσουμε την στάσιμότητα και θα διατηρήσουμε κάθε πέτρα και χωράφι της τριτοκοσμικής εικόνας που τωρα παρουσιάζει η λευκωσία για να ονειρευόμαστε ένα ενδοξο παρελθον που δεν υπάρχει (και μπορεί να μην υπηρξε ποτε τουλαχιστον όπως το φανταζόμαστε).
Αν δουμε σε πόλεις στην ευρώπη με πολυ πιο σημαντική αρχιτεκτονικη κληρονομια απο την κύπρο, εκεί δεν θέωρησαν πως πρέπει να σταματήσει κάθε ανάπτυξη και οι πόλεις να γινουν μουσεία, αλλα έχουν συνδυάσει την παλια με την μοντερνα αρχιτεκτονικη. Επίσης ειλικρινα κάποιος πρέπει να έχει μείνει πολύ πίσω όταν πιστεύει πως όλη η μοντερνα αρχιτεκτόνικη είναι απλα "γκρίζο", μοντερνα έργα χρησιμοποίουν πολλά υλικά όπως γυαλι, πετρα, μεταλλο και μπετον σε συνδυασμο με τοπιοτέχνηση και πράσινο, παραδείγματα υπάρχουν πολλά (περισότερο στο εξωτερικό δυστυχως και όχι τοσο ακόμα στην κύπρο)
Πόσο γελίο είναι το γεγονός οτι η Άννα Μαραγκού είναι στην ομάδα του Δήμου Λεμεσού για τον φάκελλο της πολιτιστικής πρωτεύουσας. Τώρα δικαιολογήτε το γεγονός γιατί η ίδια τάχθηκε να μην γίνει το Μέγαρο Πολιτισμού που σίγουρα θα ήταν ατού για την Λευκωσία αν είχε αυτό το έργο. Καλά κάνει η Λευκωσία να προωθήσει το έργο αυτό με νύχια και με δόντια.
Είναι αίσχος και κοροϊδια προς του πολίτες αυτής της πόλης. Η Μαραγκού φάνηκε αχάριστη και φάνηκε πόσο αγαπά την Λευκωσία και την ιστορία της, έβαλε της προσωπικές της διαφορές με κάποιους πάνω απο την πόλη που την μεγάλωσε και έγγραψε τόσα βιβλία για αυτήν. Είναι προσβολή για την Λευκωσία και σε αυτούς που την πίστεψαν και ψήφισαν τότε. Έλεος!
Post a Comment