Wednesday, April 17, 2013

Παλιές δόξες του Κυπριακού ποδοσφαίρου - Ολυμπιακός Λευκωσίας



Παλιά υπέρλαμπρα αστέρια του Ολυμπιακού Λευκωσίας

Πριν λίγες μέρες βρέθηκαν πάλι μαζί παλιοί γνώριμοι και φίλοι (ο σκληρός πυρήνας!) μιας λαμπρής ποδοσφαιρική ομάδας, του Ολυμπιακού Λευκωσίας, που άφησαν χαραγμένη την προσφορά τους, στην περίλαμπρη πορεία του Σωματείου.


Στο σπίτι του Πανίκου Ευθυμιάδη φίλοι και παλιοί συμποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού Λευκωσίας της δεκαετίας του ’70, Κωστάκης Πιερίδης (Πούσκας), Μάρκος Μάρκου, Ανδρέας Φιλώτας, Σαββάκης Κωνσταντίνου, Πάμπος Παρτασίδης και Γιάννης Ξυπολιτάς που ήρθε κατ’ ευθεία από το Σίνδεϋ της Αυστραλίας, όπου ζει τα τελευταία χρόνια.


Μετά από τόσα χρόνια...  Πανίκος Ευθυμιάδης και Γιάννης Ξυπολιτάς αναπολώντας το παρελθόν, που τους χάρισε δόξα, αλλά προπάντων διαχρονικές φιλίες.
Πανίκος και Γιάννης σβήνουν τα κεράκια των γενεθλίων τους αφού γεννήθηκαν και οι δυο την ίδια μέρα!


Ο Πανίκος Ευθυμιάδης μαζί με τον άλλο άσσο του Ολυμπιακού και του κυπριακού ποδοσφαίρου Κωστάκη Πιερίδη, "Πούσκα". Αναμνήσεις πολλές και δεσμοί φιλίας ετών.





Ο Ολυμπιακός Λευκωσίας είναι από τις λίγες Κυπριακές ομάδες που έλαβαν μέρος  και στις τρεις Ευρωπαϊκές Διοργανώσεις : Πρωταθλητριών, Κυπελλούχων και  ΟΥΕΦΑ. Κατακτήσεις:
Κυπριακό Πρωτάθλημα: 1966-1967,  1968-1969,  1970-1971
Δευτεραθλητές: 1964-1965,  1965-1966,  1972-1973,  2000-2001
Κυπριακό κύπελλο ποδοσφαίρου: 1977



Το έμβλημα του Σωματείου είναι το αντίσκηνο που ως ιδέα προέκυψε από την πρώτη κατασκηνωτική εξόρμηση του Ολυμπιακού στη Γλυκιώτισσα (Κερύνεια). Τα χρώματα του Σωματείου είναι το μαύρο και το πράσινο. Το μεν πρώτο για να συμβολίζει το πένθος του Κυπριακού Ελληνισμού για τη δουλεία του από τους ξένους κατακτητές, ενώ το πράσινο συμβολίζει την ελπίδα και την πίστη του για την εκπλήρωση των προαιώνιων πόθων της μαρτυρικής πατρίδας για ένωση της με τον ελεύθερο μητροπολιτικό Ελληνισμό.



Ακρίτας και θεματοφύλακας των ιδεωδών του σκλαβωμένου Κυπριακού Ελληνισμού αναδείχνεται μέσα από τη χοάνη της μακρόχρονης ιστορικής διαδρομής του ο «Ολυμπιακός» της Λευκωσίας.
 
Αναμνήσεις μιας ολόκληρης ζωής σημαδεμένες με εθνικούς αγώνες, μεγάλες επιτυχίες, μοναδικές διακρίσεις, διαχρονικές αδελφικές φιλίες, παράδειγμα προς μίμηση για τους νεώτερους...

No comments: