Tuesday, November 19, 2024

Ο εφευρέτης της τηλεόρασης Φίλο Φάρνσγουορθ...

Ο εφευρέτης της τηλεόρασης Φίλο Φάρνσγουορθ...

Ο άνθρωπος που άλλαξε τον κόσμο όπως τον ξέραμε!

Την ώρα λοιπόν που ο φυσικός Χάιζενμπεργκ έστρωνε το έδαφος της Κβαντομηχανικής και ο Μίκελσον επιβεβαίωνε πειραματικά τη Θεωρία της Σχετικότητας, την ίδια στιγμή γεννιόταν ο ομιλών κινηματογράφος για να αλλάξει μια για πάντα το πεδίο της μαζικής ψυχαγωγίας.

Η προσθήκη του κινηματογραφικού ήχου έδωσε νέα ώθηση στο σινεμά, κάνοντάς το πια τον ακρογωνιαίο λίθο της ψυχαγωγικής βιομηχανίας, γι’ αυτό και μια άλλη εφεύρεση της ίδιας χρονιάς πέρασε στα ψιλά του Τύπου αλλά και της Ιστορίας.

Μέσα στον γενικότερο λοιπόν ενθουσιασμό από την επέλαση του ομιλούντος κινηματογράφου, κανείς δεν έδωσε σημασία στο «κουτί» του πρωτοπόρου Αμερικανού εφευρέτη Φίλο Φάρνσγουορθ, ο οποίος τον Απρίλιο του 1927 εξέπεμψε την πρώτη τηλεοπτική εικόνα, άμεση εφαρμογή της ευρεσιτεχνίας που είχε κατοχυρώσει και περιγράφονταν ως «ηλεκτρο-μηχανικό σύστημα τηλεόρασης!».

Κι έτσι χωρίς πολλές φιοριτούρες και τιμές γεννήθηκε η εφεύρεση που λίγες μόνο δεκαετίες αργότερα θα άλλαζε τη μορφή του κόσμου, επηρεάζοντας όσο τίποτα άλλο τις ανθρώπινες μάζες στα μήκη και τα πλάτη της Γης!

Γεννημένος θα έλεγε κανείς εφευρέτης, ο Φάρνσγουορθ καινοτομούσε ήδη από τα σχολικά του χρόνια, ανατρέποντας τα γονεϊκά όνειρα που τον ήθελαν βιολονίστα! Ήδη από τα 12 χρόνια του πειραματιζόταν με τα ηλεκτρομαγνητικά φαινόμενα, σκαρώνοντας ηλεκτρικά μοτέρ αλλά και το πρώτο πλυντήριο ρούχων που έβλεπε η φτωχή οικογένεια.

Αφού εξέπεμψε το περίφημο τηλεοπτικό του σήμα το 1927 των 60 οριζόντιων γραμμών, που απεικόνιζε το σήμα του δολαρίου(!), εφηύρε λίγο αργότερα την καθοδική λυχνία, τη βάση όλων των κατοπινών τηλεοπτικών συστημάτων, κατοχυρώνοντας την πατέντα του με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας.

Το 1938 αποκάλυψε το πρωτότυπο της πρώτης πλήρως ηλεκτρονικής τηλεόρασης και κατόπιν τα παράτησε για να ασχοληθεί με την πυρηνική σύντηξη! Παρά την εφευρετική του δεινότητα και τις 165 πατέντες που κατοχύρωσε, νομικές μάχες με τον κολοσσό RCA θα τον έκαναν να χάσει την τηλεοπτική πατέντα του και να βουτηχτεί στα χρέη, με την τηλεόραση να μαστίζει έκτοτε τη ζωή του, παρά την κατοπινή οικονομική τουλάχιστον δικαίωσή του.

Ο ίδιος είχε εξάλλου δηλώσει από νωρίς για την εφεύρεση που ερχόταν ολοταχώς να αλλάξει τον κόσμο όπως τον ξέραμε: «Δεν υπάρχει τίποτα μέσα της που να αξίζει και δεν πρόκειται να τη βρείτε σε αυτό το νοικοκυριό, ούτε τη θέλω στην πνευματική μας διατροφή»…

No comments: