Wednesday, April 10, 2013

Διανύοντας τη Σαρακοστή

Διαιτολόγος, LD

Διανύουμε την περίοδο της Σαρακοστής λίγο πριν το Πάσχα και η νηστεία,  εκτός από τη συμβολική και πνευματική πλευρά της έχει και σημαντικό ρόλο στο θέμα της σωματικής μας υγείας.

Κύριο χαρακτηριστικό της νηστείας αποτελεί η μη κατανάλωση κρέατος και προϊόντων ζωικής προέλευσης όπως τα γαλακτοκομικά και αυγά και συνεπώς μπορεί να συμβάλει σημαντικά στη μείωση των επιπέδων της «κακής» χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων στο αίμα. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό στα άτομα που υπερβαίνουν τις φυσιολογικές τιμές λιπιδίων στο αίμα και είναι έτσι πιο επιρρεπείς σε καρδιαγγειακά νοσήματα. Ένα άλλο χαρακτηριστικό της σαρακοστιανής διατροφής είναι η αυξημένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών. Τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν σημαντικές βιταμίνες όπως A,Γ,E, και μέταλλα όπως το κάλιο που ενισχύουν τον οργανισμό μας κατά τη περίοδο της νηστείας.

Επίσης, μας παρέχουν αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες που βοηθούν στη καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και γενικότερα του οργανισμού. Η σαρακοστιανή νηστεία προϋποθέτει την πρόσληψη θαλασσινών που είναι πλούσια σε ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρών οξέων, και συμβάλλει στη αύξηση της καλής χοληστερίνης και τη πρόληψη της αθηρωμάτωσης και των καρδιακών επεισοδίων. Τέλος, τα όσπρια θεωρούνται η καλύτερη πηγή πρωτεΐνης κατά τη διάρκεια της νηστείας και σε συνδυασμό με ακατέργαστους υδατάνθρακες, όπως το ψωμί ολικής άλεσης μπορούν να προσφέρουν πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής άξιας για τον οργανισμό μας, συμβάλλοντας έτσι σε μια ισορροπημένη υγιεινή διατροφή.

Σημαντικά πλεονεκτήματα της σαρακοστιανής νηστείας
  • Μείωση των λιπιδίων όπως της χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων στο αίμα και συνεπώς μείωση των καρδιαγγειακών νοσημάτων και της αρτηριακής πιέσεως.
  • Καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας. Οι φυτικές ίνες που παρέχουν τα φρούτα και τα λαχανικά, συμβάλουν στη μείωση χοληστερόλης και στη ρύθμιση της γλυκόζης στο αίμα καθώς.
  • Αύξηση στην πρόσληψη μονοακόρεστου φυτικού λίπους (ξηροί καρποί, το ταχίνι, το χαλβά), και ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρών οξέων έχει προστατευτικές ιδιότητες στην αύξηση της καλής χοληστερόλης και επομένως παρέχει προστατευτικές ιδιότητες υπέρ της υγείας της καρδίας.
  • Αυξημένη πρόσληψη αντιοξειδωτικών ουσιών που βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία του οργανισμού.
 Εκτός από πλεονεκτήματα η νηστεία επιφέρει και κάποια μειονεκτήματα στην ισορροπία της διατροφής μας όπως είναι η μειωμένη πρόσληψη ασβεστίου, σίδηρου και βιταμίνες συμπλέγματος Β που περιέχονται στις ζωικές τροφές.
Η χαμηλή πρόσληψη ασβεστίου οφείλεται στη μη κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων τα οποία παρέχουν ψηλά ποσοστά ασβεστίου.

Είναι σημαντικό λοιπόν να σημειωθεί ότι εκτός από τα γαλακτοκομικά προϊόντα, υψηλή περιεκτικότητα ασβεστίου έχουν οι ξηροί καρποί (αμύγδαλα), τα φασόλια, το λάχανο, το μπρόκολο, το σπανάκι, το σουσάμι, ο χαλβάς, τα δημητριακά και το μαύρο ψωμί. Επίσης, ο σίδηρος που υπάρχει στα νηστίσιμα τρόφιμα (κρεμμύδια, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, η σόγια, το σπανάκι, οι φακές, τα μαυρομάτικα φασόλια, τα εμπλουτισμένα δημητριακά, το ψωμί, οι ξηροί καρποί, τα αποξηραμένα φρούτα και τα θαλασσινά) είναι «μη αιμικός» σε αντίθεση με το σίδηρό που βρίσκεται στα προϊόντα ζωικής προέλευσης που είναι «αιμικός». Ο μη αιμικός σίδηρος λοιπόν, απορροφάται πιο δύσκολα από τον οργανισμό μας και απορρόφησή του επιτυγχάνεται καλύτερα με την παράλληλη πρόσληψη βιταμίνης Γ. Επομένως, συστήνεται η πρόσληψη ενός ποτηριού φρέσκο χυμό πορτοκάλι, ή εσπεριδοειδών φρούτων μετά από κάθε γεύμα για την καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου στο αίμα.

Σημαντικά μειονεκτήματα της σαρακοστιανής νηστείας
  • Μειωμένη πρόσληψη ασβεστίου
  • Μειωμένη πρόσληψη και απορρόφηση σιδήρου
  • Έλλειψη σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β
  • Μειωμένη πρόσληψη πρωτεϊνών με υψηλή βιολογική αξία όπως έχει το κρέας και τα ψάρια
Αναμφίβολα λοιπόν, η νηστεία όταν γίνεται για μικρό χρονικό διάστημα μπορεί να συμβάλει στη αποτοξίνωση του οργανισμού μας και να βελτιώσει τις διατροφικές μας συνήθειες. Ιδιαίτερη προσοχή όμως, χρειάζονται ορισμένες ομάδες ανθρώπων όπως οι έγκυες, οι θηλάζουσες, τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι και τα άτομα που πάσχουν από σιδηροπενική αναιμία, λόγω των αυξημένων αναγκών σε θρεπτικά συστατικά και θα πρέπει πάντα να συμβουλεύονται το γιατρό και τον διαιτολόγο τους.
Καλή Σαρακοστή !
Δρ Άννα Χριστίνα Κονή
Διαιτολόγος, LD
ackoni.com  

No comments: