Wednesday, June 4, 2014

Πρόκληση να προσλαμβάνουν οι βουλευτές τους γιούς τους

Του Γιώργου Καλλινίκου
Ο βουλευτής Ανδρέας Μιχαηλίδης έχει για κοινοβουλευτικό του συνεργάτη στη Βουλή τον γιό του. Το ίδιο και ο βουλευτής Αριστοτέλης Μισός, ενώ ο βουλευτής Φειδίας Σαρίκας έχει κοινοβουλευτικό συνεργάτη τον αδελφό του, ενώ κοινοβουλευτικό συνεργάτη είχε το γιο του για κάποιο χρονικό διάστημα και ο βουλευτής Γιώργος Προκοπίου. 

Ο καθένας από τους πιο πάνω βουλευτές, έχει και μια ιστορία να πει για το πώς προσέλαβε στενό συγγενή του για κοινοβουλευτικό συνεργάτη του. Για τον καθένα υπάρχει και μια δικαιολογία. Άλλος μικρή και άλλος μεγαλύτερη. Ο καθένας από αυτούς, προφανώς θεωρεί ότι έχει δίκαιο και ότι καλώς έχει για συνεργάτη του συγγενή πρώτου βαθμού.


Είναι σαφές ότι στην όλη υπόθεση δεν υπάρχει οτιδήποτε παράτυπο ή παράνομο. Δεν υπάρχει ο παραμικρός περιορισμός στην πρόσληψη κάποιου ως κοινοβουλευτικού συνεργάτη. Δεν υπάρχει κανένας κανονισμός που να απαγορεύει σε συγγενείς πρώτου ή δεύτερου βαθμού κάποιου βουλευτή να προσληφθούν. Η διαδικασία πρόσληψης μάλιστα, φαίνεται αρκετά διαφανής, αφού γίνεται με προκήρυξη των θέσεων και υποβολή ενδιαφέροντος από διάφορους υποψήφιους. 


Ωστόσο, η επιλογή γίνεται από τα κόμματα και τον τελευταίο λόγο τον έχουν οι ίδιοι οι βουλευτές. Αν και αυτό το τελευταίο σκέλος θα μπορούσε να λειτουργεί με πιο ανεξάρτητο τρόπο, εντούτοις, γίνεται αντιληπτό ότι η φύση της εργασίας του κοινοβουλευτικού συνεργάτη και το γεγονός ότι θα έχει συνεχή στενότατη συνεργασία με κάποιον βουλευτή, απαιτεί να υπάρχει πρωτίστως, καλή επικοινωνία. Άρα ως ένα βαθμό μπορεί να γίνει ανεχτή η ανάγκη να έχει λόγο και ο κάθε βουλευτής.

Αυτό όμως, δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι το παραθυράκι αυτό επιτρέπει να γίνεται εκμετάλλευση σε σημείο που να αγγίζει τα όρια της πρόκλησης. Διότι όπως και να το κάνουμε, έχει πολλές φορές τονιστεί πως ό,τι δεν είναι παράνομο ή παράτυπο, δεν σημαίνει και ότι είναι δεοντολογικό ή ότι δεν μπορεί να είναι προκλητικό.


Η πολιτική και οι πολιτικοί έχουν δει την αξιοπιστία τους να κατρακυλάει στον πάτο. Έχουν δει το σεβασμό που είχαν γι’ αυτούς οι πολίτες να κολλάει στο μηδέν. Έχουν δει την απαξίωση των πολιτών να χτυπάει κόκκινο. Μόλις πριν δέκα μέρες εισέπραξαν ηχηρό χαστούκι από 340 χιλιάδες ψηφοφόρους. Ένας από τους πιο σοβαρούς λόγους για όλα τα προαναφερθέντα, είναι το ρουσφέτι και το βόλεμα ημετέρων που διαχρονικά οι πολιτικοί είχαν στην πρώτη γραμμή των ενδιαφερόντων τους. 

Ε λοιπόν, δεν έχει την παραμικρή λογική, μερικοί βουλευτές να επιλέγουν για κοινοβουλευτικούς συνεργάτες τους στενότατους συγγενείς τους. Επαναλαμβάνεται, όχι γιατί είναι παράτυπο. Επειδή όμως, μια τέτοια ενέργεια όχι μόνο δεν βοηθά να διαγραφεί η εικόνα του ρουσφετιού που οι πολιτικοί και τα κόμματα έχουν εμπεδώσει στην κοινωνία, αλλά αντιθέτως την επιτείνουν. Γίνονται αιτία τέτοιες συμπεριφορές, να πιστεύουν οι πολίτες ότι τίποτα δεν αλλάζει και ότι οι πολιτικοί θα συνεχίσουν με την ίδια νοοτροπία που απαξιώνει η κοινωνία. 

Μπορεί οι συγγενείς των εν λόγω βουλευτών να είναι οι ικανότεροι των ικανότερων. Δεν έχει την παραμικρή σημασία όμως. Εκείνο που μετρά είναι η εικόνα του βολέματος που δημιουργείται στους πολίτες.

Έχει καταντήσει κουραστικό να επαναλαμβάνεται κάθε λίγο η ρήση για τη γυναίκα του καίσαρος που δεν πρέπει απλώς να είναι τίμια αλλά και να φαίνεται. Δυστυχώς, όμως, οι πολιτικοί συνεχίζουν να προκαλούν και να στέλνουν λανθασμένα μηνύματα…

Γιώργος Καλλινίκου
Φιλελεύθερος 3/6/2014  

No comments: