Friday, February 22, 2013

Άλλου Μαλά ‘ευαγγέλιο’

Του Φοίβου Νικολαΐδη


Ο υποψήφιος για την προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας  Σταύρος Μαλάς, δεν είναι ανεξάρτητος υποψήφιος, όπως κατά κόρον το προβάλλει ο ίδιος και το ΑΚΕΛ, που τον όρισε, έχρισε και ελέγχει πλήρως.

Είναι οξύμωρο σχήμα να λέγεται ανεξάρτητος τη στιγμή που τον επέλεξε ο ίδιος ο Χριστόφιας, τον ενέκρινε η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ, τον προβάλλει η Χαραυγή, τον καθοδηγεί ο μηχανισμός του κόμματος και τον ποδηγετεί η ηγεσία του ΑΚΕΛ. Πραγματικά, τι χρεία μαρτύρων άλλων χρειαζόμαστε  όταν ο υπεύθυνος της προεκλογικής του εκστρατείας είναι ο Νίκος Κατσουρίδης και ο εκπρόσωπος τύπου του, ο Τάκης Χατζηγεωργίου… Όταν ο ίδιος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος συμμετέχει ενεργά στην προεκλογική εκστρατεία υπέρ του Μαλά και όταν ο ίδιος δεν διαχωρίζει τη θέση του από τα τραγικά λάθη της κυβέρνησης Χριστόφια, που ήταν μέλος της για ενάμισι χρόνο;

Το ΑΚΕΛ προσπαθεί απεγνωσμένα να συγχύσει το εκλογικό σώμα. Να πλασάρει το μύθο του ‘ανεξάρτητου’ Σταύρου Μαλά ενάντια στα πραγματικά γεγονότα. Να διαστρεβλώσει την αλήθεια για να παρασύρουν τους ψηφοφόρους.

Μέσα από τον άκρατο κομματικό λόγο των στελεχών τους, η έκταση της κενολογίας και της καταστροφολογίας φτάνει στα όρια της ανευθυνότητας.  Τα δεικτικά συνθήματα του ΑΚΕΛ σκοπό έχουν να τρομοκρατήσουν τον ανυποψίαστο ψηφοφόρο για τον «κίνδυνο» Αναστασιάδη από τη μια και να προβάλουν από την άλλη, την «ανεξάρτητη» υποψηφιότητα του Μαλά…

Η ρηχότητα όμως των επιχειρημάτων, αλλά και η ίδια η πραγματικότητα που βοά από μόνης της, δεν αφήνουν περιθώρια παραποίησης και ωραιοποίησης της κατάστασης. Μπορεί το ΑΚΕΛ να χρησιμοποιεί όλα τα εκλεπτυσμένα εργαλεία και μεθόδους της πασίγνωστης κομμουνιστικής προπαγάνδας, αλλά, επειδή, ούτε καν τα προσχήματα δεν ακολουθεί… η προσπάθεια αυτή δεν πείθει.

Είναι λυπηρό, άλλα, γεγονός, ότι,  τα μεγάλα λόγια κενού περιεχομένου, η υπερβολή, τα περισπούδαστα συνθήματα, αλλά, και τρισχειρότερα, το μεγάλο ψέμα δεν έχουν προοπτική... Ευτυχώς για την Κύπρο, δεν είμαστε τόσο υπανάπτυκτοι δημοκρατικά ώστε να καταπίνουμε κάθε, φτηνή προπαγάνδα ως αλήθεια… ώστε να μην μπορούμε να διακρίνουμε το ψεύτικο προσωπείο από το αληθινό πρόσωπο, πίσω από το οποίο κρύβεται το ΑΚΕΛ.

Το να ισχυρίζεται κάποιος σήμερα ότι ο Μαλάς είναι ανεξάρτητος (ως προς τι;) από το ΑΚΕΛ είναι παραλογισμός. Το να το πιστεύει κιόλας… χρήζει τότε ειδικής παρακολούθησης… Ευτυχώς οι λύσεις που προτείνονται δεν είναι όλες ίδιες. Δεν είναι και τόσο δύσκολο να ξεχωρίσει κάποιος τι συνιστά ρεαλιστική και ελπιδοφόρα πολιτική, στου κακού την πόρτα που μας έχει ρίξει η διακυβέρνηση του ΑΚΕΛ. Εκτός, εάν και ο Χριστόφιας ήταν κι αυτός ‘ανεξάρτητος’!

Η ανάγκη να υπάρξει μια διαφορετική πορεία, εκδημοκρατισμού των θεσμών, προόδου και ανάπτυξης έχει ωριμάσει προ πολλού. Η εκτίμηση αυτής της αγωνίας έχει καταγραφεί την πρώτη Κυριακή. Στη δεύτερη κυριακή, καλούμαστε να αποδείξουμε στην πράξη, ότι το χρέος μας για τον τόπο μας τη δημοκρατία και το μέλλον των παιδιών μας, το τοποθετούμε πάνω απ’ όλα τα άλλα.

Ο ηγέτης της αλλαγής Νίκος Αναστασιάδης προτάσσει ένα ορθολογιστικό σχέδιο δράσης συλλογικής συνεργασίας και ευθύνης. Οραματίζεται την πολιτική του δραστηριότητα ως πρόεδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας μέσα από μια άλλη εθνική πορεία συλλογικής ευθύνης και εξυγίανσης του δημοσίου βίου. Με ιδιαίτερη αγωνία και σοβαρότητα για τα εθνικά θέματα, αλλά και απαλλαγή από τον κομματικό φανατισμό. Με νηφάλιες προσεγγίσεις και έντιμη συνεργασία με όλους.

Η ψήφος της κυριακής θα αποτελέσει καμπή στην ιστορία του τόπου μας. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι στο τέλος, η συλλογική κρίση θα επιβάλει, να πρυτανεύσει το ορθό και αληθινό.
Φοίβος Νικολαΐδης


1 comment:

Anonymous said...

I totally agree with you on the inappropriate label used or should I say the borrowed label by Malas from the Independent Candidate Lillikas; emphasizing on the label: Malas "independent" candidate is no more than a personal or political party “Tactic”….