Wednesday, April 10, 2013

Ο ρόλος της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και η λειτουργία της στο σημερινό περιβάλλον

Ενδιαφέρουσα διάλεξη του Ονησίφορου Ονησιφόρου
Σε πρωτοετείς φοιτητές του μαθήματος του Τμήματος Επικοινωνίας και Σπουδών Διαδικτύου του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου απεύθυνε διάλεξη σήμερα Πέμπτη  4 Απριλίου 2013  ο Διευθυντής Εσωτερικού Ελέγχου του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου (ΡΙΚ) κ. Ονησιφόρου Ονησιφόρος, εκ μέρους του Γενικού Διευθυντή κ. Θέμη Θεμιστοκλέους, με θέμα: Ο ρόλος της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και η λειτουργία της στο σημερινό περιβάλλον. 

Ο κ. Ονησιφόρου ανέλυσε το θέμα της ομιλίας του διαχωρίζοντας το σε δύο ενότητες. Στην πρώτη ενότητα της ομιλίας του επικεντρώθηκε στο ρόλο της Δημόσιας Ραδιοτηλεόραση και αναφέρθηκε σε σημαντικές ενότητες, όπως: H αιτιολόγηση της αναγκαιότητας ύπαρξης της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης τονίζοντας λέξεις κλειδιά όπως η κατοχύρωση της δημοκρατίας, του πολιτισμού, της κοινωνικής συνοχής και του πλουραλισμού. Στην συνέχεια αναφέρθηκε στο Όραμα και στην Αποστολή της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, η οποία όπως είπε κατοχυρώνει  το σύστημα αξιών και των αρχών.  «Το ΡΙΚ στοχεύει στην αξιοπιστία ως επικοινωνιακό μέσο και διέπεται από αξίες όπως η ανεξαρτησία και η αμεροληψία» τόνισε με λακωνικό τρόπο.
Στην συνέχεια, ο κ. Ονησιφόρου περιέγραψε τα Τμήματα του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου και έκανε αναφορά στα τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά κανάλια που έχει στην διάθεση του. Όπως ανάφερε το ΡΙΚ «διαθέτει τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά κανάλια,  ιστοσελίδα, μέσα κοινωνικής δικτύωσης. 
Τα προγράμματα του αναμεταδίδονται δορυφορικά στους απόδημους, ενώ το ίδιο αναμεταδίδει στην Κύπρο τα προγράμματα του Euronews και της ERTWorld. Όσον αφορά την διοίκηση του ΡΙΚ, τόνισε πως το ΡΙΚ διαθέτει ένα εννεαμελές Διοικητικό Συμβούλιο, με στρατηγικό και εποπτικό ρόλο, στο έργο του οποίου συνδράμει ο Γενικός Διευθυντής ως ο ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής.
 
Ο επισκέπτης ομιλητής έκανε επίσης αναφορά στα οικονομικά έσοδα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης τα οποία στην πλειονότητα τους προέρχονται από την χορηγία του κράτους και ένα μικρό ποσοστό από άλλες δραστηριότητες της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης.  Καταλήγοντας ο κ. Ονησιφόρου αναφέρθηκε και σε μία νέα καινοτομία που αφορά το ψηφιακό περιβάλλον το οποίο προσδίδει πολλά πλεονεκτήματα στην τηλεόραση καθώς και στην επιτυχή κάλυψη της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου. 
Στο τέλος της διάλεξης διεξήχθηκε παραγωγική και ενθουσιώδης συζήτηση μεταξύ των προπτυχιακών φοιτητών του μαθήματος «Το Ευρωπαϊκό Και Διεθνές Επικοινωνιακό Σύστημα» (ΕΣΔ 110) και του κ. Ονησιφόρου.
Δείτε : ΤΕΠΑΚ

No comments: