Thursday, May 21, 2009

Οι επτά πύλες της (άνευ όρων) αγάπης

Καναδοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι βρήκαν απαντήσεις για ένα από τα πιο δυνατά αλλά και πιο μυστηριώδη συναισθήματα. Σύμφωνα με τους επιστήμονες που πραγματοποίησαν την έρευνα, η αγάπη για την οποία κάποιος μπορεί να δώσει τα πάντα (ακόμη και τη ζωή του) χωρίς να περιμένει κάποια ανταπόδοση δεν είναι ένα απλό, αυθόρμητο συναίσθημα αλλά ένας περίπλοκος μηχανισμός στον οποίο συμμετέχουν επτά διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου.

Οι επιστήμονες αποφάσισαν να ερευνήσουν το θέμα και επέλεξαν να μελετήσουν χαμηλόμισθα άτομα που προσέχουν και φροντίζουν άτομα με προβλήματα (έκριναν ότι πρόκειται για ανιδιοτελή έκφαση αγάπης). Μελέτησαν τον εγκέφαλό τους χρησιμοποιώντας μαγνητικούς τομογράφους και διαπίστωσαν ότι επτά περιοχές εμπλέκονται στην παραγωγή του συγκεκριμένου συναισθήματος.

Μια σειρά αλληλεπιδράσεις ανάμεσα σε αυτά τα επτά «κέντρα» κάνουν πολλούς ανθρώπους να αισθάνονται τόσο δυνατά και έντονα για αυτόν που αγαπούν που δεν διστάζουν να προσφέρουν ακόμη και τη ζωή τους.

10 comments:

Maria Verivaki said...

olo kai ligotero to sinantame auto to fainomeno stis meres mas...

jf said...

Τώρα ξέρουμε πού θα ρίξουμε τις ευθύνες για την ανυπαρξία της [ανιδιοτελούς] αγάπης μας!

Αγάπη μου, δε φταίω εγώ… η 5η μου πύλη φράκαρε…

Eleni Tsamadou said...

Το είδαμε λοιπόν και αυτό. Την αγάπη δεμένη στο χειρουργικό τραπέζι και τους ανατόμους και άλλους ειδικούς να προσπαθούν να την καταλάβουν. Τι να πούμε...

Phivos Nicolaides said...

@ Mediterranean kiwi. Και όσο πάει θα λιγοστεύει ακόμη περισσότερο...

@ JamanFou. Κάπως έτσι, δεν είναι η πραγματικότητα; Έλα αγάπη μου, να σε πάω στον έβδομο ουρανό...

@ Eleni Tsamadou. Η αλήθεια είναι ότι ακόμη δεν είδαμε πολλά!! Μπορεί να μη το γνωρίζεις αγαπητή μου Ελένη ότι σύντομα θα υπάρχει και χαπάκι (ναι χαπάκι) για να ερωτευθεί κάποιος!!! Όχι, δεν είναι αστείο. Δες: εδώ

Neraida said...

Ίσως μιλάμε για αυτοθυσία.

Σε μια σχέση "άνευ όρων" αγάπης, το άλλο άτομο δεν θα σου ζητήσει ποτέ να θυσιάσεις μια τρίχα από τα μαλλιά σου.

Phivos Nicolaides said...

Neraida. Φυσικά, οι Αρχαίοι ημών πρόγονοι έλεγαν πάντα το σοφό "Πάν Μέτρον Άριστον", γιατί και η αγάπη (παράδοση κάποιες φορές) άνευ όρων, μπορεί να μην εκτιμηθεί δεόντως, από το έτερον άλλο!!

Αφροδίτη Κ. said...

ή επιστήμη ορθά πράττει αναζητώντας απαντήσεις επί παντός αισθητού, και της οφείλουμε πολλά … αλλά επέτρεψε μου να πιστεύω πως κάποια πράγματα δεν ορίζονται από γενικούς κανόνες … ακόμα και μέσα από κοινά σημεία ο κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός άρα μοναδικό και το συναίσθημα του … κατ’ επέκταση και η «άνευ όρων αγάπη»

καλησπέρα Φοίβο

Phivos Nicolaides said...

acer_v. Συμφωνώ ότι κάποια πράγματα δεν ορίζονται από γενικούς κανόνες, όπως και η «άνευ όρων αγάπη». Μακάρι να υπάρχει αγάπη στους ανθρώπους, για να υπάρχει και αγάπη στον κόσμο. Την καλησπέρα μου.

Eleni Dafnidi said...

Eπτά διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου;
Εκτός από τις εξαιρέσεις στις οποίες αναφέρθηκες Φοίβο, τον τελευταίο καιρό έχω την αίσθηση ότι ο κόσμος πλέον μετά βίας χρησιμοποιεί έστω και μία περιοχή του εγκεφάλου του!

Phivos Nicolaides said...

Eleni Dafnidi. Ναι, Ελένη μου, επτά διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου. Όπως λέει και το παλιό τραγούδι, εφτά τραγούδια θα σου πω...
Όπως, αντιλαμβάνεσαι λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, οι περισσότεροι χρησιμοποιούν με φειδώ, μόνο ορισμένες 'λωρίδες' (και αυτό κάποτε!) αντί τις περιοχές του (ανεγκ)εγκεφάλου τους κεφαλιού!!!