Tuesday, February 24, 2015

Εικαστική πρόταση Σαβέλλας Μιχαήλ “Braid Bound”

«Braid Bound»
της Σαβέλλας Μιχαήλ στο
Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης ΔΙΑΤΟΠΟΣ

Το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Διάτοπος παρουσιάζει τη νέα εικαστική πρόταση της Σαβέλλας Μιχαήλ με γενικό τίτλο “Braid Bound”. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 6 Μαρτίου 2015. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι το Σάββατο 28 Μαρτίου 2015.

Γράφει η Μαρία Πετρίδη για τη νέα δουλειά της Σαβέλλας Μιχαήλ: «Η Σαβέλλα Μιχαήλ δουλεύει πάνω στο πρότζεκτ «Delicious Buns» για σχεδόν τρία χρόνια. Αναπτύσσοντας το σκεπτικό της η εικαστικός εργάστηκε σε πρώτο στάδιο με μικρά και μεγάλα ασπρόμαυρα σχέδια που απεικονίζουν κοριτσίστικες κοτσίδες και αλογοουρές σχηματισμένες με διαφορετικές διαθέσεις και περιεχόμενα. 

Σε δεύτερο στάδιο η Σαβέλλα Μιχαήλ εξέλιξε αυτά τα σχέδια σε κάτι που μοιάζει με εύθραυστο τετράδιο σχεδίων. Κάθε σχέδιο, σε κάθε σελίδα διηγείται ξανά μια ιστορία, καθώς αυτές εισχωρούν μαλακά η μια μέσα στην άλλη. Οι κοριτσίστικες παραμυθένιες αλογοουρές μοιάζουν να πετάνε συγχυσμένα κάποιες με μια βίαιη ταχύτητα και δύναμη, ενώ άλλες, παρελαύνουν συμμετρικά θυμίζοντάς μας με θαυμαστό τρόπο τους διαφορετικούς κόσμους της Αλίκης.

Αυτό το πρόσφατο πρότζεκτ με τίτλο «Braid Bound”, συμπεριλαμβάνει εκτός από τα σχέδια, ένα βίντεο το οποίο τεκμηριώνει με κάποιο τρόπο τη σιωπηρή αφήγηση της εμπειρίας της εικαστικού από τη δημιουργία του βιβλίου σχεδίων. Γυρνώντας τις σελίδες κάθε εικονογράφησης ο θεατής μπορεί να «διαβάσει» την κάθε σελίδα διεισδύοντας και αποχωρώντας από αυτή με τον βραδύ και στοχαστικό ρυθμό αυτής της κίνησης. Ενώ η καλλιτέχνις δεν είναι φυσικά παρούσα στο βίντεο, τα δάκτυλά της είναι εμφανή στην κάτω γωνιά της δεξιάς σελίδας».
Η Σαβέλλα Μιχαήλ σπούδασε ζωγραφική στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης.Συμμετείχε σε ανοικτά εργαστήρια, στη Σερβία (Σχολή Καλών Τεχνών Βελιγράδι), στο Pictor`s studios ( Ευρωπαϊκό εργαστήριο με τον καλλιτέχνη Arezki Aοwn σε συνεργασία με τον οργανισμό πολιτιστικής πρωτεύουσας Θεσσαλονίκης) και στο Μουσείο Ερυθράς Ημισελήνου Παλαιστίνης σε συνεργασία με τους Γιατρούς του Κόσμου Κύπρου. Έχει παρουσιάσει τρεις ατομικές εκθέσεις, «Παρατηρητές» εκθεσιακός χώρος Lobby, «Εδώ είμαι» Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Διάτοπος και «Όταν εσείς δεν είστε εδώ». Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Διάτοπος ,Λευκωσία. Έχει λάβει μέρος σε πολλές ατομικές εκθέσεις στην Κύπρο και στο εξωτερικό. Εργάζεται στην Μέση Εκπαίδευση ως καθηγήτρια τέχνης.
Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν την Παρασκευή 6 Μαρτίου 2015 στις 8 μ.μ. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι και τις 28 Μαρτίου και θα είναι ανοιχτή κατά τις ακόλουθες ώρες: Δευτέρα –Παρασκευή 5.00μμ. – 8.00 μ.μ. Σάββατο 11.00 π.μ. – 1.00 μ.μ.

Για πρωινές επισκέψεις οι ενδιαφερόμενοι παρακαλούνται να επικοινωνούν προηγουμένως με το τηλέφωνο 22 766 117.
Στον πρώτο όροφο λειτουργεί έκθεση έργων σε χαμηλές τιμές, καλλιτεχνών που συνεργάζονται με το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Διάτοπος. Οι επισκέπτες θα ανακαλύψουν επίσης τα χειροποίητα κοσμήματα Black Rose by Daphne Nikita.
Το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης ΔΙΑΤΟΠΟΣ βρίσκεται στην οδό Κρήτης 11, 

Τηλ. 22-766 117 email:info@diatopos.com website: www.diatopos.com

No comments: