Monday, October 12, 2015

Οι κηφήνες

Θανάση Φωτίου
thanasis.fotiou@phileleftheros.com 
Το παράδειγμα είναι άσχετο με την Κύπρο ή μπορεί όχι και τόσο άσχετο τελικά, αλλά πολύ χαρακτηριστικό για να κάνουμε εισαγωγή στο θέμα μας που δεν είναι άλλο από τους κηφήνες  της πολιτικοοικονομικής ζωής, δηλαδή την κάστα εκείνη που λυμαίνεται τον τόπο και ξεκοκαλίζει αχόρταγα στο διάβα της, είτε επειδή πιστεύει πως… προσφέρει περισσότερα στον τόπο, απ’ ό,τι ο τόπος προσφέρει σ’ αυτήν (όπως ο αλησμόνητος Χριστόδουλος Χριστοδούλου!), είτε πολύ απλά γιατί… βρήκε και κάνει. 

Τις προάλλες, λοιπόν, βγήκε στην Αθήνα μια πρώην βουλευτής του Ποταμιού να εξηγήσει πως τους επτά μήνες που υπήρξε βουλευτής δεν πέρασε ζωή και κότα και δεν έζησε πλουσιοπάροχα. Ακούστε το δράμα της και προσπαθήστε να συγκρατήσετε τα δάκρυά σας: Οι καθαρές της απολαβές έφταναν τις 5.501 ευρώ. Επειδή είναι από τη Θεσσαλονίκη, η Βουλή τής πλήρωνε το ξενοδοχείο της από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάιο κι από τον Μάιο που νοίκιασε σπίτι, την επιδοτούσε με επιπλέον 1.000 ευρώ το μήνα για το ενοίκιο (πάμε δηλαδή στις 6.500!). Από τη συμμετοχή της στις διάφορες επιτροπές -ναι, πέρα από το μισθό, τους πληρώνουν επιπλέον για τη συμμετοχή τους στις διάφορες επιτροπές- εξασφάλισε άλλες 3.000 ευρώ (κοντεύουμε τα 7 χιλιάρικα το μήνα!). 

Η Βουλή πλήρωνε τα σταθερά της τηλέφωνα, το κινητό της, τα αεροπορικά της εισιτήρια για να ανεβαίνει στη Θεσσαλονίκη, ενώ της διέθεσε και αυτοκίνητο. Εν ολίγοις, στους επτά μήνες βουλευτιλίκι, εισέπραξε 45 χιλιάρικα. Και κάπου εδώ ξεκινά… ο Γολγοθάς της. 

Έπρεπε, λέει, να αλλάξει γκαρνταρόμπα, για να μην την κράζουν ότι δεν είναι αξιοπρεπώς ντυμένη για βουλευτής. Βρέθηκε να πληρώνει λογαριασμούς νερού και ρεύματος  στο -επιδοτούμενο, θυμίζουμε, με 1000 ευρώ το μήνα-  σπίτι στην Αθήνα. Επειδή δούλευε πολλές ώρες στη Βουλή , πλήρωνε, λέει, πολλά χρήματα σε καφέδες και τοστ. Επειδή το αυτοκίνητο που της έδωσε η Βουλή, το άφησε στη Θεσσαλονίκη να το χρησιμοποιεί το κόμμα της, έπρεπε να βγάλει μηνιαία κάρτα στα δημόσια Μέσα Μεταφοράς, αξίας 45 ευρώ και συχνά να πληρώνει ταξί. 

Επιπλέον, πλήρωνε τα σινεμά και τα θέατρά της. Και επίσης, όποτε έβγαινε για ποτό ή για φαγητό με φίλους, πλήρωνε αυτή για να μη δώσει δικαιώματα να την κουτσομπολέψουν, παρόλο που η ζωή της ήταν κυρίως «Βουλή, επιτροπές, σπίτι, ύπνος». Έστησε κι ένα πολιτικό γραφείο (που όπως ξέρετε απαιτεί εξοπλισμό) με δυο συνεργάτες που της παραχώρησε τους κράτος. «Πες μου, σε παρακαλώ, Ρέα Βιτάλη (η δημοσιογράφος Ρέα Βιτάλη είχε γράψει άρθρο για τους υψηλούς μισθούς βουλευτών), εξακολουθείς να θεωρείς ότι πέρασα πλουσιοπάροχα ως βουλευτής;». Κι όλα αυτά, στην Αθήνα των τριών μνημονίων και της δεκάχρονης λιτότητας που άμα έχεις δουλειά με 500 ευρώ μισθό κάνεις κωλοτούμπες ευτυχίας στο Σύνταγμα, άμα παίρνεις 700 φιλάς και τον κώλο του βασιλιά - του τέως έστω.

Ευτυχώς, οι δικοί μας -παρόλο που κλότσησαν καιρό μέχρι να δεχθούν μειώσεις στους μισθούς και περικοπές στα επιδόματα τους- είναι, ή τουλάχιστον δείχνουν ότι είναι, ικανοποιημένοι με τα 4 χιλιάρικα το μήνα και δεν βγήκε κανείς να μας κλαφτεί πως δεν τα βγάζει πέρα. Εκτός από τον Ευθύμιο Δίπλαρο που είναι μια κατηγορία από μόνος του και ο οποίος μας εξήγησε πως μπορεί να αμείβεται με 4 χιλιάδες, αλλά έχει να παραστεί σε τόσους πολλούς γάμους (βλέπε γάμοι = ψήφοι), οπόταν δεν είναι και τόσα πολλά τελικά. 

Έχουμε, ωστόσο, τους διευθυντές των υπουργείων. Οι οποίοι δεν είναι ικανοποιημένοι με τις 5.369 ευρώ το μήνα. Και επειδή από τον Ιανουάριο δεν θα μπορούν να μαζεύουν τα παιδιά τους από τα σχολεία ή να κάνουν τις βόλτες τους στον Πρωταρά με τα υπηρεσιακά, ζητούν να λαμβάνουν και 200 - 300 ευρώ επιπλέον για τις βενζίνες τους. 

Στο παράλληλο σύμπαν των διευθυντών των υπουργείων και κάποιοι της Κεντρικής Τράπεζας. Που προσέφυγαν στο Ανώτατο επειδή του ενός θα του απέκοπταν 246 ευρώ από τις 9.500 μισθό, του άλλου 180 ευρώ από τις 7.700 και ορισμένων άλλων 90 και 110 ευρώ από τις 5 και 6 χιλιάδες τους. Θυμηθείτε, τώρα και τη Χρυστάλλα Γιωρκάτζη που μόλις ανέλαβε διοικητής της Κεντρικής επεδίωξε και εξασφάλισε επιπλέον 10.000 στον κάθε άλλο παρά ευκαταφρόνητο μισθό της των 182 χιλιάδων. Αισθάνθηκε, δηλαδή, την ανάγκη να προσθέσει ακόμα 700 ευρώ στον μηνιαίο της μισθό των… 14 χιλιάδων! Επειδή… τα εδικαιούτο! 

Στο Ανώτατο, όμως, είχαν προσφύγει και κάποιοι τριπλοσυνταξιούχοι (ανάμεσα τους και ο Χριστόδουλος Βενιαμίν!) οι οποίοι θεώρησαν ανεπίτρεπτο τον συμψηφισμό των συντάξεών τους. Αλλά και οι δικαστές μας που αποφάσισαν πως ήταν αντισυνταγματική η μείωση της δικής τους αντιμισθίας. Και να θυμάστε πως έχουμε και 126 κρατικούς αξιωματούχους που πέραν του μηνιαίου μισθού τους, βάζουν στην τσέπη και αρκετές χιλιάδες από τη σύνταξη που λαμβάνουν από το Δημόσιο, από το οποίο αφυπηρέτησαν προτού αναλάβουν το αξίωμά τους. 

Εν ολίγοις, μπήκαμε στο μνημόνιο, σχεδόν βγαίνουμε κι ακόμα συζητάμε τις πολλαπλές συντάξεις και το κόψιμο 200 ευρώ από μισθούς 9 χιλιάδων. Α, και τελευταίως, τα τετραγωνικά των γραφείων τους. 

Αν θα είναι 12, 18, 24 ή 36 τετραγωνικά Καθότι, το μέγεθος, ασχέτως του τι ξέρατε μέχρι τώρα, μετράει πρωτίστως στο αυτοκίνητο και στο γραφείο! Και καπάκι, έρχεται κι ο Γλαύκος Χατζηπέτρου της ΠΑΣΥΔΥ να ζητά από το κράτος να γίνει και πάλι ο καλός εργοδότης που ήταν… προ κρίσης. Που σημαίνει… καλό πάρτι!
Θανάσης Φωτίου
Φιλελεύθερος/Περιοδικό Down Town 11/10/2015

No comments: