Tuesday, September 14, 2021

ΖΗΝΟΒΙΑ Η Ελληνίδα βασίλισσα της Παλμύρας

 

Ποια ήταν η πανέμορφη βασίλισσα Ζηνοβία που αποκαλούσαν «Κλεοπάτρα της Συρίας» και έκανε την Παλμύρα ανεξάρτητο βασίλειο. Πολέμησε τους Ρωμαίους και ανακηρύχτηκε αυτοκράτειρα της Ανατολής
Τον 3ο μ.χ. Βασίλισσα της Συρίας ήταν η θρυλική Ζηνοβία. Η Ζηνοβία που είχε γεννηθεί στην Παλμύρα ήταν μια γυναίκα εκθαμβωτικής ομορφιάς, ευφυής και υπέρμετρα φιλόδοξη που υποστήριζε ότι ήλκε την καταγωγή της από την Κλεοπάτρα.
Είχε πνευματικές ανησυχίες, αγαπούσε το Θέατρο και την ποίηση, και επεδίωξε να κάνει την Παλμύρα όχι μόνο εμπορικό αλλά και πνευματικό κέντρο της μείζονος περιοχής.
Κατά την πενταετή βασίλεια της στην Συρία (267-272 μ.Χ. ) με ένοπλη επανάσταση-που έμεινε στην Ιστορία ως η επανάσταση της Ζηνοβίας- πέτυχε την ανεξαρτησία της Συρίας από τη Ρώμη, και κατέστησε την Παλμύρα μια από της πλουσιότερες πόλεις της Ανατολής
«τους πανταχού νικήσαντες μη φοβηθείσα» για να θυμηθούμε τον Καβάφη.
Μόνο μια Ελληνίδα - Μακεδόνισσα θα αποτολμούσε κάτι τέτοιο. Και ας μην ξεχνάμε πως το έτος 305 π.χ. με την επικράτηση του Σελεύκου του Α' του Νικάτορος, στρατηγού και επιγόνου του Μεγάλου Αλεξάνδρου, που υπήρξε ο πρώτος αυτοκράτορας της Συρίας και ιδρυτής της δυναστείας των Σελευκιδών, η πόλη έγινε μέρος της Ελληνιστικής αυτοκρατορίας των Σελευκιδών.
Αυτά γιατί με αφορμή τις θηριωδίες των τζιχαντιστών στην Παλμύρα, τα Μ.Μ.Ε. έκαναν λόγο μόνο για Ρωμαϊκή πόλη.
Τζορτζ Κακαβάς

No comments: