Thursday, July 31, 2008
Το νερό νεράκι..
Ζω εδώ και πέντε χρόνια στην Κύπρο και οφείλω να ομολογήσω ότι η εδώ αντιμετώπιση της διανομής νερού από τεχνικής απόψεως είναι, επιεικώς, για τα πανηγύρια ! Τεχνικά τουλάχιστον μερικές δεκαετίες πίσω από την υπόλοιπη Ευρώπη! Η Ευρώπη όμως έχει νερό. Πολύ νερό! Συνεχώς όμως επενδύουν σε νέες τεχνολογίες, νέα υλικά και νέα συστήματα με βασικό κριτήριο την οικονομία, την καλύτερη απόδοση και, βασικότερο, την μείωση των απωλειών του δικτύου.
Εδώ τι κάνουμε; Χρησιμοποιούμε σωλήνες PVC για την διανομή του νερού που είναι γνωστό ότι σπάνε σχετικά εύκολα. Η λύση σ’ αυτό το πρόβλημα εφαρμόζεται εδώ και δεκαετίες ακόμα και στην Ελλάδα και δεν είναι άλλη από την χρίση σωλήνων ΡΕ (Polyethylene). Δεν είναι δα και καμιά τεχνολογία ΝΑSA. Μιλάμε για εύκαμπτους σωλήνες, υψηλής πίεσης, που δεν σπάνε! Αυτό πια είναι γνωστό και σε πρωτοετείς φοιτητές μηχανικούς, πόσο μάλλον στους “ειδήμονες” της ΤΑΥ και των διαφόρων Υδατοπρομηθειών!
Μήπως όμως θίγω συμφέροντα και προμηθευτές; Δεν ξέρω! Εσείς τι λέτε; Μην ξεχνάτε ότι είμαι Καλαμαράς. Εμείς οι Καλαμαράδες είμαστε τέρατα μορφώσεως! Όλοι μας , μετά το όνομά μας, έχουμε ή B.Sc. ή M.Sc. (βρωμάμε από σκάνδαλα ή μυριζόμαστε τα σκάνδαλα) Άρα καταλαβαινόμαστε…
Λέγοντας λοιπόν για σκάνδαλα, για να δούμε και λίγο το φιάσκο της μεταφοράς νερού από την Ελλάδα και την όλη ιστορία της Ocean Tankers, τις συμβάσεις, τα διάφορα bonus και τα Demurrage που σίγουρα οι πλοιοκτήτες θα χρεώσουν τους ναυλωτές (δηλαδή εμάς!). Είμαι σίγουρος ότι τότε θα πρέπει, όλοι μαζί, ή να θυμώσουμε (και πολύ μάλιστα) ή να βάλουμε τα κλάματα ή ν’ αρχίσουμε τα μπινελίκια και να πάρουμε με τις πέτρες όλους ανεξαιρέτως τους αρμοδίους! Τι είπατε; Δεν ντρέπομαι; Δεν σκέφτομαι την Ομόνοια; Όχι, ρε γ...το! Συγνώμη! Μιλτιάδη συχώρα με!
Για να σοβαρευτούμε λιγάκι , αυτό που θέλω να πω είναι ότι στην Ελλάδα έχουν τοποθετηθεί πολλοί υποβρύχιοι αγωγοί ΡΕ οι οποίοι λειτουργούν μια χαρά. Στην συγκεκριμένη περίπτωση της Λεμεσού για 250 μέτρα υποβρυχίου αγωγού, αρκούσε ένας αγωγός ΡΕ διαμέτρου 315mm, που να καταλήγει σε μια καλά αγκυροβολημένη πλατφόρμα, όπου θα πρόσδεναν τα tankers για να ξεφορτώσουν.
Υπολογίζοντας την απόσταση, την διάμετρο του αγωγού και την παροχή σε μ3, η πτώση της πιέσεως θα ήταν της τάξεως του 6% περίπου. Ήτοι από 10 ατμόσφαιρες θα έπεφτε στης 9 με 9.4. Σιγά τ’ αυγά !
Βέβαια, σε ένα σοβαρό κράτος, σ’ ένα κράτος που σέβεται την ιστορία του και δεν ανέχεται να γίνεται παγκοσμίως ανέκδοτο, όλα αυτά, έπρεπε να ήταν έτοιμα, λειτουργικά και δοκιμασμένα τουλάχιστον ένα μήνα πριν την φόρτωση του πρώτου πλοίου!
Εγώ, όμως, δεν ανησυχώ! Το είπε ο κ. Νικόδημος Νικοδήμου (ΤΑΥ): “όταν ολοκληρωθεί το όλο εγχείρημα θα αποδοθούν ευθύνες, αν υπάρχουν”. Κοινώς: Πιάσ’ τ’ αυγό και κούρευτο !
Πάμε στοίχημα ότι ούτε ευθύνες θα αποδοθούν ούτε κανενός το αυτί θα τραβηχτεί! Η Ομόνοια ναν’ καλά! Όσο για όλους εμάς τους ιθαγενείς, θα συνεχίσουμε να λουζόμαστε με Perrier και σίγουρα ο κ. Πολυνείκης μας, η υπουργάρα αυτή, θα μας πει ότι είναι ένα κι ένα για την πιτυρίδα! Παλιοαχάριστοι ! Γκρινιάρηδες !
Μιχάλης Κονταράτος
Wednesday, July 30, 2008
Ο κακός δαίμονας
Άσχετα αν στην δεκαετία του 50 το σύνθημα ήταν «Διχοτόμηση ή Θάνατος», τόσο οι στρατιωτικοί όσοι και οι πολιτικοίτης Τουρκίας είχαν βλέψεις για κατάκτη
ση του συνόλου της νήσου . Ο τότε ΥΠΕΞ Φατίν Ρουτού Ζορλού (μετά το πραξικόπημα του 1960 απαγχονίστηκε) αποκάλυψε τα σχέδια του για την ΤΜΤ και την Κύπρο ως εξής: «Δημιουργία ανταρτοπολέμου και ένοπλη στήριξη των θέσεων της Τουρκίας και αν παραστεί ανάγκη και το επιτρέψουν οι συνθήκες, γενικός ξεσηκωμός για να τεθεί η Κύπρος υπό τον έλεγχο της Τουρκίας». Ο Ζορλού ενεργούσε με οδηγίες και ευλογίες του Προέδρου Μπαγιάρ και του πρωθυπουργού Μεντερές.
Η ΤΜΤ ήταν ο κακός δαίμονας για το σύνολο των κατοίκων της νήσου. Δεν δίσταζε να δολοφονεί αθώους και να σκορπά τον τρόμο και τον θάνατο. Μεταξύ πολλών άλλων θύματά της ήταν οι Μισιαούλης-Καβάζογλου (Απρίλιος 1965). Οι τ/κ δημοσιογράφοι Αϊχάν Χικμέτ και Αχμέτ Γιουρκάν (23-4-1962) αλλά και απλοί εργάτες, βιοπαλαιστές, οικοδόμοι, υπάλληλοι.
Προ ετών, ο ιδρυτής της ΤΜΤ Αμμοχώστου, Μουσταφά Τούρκογλου, δήλωσε στην Ορτάμ ότι η ΤΜΤ σκότωνε τα παιδιά της επειδή ήταν «κομμουνιστές» και ότι οι Τ/κ έγιναν όργανα και έπαιζαν το παιγνίδι της Άγκυρας. Τα πρωτοπαλίκαρα της ΤΜΤ δεν περιορίζονταν μόνο σε δολοφονίες αλλά τοποθετούσαν και βόμβες προκειμένου να δημιουργήσουν ένταση μεταξύ Ε/κ και Τ/κ και έτσι να εξυπηρετηθούν οι σκοτεινές τους βλέψεις και στόχοι. Οι άνδρες της ΤΜΤ ευθύνονται για τις βομβιστικές επιθέσεις κατά των τζαμιών Ομεριγιέ και Μπαϋρακτάρ στη
Λευκωσία.
Tuesday, July 29, 2008
Τελικά σε τι διαφέρουμε;
Αν το ανθρώπινο γονιδίωμα παρουσιάζει ομοιότητες της τάξεως του 99% με το γονιδίωμα του πιθήκου, πού οφείλονται άραγε οι εμφανείς διαφορές ανάμεσα στα δύο είδη; Γιατί δύο ασθενείς που διαγιγνώσκονται με το ίδιο νόσημα δεν ανταποκρίνονται το ίδιο καλά στην ίδια θεραπεία; Πώς από ένα γονιμοποιημένο ωάριο οδηγούμαστε στη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου ατόμου; Πώς μετακινούνται τα καρκινικά κύτταρα; Τι κοινό μπορεί να έχουν η νόσος του Αλτσχάιμερ με τον διαβήτη;
Απαντήσεις σε αυτά και χιλιάδες άλλα ερωτήματα δόθηκαν κατά τη διάρκεια των ενιαίων εργασιών του 33ου Συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας των Ενώσεων Βιοχημείας (FEBS) και του 11ου Συνεδρίου της Διεθνούς Ενωσης Βιοχημείας και Μοριακής Βιολογίας (IUBMB) οι οποίες έλαβαν χώρα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών την περασμένη εβδομάδα. Οι 2.548 συμμετέχοντες που έφθασαν από κάθε σημείο του πλανήτη παρακολούθησαν τις επτά τιμητικές διαλέξεις (εκ των οποίων οι τρεις δόθηκαν από επιστήμονες που έχουν λάβει το Βραβείο Νομπέλ) και έλαβαν μέρος στις 34 ενότητες των οκτώ συμποσίων που αποτελούσαν τον κύριο κορμό των εργασιών.
«Το Βήμα» παρακολούθησε το συνέδριο και σας μεταφέρει ένα μικρό απάνθισμα από αυτή την επιστημονική γιορτή, η οποία σύμφωνα με τον κ. Εμμανουήλ Φραγκούλη, καθηγητή Βιοχημείας και πρόεδρο της οργανωτικής επιτροπής, «θύμιζε αρχαία τριήρη όπου όλοι οι κωπηλάτες εργάστηκαν συντονισμένα προκειμένου να επιτύχουν τον κοινό στόχο».
σελ. 6-8
ΙΩΑΝΝΑ ΣΟΥΦΛΕΡΗ Η γλυκιά Σταχτοπούτα και το γοβάκι της Βιολογίας
Το ΒΗΜΑ, 06/07/2008
Monday, July 28, 2008
Πατριάρχης Κιλικίας, Αράμ Α'
Πατριάρχη του Μεγάλου Οίκου της Κιλικίας, Αράμ Α'
katoomba@cytanet.com.cy
.
Παναγιότατε, ποιες είναι οι εντυπώσεις σας από το νησί μας;
Στον Ύμνο της Εκκλησίας μας υπάρχει μια έκφραση: αυτό είναι ένα πολύ όμορφο, μοναδικό νησί, χωρίς δεύτερό του. Η Κύπρος βρίσκεται πολύ κοντά στις καρδιές μας, με μια μακραίωνη ιστορική σχέση με την Κιλικία. Λατρεύουμε οτιδήποτε σχετίζεται με αυτήν, και οι αγώνες, τα όνειρα, τα προβλήματα και οι ανησυχίες αυτού του νησιού είναι και δικές μας. Όποτε έρχομαι εδώ αισθάνομαι σπίτι μου.
Δεν είμαι οικονομολόγος, αλλά μπορώ να δω ότι η χώρα ευημερεί. Βλέπεις χαρά και ευτυχία γύρω σου. Υπάρχει πολιτισμός και καλή παράδοση. Τώρα που υπάρχει ανανεωμένη φροντίδα για την επανένωση αυτής της χώρας, ελπίζω τα πράγματα να κινηθούν προς τα εμπρός, σύμφωνα με την επιθυμία του λαού.
Πώς είδατε τη νέα πολιτική και θρησκευτική ηγεσία της Κύπρου;
Τους συνάντησα, και είχα μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Είναι πραγματικά αφοσιωμένος στη διαδικασία της επανένωσης, και είναι σοβαρός. Μου είπε ότι θα συνεχίσει αφοσιωμένα. Όταν όμως επανενώνεις δύο πράγματα, χρειάζεται και οι άλλοι να είναι αφοσιωμένοι, δεν μπορείς να το κάμεις μόνος.
Και ο Πρόεδρος της Βουλής είναι μισός Αρμεναίος …
Είναι γοητευτικός κύριος! Είμαστε περήφανοι που έχει Αρμένικη καταγωγή και έχει επίγνωση αυτού του γεγονότος. Εδώ υπάρχουν άνθρωποι Αρμενικής, Ελληνικής, Λατινικής και Μαρωνιτικής καταγωγής, αλλά ο κοινός παρονομαστής που τους φέρνει μαζί είναι ότι όλοι είναι Κύπριοι. Πρέπει να αποδεχόμαστε και να σεβόμαστε ο ένας τον άλλο όπως είμαστε, όχι όπως θέλουμε τους άλλους να γίνουν.
Χαίρομαι πολύ που ο λαός μας σε αυτή τη χώρα είναι πάρα πολύ ενσωματωμένος στη δομή της κοινωνίας. Συμμετέχουν πλήρως, ενεργά και υπεύθυνα σε όλες τις σφαίρες της κοινωνίας. Και χάρηκα που άκουσα καλά πράγματα για τους Αρμεναίους από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρόεδρο της Βουλής, και από τον Αρχιεπίσκοπο.
Οι Αρμένιοι εμποδίζονται από το να τελούν λειτουργίες στις τουρκοκρατούμενές τους εκκλησίες. Έχετε προβεί σε ενέργειες γι’ αυτή την αδικία;
Ναι, σε αρκετές περιπτώσεις, εξέφρασα την ανησυχία μου στην κυβέρνηση και τα Ηνωμένα Έθνη. Είναι άκρως σημαντικό οι κατοχικές δυνάμεις να διατηρούν την ταυτότητα και ιερότητα των θρησκευτικών χώρων. Αυτό είναι μέρος της διεθνούς Νομοθεσίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Σκοπεύετε να ζητήσετε την αναστήλωση αυτών των δύο εκκλησιών και του Αρμενομονάστηρου, το οποίο καταρρέει;
Φυσικά! Νομίζω είναι θέμα αρχής. Όλες αυτές οι εκκλησίες πρέπει να αναστηλωθούν, όχι μόνον οι αρμένικες εκκλησίες! Πρέπει να σεβόμαστε τη διεθνή Νομοθεσία, ειδικά για χώρους θρησκευτικής, ιστορικής και αρχαιολογικής αξίας. Οι Τούρκοι πρέπει να το σεβαστούν αυτό.
Ποια η άποψή σας για το κλείσιμο του Μελκονιάν;
Για εμάς το σχολείο δεν είναι μόνο το επίκέντρο της εκπαίδευσης, αλλά το κέντρο της θρησκευτικής, πνευματικής, Αρμένικης διαμόρφωσης. Και αυτό το σχολείο διαδραμάτισε έναν καίριο ρόλο στην πορεία σχεδόν οκτώ δεκαετιών. Αυτό που συνέβηκε γεννά αισθήματα λύπης και θλίψης, στη Διασπορά γενικότερα, και στην κοινότητά μας εδώ στην Κύπρο ειδικότερα.
Πιστεύετε ρεαλιστικά ότι το σχολείο θα ξανανοίξει?
Δεν είμαι σε θέση να πω ναι ή όχι. Πρέπει να το συζητήσουμε με το A.G.B.U. και να εξακριβώσουμε τους λόγους που οδήγησαν στο κλείσιμό του. Αλλά η κοινότητά μας εδώ χρειάζεται ένα σχολείο Μέσης εκπαίδευσης, γιατί έχουμε τρία Δημοτικά, στα οποία φοιτούν και παιδιά προερχόμενα από τις χώρες της πρώην Ε.Σ.Σ.Δ.
Ποιες οι σχέσεις του Πατριαρχείου της Κιλικίας και της Εκκλησίας της Κύπρου;
Ιστορικά, πάντοτε είχαμε πολύ αδελφικές σχέσεις με την Εκκλησία της Κύπρου. Συνεργαζόμαστε διμερώς, εντός του πλαισίου του Συμβουλίου Εκκλησιών Μέσης Ανατολής, των σχέσεων παλαιών Ανατολικών-Ανατολικών Ορθόδοξων Εκκλησιών, και του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών.
Τι μπορείτε να μας πείτε για το διάλογο Ανατολικών-παλαιών Ανατολικών Ορθόδοξων Εκκλησιών;
Υπήρξα ένας από τους πρωτεργάτες του, στη δεκαετία του 1980. Στις κοινές μας διακηρύξεις, προσπαθήσαμε να προσδιορίσουμε τα κοινά μας χαρακτηριστικά και τις διαφορές μας. Συνειδητοποιήσαμε, μετά από 15 αιώνες αντιπαραθέσεων, απομόνωσης, αλληλοκατηγορίας και διαχωρισμού, ότι ο πυρήνας της Θεολογίας μας δεν είναι τόσο διαφορετικός! Μοιραζόμαστε κοινές Ορθόδοξες παραδόσεις.
Μέσω αυτού του διμερούς θεολογικού διαλόγου, έχουμε πραγματικά καταφέρει ένα σημαντικό επίτευγμα. Αυτή η διαδικασία δεν ολοκληρώθηκε. Πρέπει να τη συνεχίσουμε, και να πάρουμε τα πορίσματά της στις συνόδους και στον κόσμο, για την έγκρισή τους. Δεν είμαι εγώ η Εκκλησία! Η Εκκλησία είναι ο λαός, ιδιαιτέρως στις Ορθόδοξες Εκκλησίες. Ο λαός πρέπει να έχει σημαντικό λόγο, γιατί αυτή είναι η Εκκλησία του. Το πλήρωμα πρέπει να εμπλακεί σε αυτή τη διαδικασία, συσχετιζόμενο και συμμετέχοντας στα ευρήματα του διαλόγου.
Γνωρίζω για την εμπλοκή σας στο Διαθρησκευτικό Διάλογο. Μπορεί να φέρει την ειρήνη σε χώρες με βία που προέρχεται από θρησκευτικές διαφορές;
Ζούμε σε έναν κόσμο που χαρακτηρίζεται από μιαν απτόητη παγκοσμιοποίηση. Η παγκοσμιοποίηση δεν είναι μια θεωρητική ή εννοιολογική αντίληψη· είναι ένα γεγονός της ζωής. Ο κόσμος μας είναι αλληλεξαρτώμενος, αλληλοσυνδεδεμένος. Η απομόνωση δεν θα πρέπει να έχει θέση στο λεξιλόγιό μας. Για να είσαι μέρος αυτού του κόσμου, πρέπει να είσαι on-line. Οι θρησκείες δεν μπορούν να μείνουν αμέτοχες, αποκομμένες από την πραγματικότητα. Πρέπει να στοχαστούν, να συνεργαστούν και να δράσουν μαζί. Είμαστε γείτονες: δεν είμαστε πλέον ξένοι. Ο κόσμος έχει γίνει μικρότερος: ένα παγκόσμιο χωριό.
Μερικοί λένε ότι η θρησκεία είναι σε κρίση ή ότι η θρησκεία είναι η αιτία της κρίσης: Δεν το πιστεύω. Όλες οι θρησκείες έχουν αναλάβει έναν πολύ κυρίαρχο δημόσιο ρόλο· έχουν γίνει πανταχού παρούσες σε όλες τις σφαίρες της κοινωνίας. Η θρησκεία δεν είναι η αιτία σύγκρουσης, τρομοκρατίας ή βίας. Από την ίδια της τη φύση, η θρησκεία είναι μια πηγή ειρήνης, ανεκτικότητας και αγάπης. Δυστυχώς, η θρησκεία τυγχάνει εκμετάλλευσης για μη θρησκευτικούς σκοπούς. Η κατάχρησή και κακομεταχείρισή της είναι το πρόβλημα. Οι θρησκευτικοί ηγέτες θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί με αυτό.
Ο Διαθρησκευτικός Διάλογος παράγει μιαν ορθή αλληλοκατανόηση, προσδιορίζοντας τι μας ενώνει και τις μας χωρίζει. Πρέπει να ενδυναμώσουμε τι μας ενώνει, αλλά πρέπει να καταλάβουμε και να συγκεράσουμε το χάσμα μεταξύ των θρησκειών, πάντοτε διατηρώντας την ακεραιότητα της κάθε θρησκείας. Σήμερα, αντιμετωπίζουμε τρομερές παγκόσμιες προκλήσεις: βία, τρομοκρατία, διαφθορά, αδικία, άγνοια. Αυτά τα προβλήματα θα πρέπει να ανησυχούν και τις θρησκείες. Επειδή σήμερα είμαστε αλληλοσυνδεδεμένοι, δεν μπορώ πλέον να πω: «αυτό είναι δικό σου πρόβλημά»· το πρόβλημά σου είναι δικό μου πρόβλημα. Πιστεύω ότι οι θρησκείες θα πρέπει να έρθουν μαζί, και υπάρχουν πολλά που μπορούν, και πρέπει να κάμουν, μαζί.
Σε αυτό το πλαίσιο, μπορούν οι Αρμεναίοι και οι Τούρκοι να συνυπάρξουν ειρηνικά;
Ο λαός της Τουρκίας δεν είναι εχθρός μας. Αλλά υπάρχει ένα πρόβλημα. Και είναι κρίσιμα σημαντικό να επιλυθεί. Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το παρελθόν, να αρνηθούμε την ιστορία μας. Η Γενοκτονία είναι βαθιά ριζωμένη στην κοινή συνείδηση του λαού μας. Δεν είναι αποκύημα φαντασίας· είναι γεγονός.
Όταν ο κόσμος με επισκέπτεται στο Αντηλιάς, βλέπουν το παρεκκλήσι των Μαρτύρων και λένε: «Από πού προήλθαν τα λείψανα των Μαρτύρων»; Είμαι ο Πατριάρχης της Κιλικίας, τι γυρεύω στο Λίβανο; Και τι γίνεται σχετικά με την Αρμένικη Διασπορά; Αυτή ήταν μια επιβεβλημένη πραγματικότητα· δεν την επιλέξαμε. Βρίσκομαι εκτός της Έδρας μου στην Κιλικία, και ο κόσμος μου είναι διασκορπισμένος σε ολόκληρη την υφήλιο.
Δεν λέω ότι φταίει αυτή η γενιά· το έκαναν οι πρόγονοί τους, σε ένα συγκεκριμένο ιστορικοπολιτικό πλαίσιο. Η νόμιμη, σαφής και σταθερή προσδοκία του λαού μας είναι ότι η Τουρκία θα πρέπει να συμφιλιωθεί με το παρελθόν της, και επίσημα να παραδεχθεί την Αρμενική Γενοκτονία.
Τέλος, αν θα μπορούσατε παρακαλώ να στείλετε ένα μήνυμα στη σπουδαία Κυπριακή Αρμενική κοινότητα.
Όποτε επισκέπτομαι τις κοινότητές μας, πάντοτε τους υπενθυμίζω μερικά πράγματα ύψιστης σημασίας. Το πρώτο πράγμα είναι η ενότητα: η ενότητα είναι η πηγή της δύναμης. Νομίζω θα πρέπει να σεβόμαστε τις διαφορετικές απόψεις, αντιλήψεις, προσεγγίσεις, νοοτροπίες που μπορεί να έχουμε, και τους διάφορους οργανισμούς που εργάζονται στην κοινότητά μας. Είναι απολύτως σημαντικό να ξεπεράσουμε τις αποκλίσεις μας. Αυτή είναι η απαίτησή μου από τις κοινότητές μας.
Η Εκκλησία για μας δεν υπήρξε μόνο ένα πνευματικό κέντρο. Έχει διαδραματίσει έναν πολυσχιδή, ακόμη και πολιτικό ρόλο. Επομένως, είναι προσδοκία μου ότι όλοι οι Αρμεναίοι πρέπει να συμμετέχουν στη ζωή και αποστολή της Εκκλησίας μας. Πρέπει να ενθαρρύνουμε τη συμμετοχή τους σε όλες τις δραστηριότητες της Εκκλησίας μας, ιδιαίτερα τους νέους ανθρώπους.
Πάντοτε προσκαλώ νέους ανθρώπους να συμμετέχουν στη ζωή της Εκκλησίας μας, όπως μπορείτε να δείτε και στην ιστοσελίδα μας. Σε τρεις εβδομάδες διοργανώνουμε μια διεθνή θεματική συνάντηση νεολαίας στο Αντηλιάς: «Οι προκλήσεις που η Αρμενική νεολαία αντιμετωπίζει σήμερα». Θεωρώ τη νεολαία ένα ζωτικό στοιχεία της κοινότητάς μας. Για μένα, η νεολαία δεν ανήκει στο μέλλον, ανήκει στο παρόν. Δεν μπορούμε να ανορθώνουμε τείχη γύρω μας, λέγοντάς στη νεολαία: «ανήκετε στο μέλλον» ή περιθωριοποιώντας τους.
Όπως είπα επανειλημμένα, πρέπει να είμαστε ενεργοί μέτοχοι στις κοινωνίες που ζούμε. Στο Λίβανο είμαστε Λιβανέζοι, εδώ είμαστε Κύπριοι, στην Αμερική είμαστε Αμερικάνοι. Αλλά, ταυτόχρονα, έχουμε την πατρίδα μας. Πρέπει να συνεισφέρουμε και στη διαδικασία οικοδόμησης της Αρμενίας. Θεωρώ αυτές τις δύο διαστάσεις αλληλένδετες, γιατί η ταύτιση με τη χώρα όπου ζούμε είναι πολύ σημαντική, χωρίς να ξεχνούμε τις ρίζες μας.
Your Holiness, what are your impressions from our island?
In our Church Anthem there is an expression: this is a very beautiful, unique island, second to none. Cyprus has been very close to our hearts, with a longstanding historical relationship with Cilicia. We cherish everything related to it, and the struggles, dreams, problems and concerns of this island are also ours. Whenever I come here I feel at home.
What has changed since your last visit?
I am not an economist, but I can see that the country is flourishing. You see joy and happiness around you. There is culture and good tradition. Now that renewed attention is being given to the reunification of this country, I hope things will move forward, according to the wish of the people.
How did you find the new political and religious leadership of Cyprus?
I have met them, and I had a very interesting conversation with the President of the Republic. He is really committed to the process of reunification, and he is serious. He told me that he is going to continue committedly. But when you reunify two things, you also need the others committed, you cannot do that alone.
And the Speaker is half Armenian…
He is a charming man! We are proud that he is of Armenian origin and that conscious of that. Here there are people of Armenian, Greek, Latin and Maronite origin, but the common denominator bringing them together is that they are all Cypriots. We need to accept and respect each other the way we are, not the way we want others to become.
I am very happy to see that our people in this country are very much integrated to the fabric of the society. They participate fully, actively and responsibly in all spheres of the society. And I was very happy to hear good things about the Armenians from the President, the Speaker and also from the Archbishop.
The Armenians are prohibited from holding masses in their Turkish-occupied churches. Have you acted upon this injustice?
Yes, on several occasions I expressed my concern with the government and the United Nations. It is vitally important that the occupying forces preserve the identity and sacredness of the religious sites. This is part of international Law and human rights.
Do you plan on asking for the restoration of these two Armenian churches and of the Armenian Monastery, which is falling apart?
Of course! I think it’s a question of principle. All these churches must be restored, not just Armenian churches! We must respect international Law, particularly for sites of religious, historical or archaeological value. The Turks have to respect that.
What is your opinion about the closure of the Melkonian?
For us school is not only the centre of education, but the centre of religious, spiritual, Armenian formation. And this school has played a pivotal role in the course of nearly eight decades. What happened generates feelings of sadness and sorrow, in the Diaspora in general, and in our community here in Cyprus in particular.
Do you realistically believe the school will once again open?
I am not in a position to say yes or no. We need to discuss it with the A.G.B.U. and identify the reasons which led to its closure. But our community here needs a Secondary school, because we have three Primary schools, in which children from the former U.S.S.R. countries also attend.
What are the relations of the Catholicosate of Cilicia and the Church of Cyprus?
Historically, we have always had very fraternal relations with the Church of Cyprus. We are collaborating bilaterally, within the context of the Middle East Council of Churches, the Oriental-Eastern Orthodox Churches’ relations, and the World Council of Churches.
What can you tell us about the Eastern-Oriental Orthodox Churches dialogue?
I was one of its initiators, in the 1980s. In our joint declarations, we tried to identify our commonalities and differences. We realised, after 15 centuries of controversies, isolation, mutual accusation and division, that the core of our Theology is not so different! We share common Orthodox traditions.
Through this bilateral theological dialogue, we have really made a breakthrough. This process is not concluded. We need to continue it, and take its findings to the synods and the people, for their approval. I am not the Church! The Church is the people, particularly in the Orthodox Churches. The people must have an important say, because this is their Church. The pleroma should be involved with this process, by associating and participating in the findings of the dialogue.
I am aware of your involvement with the Inter-Religious Dialogue. Can it give peace to countries with violence originating from religious differences?
We live in a world characterised by aggressive globalisation. Globalisation is not a theoretical or a conceptual notion; it’s a fact of life. Our world is inter-dependent, inter-connected. Isolation should not have a place in our vocabulary. In order to be part of this world, you have to be on-line. The religions cannot stay aloof, detached from reality. They must reflect, collaborate and act together. We are neighbours: we are no more strangers. The world has become smaller: a global village.
Some say that religion is in crisis, or that religion is the cause of crisis: I don’t believe so. All religions have assumed a very dominant public role; they have become omnipresent in all spheres of society. Religion is not the cause of conflict, terrorism or violence. By its very nature, religion is a source of peace, tolerance and love. Unfortunately, religion is exploited for non-religious purposes. Its misuse and abuse is the problem. The religious leaders should be very careful about this.
The Inter-Religious dialogue generates a correct understanding of each other, by identifying what unites us and what divides us. We have to strengthen what unites us, but we have to understand and bridge the gap between religions, always preserving the integrity of each religion. Today, we are facing tremendous world challenges: violence, terrorism, corruption, injustice, ignorance. These problems should also concern the religions. Because today we are inter-connected, I cannot say any more: “this is your problem”; your problem is my problem. I believe that religions should come together, and there is a lot they can, and must do, together.
In this context, can Armenians and Turks peacefully co-exist?
The people of Turkey are not our enemy. But we have a problem. And it is critically important that it is solved. We cannot ignore the past, deny our history. The Genocide is deeply rooted into the common consciousness of our people. It’s not fiction; it’s a fact.
When people visit me in Antelias, they see the Martyrs’ chapel and say: “Where did the relics of the Martyrs come from”? I’m the Catholicos of Cilicia, what am I doing in Lebanon? What about this Armenian Diaspora? This was an imposed reality; we did not choose it. I am out of my See in Cilicia, and my people are dispersed around the world.
I’m not saying this generation is to blame; their forefathers did that, within a certain historico-political context. The legitimate, clear and firm expectation of our people is that Turkey should reconcile with its past, and formally accept the Armenian Genocide.
Finally, if you would please send a message to the great Cyprus Armenian community.
Wherever I visit our communities, I always remind them certain things of crucial importance. The first thing is unity: unity is the source of strength. I think we should respect the different views, perspectives, approaches, attitudes that we may have and the various organisations working in our community. It is absolutely important that we transcend our divergences. That is my demand for our communities.
The Church for us has not been just a spiritual centre. It has played an all-embracing, even political role. Therefore, it is my expectation that all Armenians must actively participate in the life and mission of the Church. We need to encourage their participation in all activities of our Church, especially young people.
I always invite young people to participate in the life of our Church, as you can see in our web site. In three weeks we are organising a themed international youth gathering in Antelias: “The challenges the Armenian youth are facing today”. I consider the youth a vital element of our community. For me, the youth do not belong to the future, they belong to the present. We cannot erect walls around us, by telling the youth: “you belong to the future” or by marginalising them.
As I repeatedly said, we must be active participants of the societies in which we live. In Lebanon, we are Lebanese, here we’re Cypriots, in America we are Americans. But, at the same time, we have our homeland. We must also contribute to the building process of Armenia. I consider these two dimensions inter-connected, because the identification with the country we live in is very important, without forgetting our roots.
katoomba@cytanet.com.cy
Sunday, July 27, 2008
Μπορούσατε ν' αρχίσετε χωρίς εμένα
«Να λοιπόν οι κυριότερες ερωτήσεις: Γιατί γράφεις; Γιατί γράφεις ειδικά μ΄ αυτόν τον τρόπο; (...) Τι σκέφτεται η σύζυγός σου για τις γυναικείες μορφές στα βιβλία σου; (...) Οι ιστορίες σου είναι αυτοβιογραφικές ή δημιουργήματα της φαντασίας σου; Και το κυριότερο, όντας καλλιτέχνης, πώς και η προσωπική σου ζωή δεν είναι αυτό που θα ονομάζαμε θυελλώδης;». Το βιβλίο του Άμος Όζ, Η νύχτα του συγγραφέα, ξεκινά με καταιγισμό ερωτήσεων. Είναι οι συνήθεις, ανιχνευτικές, τρομοκρατικές, φιλοπερίεργες ερωτήσεις που απευθύνουν αναγνώστες σε συγγραφείς.
Saturday, July 26, 2008
Ένας λύκος, μα τι λύκος...
Ο γερόλυκος και εκτελεστής της Κύπρου, Ραούφ Ντενκτάς ομολογεί τον διαχρονικό του ρόλο σε βάρος της Κύπρου: "Είμαι λάτρης της Τουρκίας και εκτελούσα οδηγίες της"...
24/07/2008
Thursday, July 24, 2008
Ειρήνη Σαριόγλου
Wednesday, July 23, 2008
Ποιήματα του Χρίστου Ρότσα
Την χαίρομαι τούτην την ζωή και ας δεν ξέρω πως είναι η άλλη.
Ν΄ άσε παρόν όταν ξυπνά η μέρα
και συ ζωντανός όπως ο δροσερός αγέρας,
να απολαμβάνεις και με τις 5 αισθήσεις το νέο ξεκίνημα.
Να σε καλωσορίζει το γιασεμί που σε αποχαιρέτησε το βράδυ,
το γατί να παίζει με το σκυλί σε μια αρμονία εξωφυσική,
λίμνες σε δροσίζουν και ας είναι τεχνικές,
το βράδυ σε νανουρίζουν με το κελαρυστό νερό τους,
το πρωί σε καλημερίζουν με την ακίνητη δροσιά τους.
Είναι κάθε πρωινό τόσο όμορφη η φύση
που κάθε κακό αυτοαφαιρείτε και από σεβασμό αποχωρεί.
Η σκιά της νύκτας σπάζει από τις πρώτες χρυσαχτίδες,
και σε καλοκαιρινές σκιές μεταμορφώνεται.
Τα χρώματα παίζουν με το φως.
Όπως τα παιδιά υψώνουν πολύχρωμους χαρταετούς,
Χριστούγεννα Καλοκαιριάτικα!
ΠΟΛΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΩΝ
Ω! Θεέ έφυγες μα ξέχασες πίσω την ομορφιά σου!
Αγάπησες τον κόσμο και άφησες πίσω τον Παράδεισο!
Βάθρο το πλοίο στην μέση του Βοσπόρου,
αξιώνει τον νικητή του Μορφέα στην ανεπανάληπτη θέα της Πόλης
μόλις σπάζει η μέρα.
Η βαθυγάλαζια θάλασσα σμίγει με τον γαλανό ουρανό
αν δεν ήταν οι καταπράσινοι λοφίσκοι να τα κρατούν χωρισμένα.
Χάνεται η ματιά στο απροσδιόριστο
μα η ομορφιά ακόμη και τότε ευφραίνει τη ψυχή
αφού ότι το μάτι δεν προφταίνει το συλλαμβάνει το πνεύμα.
Ο ορίζοντας μπροστά στολισμένος με την Αγία Σοφιά, ορίζει το τοπίο.
Μάταια κτίσματα, αλλότρια, σ΄άλλους θεούς αφιερωμένα
πασχίζουν την ομορφιά εκείνης να κλέψουν.
Αυτοκρατορικό χέρι από ψηλά καθοδηγούμενο τον Σολομώντα θύμωσε.
Το πορφυρούν της χρώμα ως μανδύας βασιλικός της Πόλεως δεσπόζει.
Και φάρος λαμπρός τους Έλληνες φωτίζει.
Κοντά, μακριά και πιο πέρα όλους κοντά μας φέρνει.
Η περιγραφή δεν συγχέεται με την πραγματικότητα.
Η πρώτη αφορά την ικανότητα του ποιητή η δεύτερη την αλήθεια.
Για την Κωνσταντινούπολη κανείς δεν μπορεί να ξεπεράσει την αλήθεια.
ΤΟ ΤΗΣ ΒΕΝΕΤΙΑΣ ΜΥΣΤΙΚΟ
Ατελείωτα όμορφη Πόλης!
Ακούραστα την αγαπάς,
σε συναρπάζει.
Νικά, όπως κάθε καινούργια αγάπη την συνήθεια.
Νιώθεις πάντα νέος αφού κάθε γωνιά της κάτι καινούργιο αποκαλύπτει!
Σαν την αγάπη όσο μεστώνει δεν σταματά να σε εκπλήττει!
Το μυστικό κάθε μεγάλης σχέσης.
Κάθε μέρα ένα καινούργιο ξεκίνημα,
γνωστή η κατεύθυνση, άγνωστος ο δρόμος.
Θυμάσαι τότε τον Καβάφη,
ψάχνοντας την ευτυχία στο αποτέλεσμα,
την βρίσκεις στην προσπάθεια!
Ω! Βενετία, πόλη της χαράς και ξεγνοιασιάς,
μαγεύεις τους πιστούς σου όπως η Κίρκης τους περαστικούς,
μα εσύ δεν φοβάσαι κανένα Οδυσσέα,
οι οπαδοί σου ελεύθεροι είναι όχι δούλοι μαγεμένοι!
Γι΄αυτό αντέχεις Βενετία
Κι ας ξέπεσε η δύναμη σου από της Πόλης την Άλωση!
Έχεις εκείνο που ο Ορφέας στον Άδη κατέβηκε να βρει,
τόσο αγνό που και οι τρανοί θεοί λύγισαν,
Πόλη παντοδαμάστρα!
Χρίστος Ρότσας
Tuesday, July 22, 2008
Η κακιά ώρα του Ιούλη του 1974
Από το blog της MEDITERRANEAN KIWI
Στις 20 Ιουλίου, 1974, η Τουρκία εισέβαλε στη βόρεια Κύπρο (κατέχει ένα κομμάτι του νησιού παράνομα τα τελευταία 34 χρόνια - η κατάσταση αυτή στην περιοχή εξακολουθεί να μην αναγνωρίζεται παγκοσμίως) και τα ελληνικά αεροδρόμια έκλεισαν για όλες τις διεθνείς πτήσεις. Από τη μια νύκτα στην άλλη, από εκδρομείς, γίναμε ξένοι αλλοδαποί.
Σχολική φωτογραφία, σχολείο Clyde Quay, Ουέλλιγκτον, Νέα Ζηλανδία, 1978
By Maria Verivaki
(This post is based on a short story which was originally written 25 years ago, published in the Evening Post, the former evening newspaper of Wellington, New Zealand, and awarded a prize of 20 dollars. Part one of this story was posted on 9 July 2008 in Organically Cooked).
Τhe tombs of the famous Venizelos family, heads of state, Hania; orange groves in the village;
school photo, Clyde Quay School, Wellington, New Zealand, 1978
It was late in the afternoon when we arrived in Mt Victoria. My sister and I had the same thing on our minds: to walk down Armour Avenue to our aunt's house and announce our arrival. We could see the light on in her house. Telephones were not that widespread in the mid-70s, no matter which part of the world you lived in. I remember seeing my four-year-old cousin; he had grown taller in the four months we had been away. And it didn't take long for our neighbours to find out about our return: Mt Victoria was still very much a Greek suburb of Wellington in the mid-70s; in 1978, seven of the 12 school leavers at Clyde Quay School were of Greek origin. They started crowding into my aunt's tiny house, to hear us tell them all about out adventures in the land they left, but yearned to go back to.
Maria Verivaki
MEDITERRANEAN KIWI
http://haniadailyphoto.blogspot.com/2008/07/bad-timing.html
Monday, July 21, 2008
Thursday, July 17, 2008
Αφιέρωμα στη μητέρα μου
Σήμερα θα ήταν τα 79α γενέθλια της μητέρας μου. Δυστυχώς, πέθανε εδώ και τρία χρόνια, που για μένα ήταν πολύ νωρίς. Αλλά η μαμά μου τον τελευταίο χρόνο της ζωής της, τον πέρασε με μεγάλο πόνο και έτσι είμαι ικανοποιημένη από το γεγονός ότι έχει απαλλαγεί από αυτό. Υπήρξε για μένα ένα εξαιρετικό πρόσωπο, παρόλο που γνωρίζω ότι είμαι προκατειλημμένη που το λέω αυτό. Όταν μίλησα στην κηδεία της, πολλοί άνθρωποι ήρθαν σε μένα και μου είπαν, πως ήταν πράγματι ένα ξεχωριστό άτομο. Είμαι ευγνώμων για την επιρροή της στη ζωή μου και μου λείπει τόσο πολύ.
My mom had such a love for her family. She loved holidays, family get togethers, reading cookbooks and trying new recipes. She loved babies, clothes, hats, playing the piano and singing. She was proud of her Norwegian heritage. She loved to read, do needlepoint, knit and crochet. She loved to play practical jokes and enjoyed laughing. Sometimes it was difficult to know how much pain she was suffering because she refused to give in to it. Instead, she would tell a joke to focus the attention elsewhere. Besides being so beautiful on the outside, my mom was beautiful on the inside. I can have peace about her passing because I know where she is; in the loving hands of the Father. And one day I know I will see her again.
Wednesday, July 16, 2008
Η μητέρα μου Ζαμπία
http://haniadailyphoto.blogspot.com/
Η Ζαμπία ήταν το όνομα της μητέρας μου. Στη φωτογραφία (αριστερά) φαίνεται μαζί με μια φίλη της στην παραλία των Αγίων Αποστόλων, όπου τα εγγόνια της (δυστυχώς, δεν τα γνώρισε), πάνε τώρα για μαθήματα κολύμβησης. Τα κτίρια που διακρίνονται στο βάθος χρησιμοποιήθηκαν κάποτε ως στρατιωτικό κέντρο εκπαίδευσης, αλλά σήμερα είναι εγκαταλελειμμένα. Η μητέρα μου έφυγε από την Κρήτη, όταν ήταν 30 ετών. Ήταν από φτωχή οικογένεια, (εργάζετο στο μάζεμα των ελιών). Το νησί τότε, στη δεκαετία του 1960, δεν είχε προοπτικές, οπότε μετανάστεψε στη Νέα Ζηλανδία, όπου έζησε τα επόμενα 30 χρόνια της ζωής της. Το επίπεδο της ζωής ήταν πολύ καλό, έστω και αν ήταν πολύ σύντομος ο χρόνος.
Το Ζαμπία είναι ένα ασυνήθιστο όνομα. Είναι κοινό σε χωριά γύρω από όπου γεννήθηκε (Κάμποι, Κεραμιά, Χανιά, Κρήτη), και σε μερικές άλλες περιοχές του νησιού, αλλά είναι ελάχιστα γνωστό σε άλλα μέρη της Ελλάδας. Υπάρχει άλλο παρόμοιο παράδειγμα με το όνομα 'Τσαμπίκα' στη Ρόδο, όπου υπάρχουν πολλές εκκλησίες αφιερωμένες στη Παναγία της Τσαμπίκας. Δεν είμαι όμως, σίγουρη αν το όνομα αυτό έχει την ίδια καταγωγή. Μια φίλη μου αρχαιολόγος, μου είπε ότι το όνομα έχει βενετσιάνικη προέλευση. Αυτό σημαίνει ότι οι πρόγονοι της μητέρας μου ζούσαν σε αυτή την πόλη για πολλά χρόνια, δεδομένου ότι μετά τους Βενετσιάνους, τα Χανιά είχαν καταληφθεί από τον Οθωμανικό στρατό. Η ιστορία της μητέρας μου είναι αναπόσπαστο μέρος της ιστορίας της πόλης που γεννήθηκε.
Παρά το έθιμο να ονομάζονται τα παιδιά με τα όνομα των παππούδων τους, θυμάμαι, τη μάνα μου να μου λέει ότι, δεν της άρεσε το δικό της όνομα (διότι της θύμιζε φτώχεια και χωριά), ώστε να το δώσω στην κόρη μου. Έτσι δώσαμε το όνομα της άλλης γιαγιάς (Χριστίνη). Δεν ήθελα τα παιδιά μου να τα κοροϊδεύουν για το όνομά τους. Όπως υποψιάζομαι για το όνομα 'Superman' που δίνουν στη Νέα Ζηλανδία. Αντιλαμβάνεται κάποιος ότι όταν μπαίνει μέσα σε μια αίθουσα ο 'Σούπερμαν', όλοι διερωτώνται: "Είναι πουλί; Είναι αεροπλάνο; 'Οχι, είναι ο Σούπερμαν!". Υποθέτω πως είναι καλύτερο από το αρχικό όνομά που είχαν σκεφθεί οι γονείς του γι' αυτόν: φανταστείτε αν ο Superman λεγόταν 4Real: "Είστε πραγματικός;", θα τον ρωτούσαν όλοι. Ορισμένοι γονείς αδυνατούν να δουν λίγο μακριά! Αγνοούν το γεγονός ότι μπορούν να καταστρέψουν τη ζωή του παιδιού τους, πριν καν μπορέσει το ίδιο να βρει την ευκαιρία να το κάνει για τον εαυτό του.
Η φωτογραφία της μητέρας μου είχε ληφθεί στις αρχές της δεκαετίας του 1960.
Σπονδή στην εργαζόμενη γυναίκα
Του Φοίβου Νικολαΐδη
Αμέσως μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο στη μικρή και αποικιοκρατούμενη ακόμη, από τους Άγγλους Κύπρο, η πάλη του λαού για επιβίωση και εθνική καταξίωση ήταν δύσκολη αλλά συνεχής. Η συντηρητική και πατριαρχική κυπριακή κοινωνία συγκέντρωνε όλα εκείνα τα στοιχεία που συνέθεταν ένα περιβάλλον ιδιαίτερα δύσκολο για το γυναικείο πληθυσμό.
Στη μεταπολεμική Λευκωσία του 1945 ζούσαν λιγότερο από 100 χιλιάδες άνθρωποι. Παρ' όλα αυτά δραστηριοποιούνταν με επιτυχία τρεις μόνιμοι θίασοι, η Ένωση Καλλιτεχνών Λευκωσίας, το Νέο Λυρικό Θέατρο και ο Προμηθέας, πέραν των ελλαδικών θιάσων που επισκέπτοντο το νησί. Ο κινηματογράφος και το θέατρο αποτελούσαν κύρια μέσα ψυχαγωγίας τότε του κόσμου.
Για την εργαζόμενη μητέρα και οικοκυρά οι συνθήκες εργασίας ήταν πραγματικά σκληρές και οι κοινωνικές συνθήκες πολύ δύσκολες. Οι διακρίσεις σε βάρος της γυναίκας, ο πουριτανισμός και ο καθωσπρεπισμός της εποχής κρατούσαν τη γυναίκα μακριά από πολλές επαγγελματικές ενασχολήσεις, πόσο μάλλον από εκδηλώσεις της δημόσιας ζωής.
Για θέατρο ούτε λόγος να γίνεται. Μέσα στα γενικότερα προβλήματα, τις δυσκολίες, τα πενιχρά μέσα, τις αντιξοότητες και την κοινωνική καταπίεση, ήθελε μεγάλο θάρρος και κουράγιο μια γυναίκα για να πάρει μέρος σε θεατρικές παραστάσεις. Έπρεπε να ήταν ένα είδος "αντάρτισσας" για να μπορέσει, όχι να πείσει, αλλά να ξεφύγει από τον καταπιεστικό οικογενειακό κλοιό και να ασχοληθεί με το θέατρο.
Εντούτοις, όχι μόνον βρέθηκαν και τόλμησαν γυναίκες της εποχής να ανεβούν στην σκηνή, αλλά να γράψουν και μια λαμπρή ιστορία με την μετέπειτα επαγγελματική τους καριέρα. Ένα από τα λίγα κοριτσόπουλα της εποχής ήταν και η μ. μητέρα μου Ρένα Βάσου. Ήταν και δεν ήταν 17 χρόνων τότε το 1945 όταν με τον Νίκο Παντελίδη, Φιλή Καραβιώτη, Θρασιβουλίδη, Χάρη Χατζηκυριάκου, και τόσους άλλους που προηγήθηκαν και άλλους τόσους που ακολούθησαν και χάραξαν βαθιά το δρόμο όχι μόνο της θεατρικής παιδείας, αλλά και της κοινωνικής απελευθέρωσης της γυναίκας.
Διαβάζω με συγκίνηση στο πρόγραμμα του 1945, της θεατρικής παράστασης του Νέου Λυρικού Θεάτρου με την κωμωδία ηθών του Σπύρου Μελά «Ο μπαμπάς εκπαιδεύεται» τα ονόματα έξι γυναικών: Όλγα Συμεωνίδου, Στάλα Ξένου, Χρυσούλλα Πετρίδου, Μαρούλλα Ασσιώτου, Φιφίκα Βάσου και Ρένα Βάσου.
Η συμμετοχή των γυναικών στα θεατρικά θέσμια του τόπου έπαιξε το δικό της καταλυτικό ρόλο στην εκπαίδευση της κοινωνίας μας, ώστε μέσα από πολλές άλλες αλλαγές, να φτάσουμε στο σήμερα, όπου η γυναίκα απολαμβάνει ένα αξιοπρεπές επίπεδο στοιχειώδους αναγνώρισης και ίσης μεταχείρισης.
Φοίβος Νικολαΐδης
Περιοδικό "Επί Σκηνής"
Ιανουάριος - Μάρτιος 2006
Tuesday, July 15, 2008
Το αφεντικό και ο υπηρέτης
Μόνο σε ένα πράγμα ήταν απαιτητικός, πράγμα που φαίνεται παράξενο για υπηρέτη, όμως έτσι ήταν. Και μάλιστα η απαίτηση αυτή ήταν αδιαπραγμάτευτη για τον υπηρέτη. Αλλά περίεργο είναι και πως το αφεντικό σεβόταν απόλυτα την ιδιοτροπία του υπηρέτη του.
Η ιδιοτροπία αυτή ήταν η εξής: ό υπηρέτης ήθελε πάνω στους τοίχους της καλύβας του να βλέπει λέξεις η φράσεις που να του αρέσουν. Οι φράσεις αυτές μπορούσαν να είναι είτε γραμμένες κατευθείαν πάνω στους τοίχους, είτε γραμμένες σε χαρτιά που κρέμονταν από αυτούς.
Ποιες ακριβώς ήταν αυτές οι λέξεις δεν το ήξερε το αφεντικό, όμως καλά καλά δεν το ήξερε ούτε και ο ίδιος ο υπηρέτης. Μπορούσε δηλαδή αυτός να είναι ικανοποιημένος από τις επιγραφές του δωματίου του για λίγους μήνες ή για μερικά χρόνια και ξαφνικά περισσότερες ή λιγότερες από τις λέξεις αυτές να αρχίσουν να μη τον ικανοποιούν πια. Αυτή η έλλειψη ικανοποίησης δε δηλωνόταν από τον υπηρέτη στον κύριό του, παρά εκδηλωνόταν με ανεπαίσθητες αλλαγές στην συμπεριφορά του προς αυτόν. Ας πούμε άφηνε αυτός αγυάλιστη την εσωτερική πλευρά ενός παπουτσιού του κυρίου του, ή όταν έστρωνε το κρεβάτι του άφηνε ακάλυπτη μια μικρή επιφάνεια κάποιας γωνίας. Άλλες φορές, υποχωρώντας από το δωμάτιο μετά από την ακρόαση πού είχε από το αφεντικό, η υπόκλισή του δεν ήτανε ακριβώς εδαφιαία, αλλά τέτοια που να αφήνει μια μικρή απόσταση μεταξύ κεφαλιού και πατώματος.
Monday, July 14, 2008
Πενήντα χρόνια από τα Σεπτεμβριανά
Sunday, July 13, 2008
Σισμανόγλειο Μέγαρο Κωνσταντινουπόλεως
http://taxidiaris.blogspot.com/2007/12/blog-post_7843.html
http://taxidiaris.blogspot.com/2008/01/blog-post_23.html
http://taxidiaris.blogspot.com/search/label/Asia%20Minor
http://phivosnicolaides.blogspot.com/2007/12/1955.html
http://phivosnicolaides.blogspot.com/2007/12/blog-post_11.html
Friday, July 11, 2008
Yes Man
Διάβασα που λέτε πρόσφατα ένα βιβλίο και το χάρηκα πολύ. Όχι επειδή η υπόθεση του ήταν κάτι το σπουδαίο, ούτε επειδή περιέγραφε κάποιο συναρπαστικό ιστορικό γεγονός. Ήταν γι’ αυτή τη θετική ενέργεια που ξεπετάγονταν μέσα από κάθε του σελίδα, που το λάτρεψα.
Είναι απίστευτο πόσα μπορούν να πετύχουν οι άνθρωποι εάν σκέφτονται πάντα θετικά, και αν προσπαθήσουν στις προκλήσεις να απαντούν με μια μόνο μικρή λεξούλα…«ναι»!
Εάν σας ζητούσαν να πετάξετε πάνω από τον Βεζούβιο με τα φτερά του Ίκαρου θα το κάνατε? Εάν σας ζητούσαν να σκοτώσετε έναν άνθρωπο τι θα απαντούσατε? Δεν είναι ανάγκη να πείτε αμέσως όχι, αλήθεια. Προσπαθήστε απλά να πείσετε τον επίδοξο εγκληματία ότι υπάρχουν κι’ άλλοι, πιο πολιτισμένοι τρόποι για να λύσει τις διαφορές του με έναν άνθρωπο. Δεν χρειάζεται να τον σκοτώσει.
Να δείτε που ο επικείμενος φονιάς ίσως να μην το σκέφτηκε ποτέ με αυτό τον τρόπο και έτσι να προλάβετε μια ανεπιθύμητη εγκληματική ενέργεια.
Συγχαρητήρια! Είστε ένας ήρωας!
Αυτό το μήνυμα προσπάθησε ο δόλιος ο συγγραφέας να περάσει μέσα από το βιβλίο του, YES MAN.
Δεν μου το βγάζεις από το μυαλό ότι ένα τέτοιο βιβλίο θα έπεσε στα χέρια ορισμένων δικών μας συμπατριωτών. Πιστεύω κιόλας ότι παρερμήνευσαν τις φιλότιμες προσπάθειες του συγγραφέα να μεταδώσει την θετικότητα της λέξης «ναι».
Άρχισαν τότε κάποιοι να λένε ναι σε όλα. Σου λέει για να το λέει αυτός που είναι και από το Λονδίνο, θα πρέπει να τον μιμηθούμε. Είμαστε πολύ καλοί σε αυτά, για την ακρίβεια είμαστε και οι πρώτοι! Και μας χάλασαν τη πιάτσα! Μάλιστα κύριοι!
Διότι δεν σκοτώνουμε κύριοι YES MEN Νεοκύπριοι έναν άνθρωπο επειδή έφερε τον σκύλο του στην παραλία! Ούτε μεταφέρουμε ποσότητες άσπρης σκόνης από τα κατεχόμενα εδάφη μας επειδή μας το ζήτησε ο καλύτερος μας φίλος!
Ήθελα να ήξερα κύριοι νεόπλουτοι αρχοντοχωριάτες ποιος είναι αυτός που σας το ψιθύρισε ότι για να ενταχθείτε στο σύνολο της αφρόκρεμας της κυπριακής κοινωνίας θα πρέπει να παραστείτε σε πάρτι με ομαδικά όργια στην πρωτεύουσα.
Είναι και το άλλο. Τί πάθατε όλοι με τα γρήγορα και ακριβά αυτοκίνητα; Που να τα τρέξετε άσχετοι στην Κύπρο;
Και σεις κυρίες μου …τι τα θέλετε όλα αυτά τα «επώνυμα» πατσαβούρια και αντικείμενα που αξίζουν μια μικρή περιουσία; Δεν πειράζει όμως. Διότι μετά θα δωρίσετε στο ίδρυμα ένα σεβαστό ποσό, θα σας κράξουν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και θα λυτρωθείτε!
Λύστε μου παρακαλώ και μια απορία που την έχω μεγάλο απωθημένο και μετά σας αφήνω στην ησυχία σας.
Τι σημαίνει η λέξη «επώνυμος» που φιγουράρει σε όλα τα κοσμοπολίτικα περιοδικά δίπλα από ανθρώπους που μοιάζουν τόσο πολύ μεταξύ τους; Λέτε να μην έχουμε όλοι οι άνθρωποι επώνυμο; Αν είναι δυνατόν.
Είναι γεγονός και δεν ωφελεί να μην το παραδεχόμαστε. Όλοι εμείς οι YES MEN νεοκύπριοι λέμε ΝΑΙ σε όλα αυτά και άλλα πολλά. Λέμε ΝΑΙ στην χλιδή και τη μεγάλη ζωή. Λέμε ΝΑΙ στην έκθεση και την προβολή του εαυτού μας και το λέμε όσο δυνατά μπορούμε έτσι ώστε να το ακούσουν και οι υπόλοιποι και να μας μιμηθούν.
Ευτυχώς για μας, πάντα θα υπάρχουν αυτοί οι λίγοι που θα ψάχνουν πάντα πιο βαθιά, στην προσπάθεια τους να ανακαλύψουν το νόημα της ζωής. Θα λένε ναι στις αλήθειες και στις όμορφες προκλήσεις της ζωής.
Δεν βάζω και το χέρι μου στη φωτιά ότι θα την βρουν την αλήθεια τους, είμαι όμως σίγουρη ότι σαν μικροί αλχημιστές θα φτάσουν στον προορισμό τους και θα το ξέρουν ότι η προσπάθεια τους άξιζε τον κόπο!
Έλενα Γεωργίου