Sunday, September 26, 2021

Ρεβάνς στην Πόλη των Κουάξ, Φάνου Χριστοφόρου

Παρουσίαση βιβλίου του Φάνου Χριστοφόρου

Τρία ενδιαφέροντα βιβλία από τον συγγραφέα Φάνο Χριστοφόρου μέσα από τα οποία ξετυλίγει προσωπικές του εμπειρίες και προβληματισμούς για δύσκολες εποχές με τραγικές συνέπειες όπως ήταν η βάρβαρη Τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974.

Πριν τα γαλάζια κουάξ

Περιγραφή:

Mέσα από τα βιώματα της παιδικής και εφηβικής ηλικίας του συγγραφέα πριν τον πόλεμο στην Κύπρο το 1974, ξετυλίγονται ο τρόπος ζωής στις πόλεις και στα χωριά, κυρίως στην Αμμόχωστο, στη Λευκωσία και στην ορεινή κοιλάδα της Σολέας. Συνήθειες, έθιμα, διαφορές μεταξύ των γενεών, αντιθέσεις της ζωής στην επαρχία και τα αστικά κέντρα. Ένας κόσμος που άλλαζε ραγδαία στην εμφάνιση, στον λόγο, στον έρωτα, στις σχέσεις μεταξύ των δύο φύλων, στην τεχνολογία, στη μουσική, στην τέχνη γενικότερα. Μια μετάβαση από το τυπικό της Βικτωριανής υποκρισίας στο ειλικρινές και αυθεντικό. 

Στο βιβλίο απεικονίζονται η πριν τον πόλεμο πολιτική κατάσταση της Κύπρου, καθώς επίσης και οι πολιτικές ενέργειες (νόμιμες και παράνομες) οι οποίες οδήγησαν στο πραξικόπημα που έφερε την εισβολή των Τούρκων στο νησί. Η γενιά του συγγραφέα μπορεί να είναι η πιο τυχερή και συγχρόνως η πιο άτυχη της Κύπρου μέσα στο διάβα των αιώνων. Αποτελεί τη μόνη γενιά που έζησε, έστω και μόνο δεκατέσσερα χρόνια, ανεξαρτησία και ελευθερία στο Νησί.

Αιχμάλωτος των γαλάζιων κουάξ

Ο συγγραφέας αφηγείται τις µάχες στην Αµµόχωστο στην Κύπρο το 1974, όπως τις έζησε ως στρατιώτης, πάντα στην πρώτη γραµµή, από την έναρξη των εχθροπραξιών, την κατάληψη της πόλης, το στήσιµο της γραµµής πυρός στην Δερύνεια, µέχρι την περίφραξη της πόλης από τους Τούρκους.

Τα γεγονότα συνοδεύονται από τις σκέψεις, τους προβληµατισµούς και τους φόβους του δεκαεννιάχρονου τότε συγγραφέα. Στην αφήγηση εµπλέκεται ο µύθος των Κουάξ, των βατράχων της πόλης που τραγουδούσαν κάθε νύχτα και που περιµένουν τους κατοίκους να επιστρέψουν, να ανοίξουν τις κάνουλες µε το νερό, να γεµίσουν οι δεξαµενές στα περιβόλια και να ποτιστούν τα δέντρα, ώστε να µπορέσουν τα βατράχια να ξανατραγουδήσουν για να ξαναζωντανέψει η πόλη.

Ρεβάνς στην Πόλη των Κουάξ


1975
Ο τότε εικοσάχρονος συγγραφέας, φτάνοντας στην Ελλάδα για να σπουδάσει από την πρώτη γραµµή πυρός του πολέµου στην Κύπρο, το 1974, µπαρουτιασµένος, γεµάτος ψυχολογικά προβλήµατα, λόγω της συµµετοχής του στις µάχες, προσπαθεί να χαράξει την πορεία του µέσα σε µια Ελλάδα που αλλάζει καθηµερινά και που αγωνίζεται να βγει από την αποµόνωση της δικτατορίας που της είχαν επιβάλει, και να ενταχθεί στην οικογένεια των ευρωπαϊκών χωρών. Μετά την ένταξη, ακολουθεί ένας άλλος µεγάλος πόλεµος, διαφορετικός, οικονοµικός.

Μέσα από τα βιώµατα του συγγραφέα, ξετυλίγεται όλη η ζωή στην Ελλάδα από τη µεταπολίτευση, το 1974, µέχρι τη µεγάλη οικονοµική κρίση, το 2009.

Σύνθετες έννοιες, όπως το πολιτειακό, ο έλεγχος και η καθοδήγηση των µαζών, η σκόπιµη δηµιουργία οικονοµικών κρίσεων, η έντεχνη επιβολή νέων ηθικών αξιών, απλοποιούνται από τον συγγραφέα και γίνονται κατανοητές.

Πρόσκληση στην παρουσίαση του βιβλίου του.
Στην παρουσίαση του βιβλίου του θα μιλήσει και εγγονή του Φανή.

Ο Φάνος Χριστοφόρου γεννήθηκε στην Λευκωσία το έτος 1955. Έζησε και µεγάλωσε στην Αµµόχωστο της Κύπρου µέχρι τα δεκαεννιά του χρόνια που η πόλη πάρθηκε από τους Τούρκους. Φοίτησε στο ιστορικό Α’ Γυµνάσιο Αρρένων Αµµοχώστου και στην Νοµική Σχολή Αθηνών. Μετά την εισβολή εγκαταστάθηκε µόνιµα ως πρόσφυγας και έζησε στην Αθήνα όπου εργάστηκε ως Δικηγόρος. Είναι παντρεµένος µε δυο παιδιά και µια εγγονή.

Facebook Fanos Christoforou

No comments: