Monday, September 21, 2009

Η κυπριακή ναυτιλία στη φουρτούνα φαίνεται

Του Τάσου Μητσόπουλου
Βουλευτής Λάρνακας

Η κυπριακή εμπορική ναυτιλία, δεδομένης της μαινόμενης διεθνούς οικονομικής κρίσης, στέκεται όρθια και μάλιστα με αξιοπρέπεια. Παρά τις ασφυκτικές πιέσεις που ασκούνται σε όλο το φάσμα των εμπορικών δραστηριοτήτων, διατηρεί σταθερά μια από τις πρώτες θέσεις σε παγκόσμιο επίπεδο και ως μέγεθος αλλά και ως σημαία σοβαρή και αξιόπιστη, συνδεδεμένη με την παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών.

Η κατάρρευση της ναυλαγοράς σαν αποτέλεσμα της κάμψης του διεθνούς εμπορίου, της χρηματοπιστωτικής στενότητας αλλά και του συνεχώς αυξανόμενου όγκου της διαθέσιμης χωρητικότητας, με τις αθρόες ναυπηγήσεις πλοίων, προκάλεσε έντονη αστάθεια. Αστάθεια που αντιμετωπίστηκε με αξιοθαύμαστη ευελιξία, ετοιμότητα και σύνεση με αποτέλεσμα να αποφευχθούν παροπλισμοί πλοίων και η απώλεια θέσεων στη ναυτική απασχόληση. Παρά τη δυσμενή αυτή εικόνα, οι Κύπριοι πλοιοκτήτες και πλοιοδιαχειριστές δεν ανέστειλαν την προσπάθεια ανανέωσης και ενίσχυσης του στόλου τους.

Την ίδια ώρα ο κυπριακός εφοπλισμός υποστηρίζει με συνέπεια και παρά την αυστηροποίηση του θεσμικού πλαισίου, κάθε υπό εξέλιξη πρωτοβουλία σε επίπεδο ευρωπαϊκό και παγκόσμιο για την σφαιρική και ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του φαινομένου της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και των κλιματικών αλλαγών.

Σε λίγες μέρες η Κύπρος θα φιλοξενήσει όπως και κάθε χρόνο τους εκπροσώπους της διεθνούς ναυτιλίας. Θα δώσει μέσα από τις διάφορες δραστηριότητες, συνεδριακές, πολιτιστικές και κοινωνικές, το στίγμα μιας δυναμικά ανερχόμενης ναυτιλιακής δύναμης. Και παράλληλα σε στενή συνεργασία με τις συναρμόδιες υπηρεσίες του κράτους θα εκπέμψει την αποφασιστικότητα για να εξελιχθεί η Κύπρος στο πιο σημαντικό ναυτιλιακό κέντρο του κόσμου. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει ωστόσο η ναυτιλία, που έχει μέχρι σήμερα κατακτήσει αξιόλογες πρωτιές χωρίς την ουσιαστική συμπαράσταση της Πολιτείας, να νιώσει ότι το κράτος βρίσκεται κοντά της. Με τη λήψη και εφαρμογή συγκεκριμένων μέτρων στήριξης. Με την παροχή φορολογικών και άλλων διοικητικής φύσεως κινήτρων και όχι μόνο με διακηρύξεις, εγκώμια και επαίνους. Κάτω από τέτοιες προϋποθέσεις η πατρίδα μας θα μπορεί να συνεχίσει να υπερηφανεύεται και για την εμπορική της ναυτιλία και για τις προοπτικές να καταστεί σε σύντομο χρόνο το πιο μεγάλο, σοβαρό και αξιόπιστο ναυτιλιακό κέντρο σε ολόκληρο τον κόσμο.
Τάσος Μητσόπουλος
Βουλευτής Λάρνακας

3 comments:

ΕΛΕΝΑ said...

Η αλήθεια είναι ότι η ναυτιλία και ειδικά οι ναυλώσεις, αντιμετωπίζουν μεγάλη κρίση αυτόν τον καιρό!
Το ξέρω καλά, μιας και ο άντρας μου εργάζεται σε ναυτιλιακή εταιρία.
Μπράβο λοιπόν στην Κυπριακή ναυτιλία που καταφέρνει μέσα σε αυτήν την "λαίλαπα" να ανταπεξέλθει με επιτυχία!

Adamantia said...

Kι εδώ πάντως αρχίζει μιά σχετική ανάκαμψη. Πιστεύω όμως ότι εκτός απ΄τις διεθνείς συνθήκες κάθε φορά παίζει ρόλο και η διαχείρηση του προβλήματος. Δεν ήταν σίγουρα η κρίση ο λόγος για τη κατάσχεση των πλοίων του Αγούδημου χθές με ότι συνέπειες μπορεί να έχει αυτό.
Μπράβο πάντως στους Κύπριους για άλλη μια φορά.

Phivos Nicolaides said...

@ ΕΛΕΝΑ. Κρίση σε όλους τους τομείς, που δεν θα μπορούσε η ναυτιλία να εξαιρεθεί...

@ Adamantia. Υπάρχουν πολλά πράγματα ακόμη που θα πρέπει να γίνουν και στην κυπριακή ναυτιλία!