Friday, November 15, 2024

Ο μύθος της Ευρώπης

 Ανακαλύψτε τον μύθο της Ευρώπης, της νονάς μιας ηπείρουΑυτός ο μύθος είναι για ένα όμορφο κορίτσι που απήχθη και στη συνέχεια παρασύρθηκε από τον Δία, τον αρχηγό των Θεών. Αυτή η έννοια είναι αρκετά συνηθισμένη στην ελληνική μυθολογία. Το αξιοσημείωτο είναι ότι αυτή η κοπέλα έδωσε το όνομά της σε όλη την ήπειρο της Ευρώπης. Η ιστορία της ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής από την αρχαιότητα και έχει απεικονιστεί σε πολλά αρχαία κομμάτια κεραμικών και νομισμάτων. Επιπλέον, άγγιξε τους ζωγράφους της Αναγέννησης, οι οποίοι δημιούργησαν πολλές εντυπωσιακές και εμπνευσμένες εικόνες με θέμα τον μύθο.

Αρπαγή της Ευρώπης. Μετόπη από τον ναό της Ήρας στον Σελινούντα,
6ος αι. π.Χ. Παλέρμο, Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.
Στις μέρες μας, αυτός ο υπέροχος μύθος απεικονίζεται στο κέρμα των 2 ευρώ της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να αποδώσει το χαρακτηριστικό στη Νονά της Ευρώπης. Η ιστορία της Ευρώπης είναι ενδιαφέρουσα και το τέλος είναι εκπληκτικά καλό, σε αντίθεση με τις συνήθεις τραγικές καταλήξεις των ελληνικών μύθων.
Η αρπαγή από τον Δία

Το όνομα της Ευρώπης αναφέρεται σε πολλά συμφραζόμενα, τα περισσότερα από τα οποία αφορούν τη θεϊκή ένωση μεταξύ μιας νεαρής κοπέλας και του Δία. Ο πιο δημοφιλής μύθος για την Ευρώπη λέει ότι ήταν κόρη του Agenor, ενός Φοίνικα βασιλιά, και αργότερα έγινε σύζυγος του Δία, του Βασιλιά των Θεών.
Σύμφωνα με τον μύθο, η Ευρώπη ήταν η επιτομή της γυναικείας ομορφιάς στη Γη. Ο Δίας την είδε κάποτε στην ακρογιαλιά της Φοινίκης να παίζει με τις φίλες της. Ήταν τόσο γοητευμένος από την ομορφιά της που την ερωτεύτηκε και ανέπτυξε έντονη επιθυμία να την έχει. Αμέσως πήρε τη μορφή λευκού ταύρου και την πλησίασε. Ο ταύρος φαινόταν υπέροχος με το λευκό του σώμα και τα κέρατα που έμοιαζαν με πετράδια. Η Ευρώπη κοίταξε το εξαιρετικό ζώο με περιέργεια και τόλμησε να το αγγίξει και αργότερα να το κρεμάσει επειδή της φαινόταν τόσο ήρεμος. Αργότερα, είχε κατά κάποιο τρόπο κίνητρο να σκαρφαλώσει στην πλάτη του.
Μόλις το έκανε, ο Δίας έτρεξε στη θάλασσα και την μετέφερε σε όλη τη διαδρομή από τη Φοινίκη μέχρι το νησί της Κρήτης. Εκεί ξαναπήρε την ανθρώπινη μορφή του και ζευγάρωσε μαζί της κάτω από ένα αειθαλές δέντρο. Αυτή ήταν η αρπαγή της Ευρώπης, η οποία αργότερα γέννησε τρεις γιους του Δία, τον Μίνωα, τον Ραδάμανθυ και τον Σαρπηδόνα.
Αυτοί οι άνδρες ήταν γνωστοί για την δικαιοσύνη τους και έγιναν οι τρεις κριτές του Κάτω Κόσμου, όταν πέθαναν. Μάλιστα, ο Μίνωας ίδρυσε την πόλη της Κνωσού και έδωσε το όνομά του σε έναν ολόκληρο πολιτισμό, τον Μινωικό πολιτισμό.
Ο Δίας αγάπησε τόσο πολύ την Ευρώπη που της πλημμύρισε με τρία ανεκτίμητα δώρα. Ο πρώτος ήταν ένας χάλκινος άνδρας, ο Τάλως, που την υπηρετούσε ως φρουρός. Ήταν ο χάλκινος γίγαντας που συνάντησαν και σκότωσαν οι Αργοναύτες στην προσπάθειά τους να βγουν στην Κρήτη. Το δεύτερο ήταν ένας σκύλος, ο Laelaps, που μπορούσε να κυνηγήσει ό,τι ήθελε. Το τελευταίο ήταν ένα ακόντιο που είχε τη δύναμη να χτυπήσει τον στόχο, όποιος κι αν ήταν αυτός. Η Ευρώπη παντρεύτηκε αργότερα έναν από τους βασιλείς της Κρήτης, τον Αστέριο, ο οποίος υιοθέτησε τους γιους της και την έκανε την πρώτη βασίλισσα της Κρήτης.


No comments: