Monday, November 28, 2011

Έκθεση Ζωγραφικής Χαρούλας Τουφεξή & Αελίτας Βέγκας


Την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου, 2001 
στην Γκαλερί ΤΕΧΝΗΣ ΔΡΩΜΕΝΑ΄
στον Στρόβολο έγιναν τα εγκαίνια Έκθεση Ζωγραφικής της
Χαρούλας (Carol) Tουφεξή - Facebook
και της
Αelita Vegas (Θεοδοσίου) - Facebook
Τα εγκαίνια τέλεσε ο κ. Τάκης Χατζηδημητρίου, Πρόεδρος ΙΚΜΕ, ο οποίος στην ομιλία του είπε τα εξής:
Τι όμορφο να ανοίγεις μια έκθεση που οι ζωγράφοι να λέγονται Χαρά και Αελίτα. Ονόματα γεμάτα με αίσθημα και μουσικότητα. Κι ύστερα να βρίσκεσαι σε μια αίθουσα με έργα που είναι περίσσευμα ψυχής, έμπνευσης και ζωής. 
Οι δυο ζωγράφοι δεν είναι επαγγελματίες, ούτε απόφοιτοι μιας σχολής, είναι κάτι το σημαντικότερο, είναι δοσμένες στην τέχνη και οι πίνακες τους. Μια ακατανίκητη εσωτερική ώθηση μια πνευματική και καλλιτεχνική έκφραση…
Πίνακες με ορατή την ειλικρίνεια και την αγάπη για την τέχνη. Οι πίνακες της Χαράς, ο χώρος, το τοπίο και οι άνθρωποι. Η μαγεία της φύσης, έτσι όπως τη ζει μέσα από το σπίτι της. Αυτή είναι η ζωή της Χαράς. Η ομορφιά της φύσης, η ζωή με τους άλλους ανθρώπους στα σπίτια τους, στο χωριό, στο καφενείο. Ο χώρος και ο χρόνος με τη γέρικη ελιά.
Οι πίνακες της παιγνίδισμα με το φως, το φως της μέρας, με τα τόσο έντονα χρώματα του Κυπριακού τοπίου, αλλά και η γοητεία της νύκτας με τους ανθρώπους στραμμένους σε κάτι, στην τηλεόραση θα σκεφτεί κάποιος, όμως η ζωγράφος μας πετυγχάνει κάτι το πιο ουσιαστικό.
Έχεις την αίσθηση αντικρίζοντας το πίνακα ότι πρόκειται για ανθρώπους δοσμένους σε σκέψεις και όνειρα. Ο λαμπτήρας που φωτίζει το χώρο  αμυδρά γίνεται μια φωτεινή πηγή, ακτινοβολία ψυχική των  ανθρώπων.
Η πορεία της Χαράς φτάνει τελικά, έτσι όπως μας παρουσιάζεται στην έκθεση, στον άνθρωπο, στον ένα το μοναδικό το συγκεκριμένο. Αυτό μελετά και αυτό εκφράζει με τα γυμνά της. Μας δίνει τον άνθρωπο χωρίς πέπλα, την ομορφιά την πλαστικότητα και τα αισθήματα του.
Και για να γίνει τούτο κατορθωτό καταφεύγει στη γυναίκα. Η γυναίκα είναι έκφραση της ωραιότητας αλλά και ευάλωτη. Ζει το δικό της κόσμο και τον κόσμο των άλλων. Είναι η απαντοχή αλλά και η συνέχεια.
Σίγουρα αυτά θα σκέφτονται και αυτά θα λένε οι δυο ζωγράφοι όταν κάθονται μαζί και ζωγραφίζουν. Της κάθε μιας στρέφεται η σκέψη της στο δικό της κόσμο, στο δικό της ψυχισμό. Μπορούμε να πούμε ότι η μια είναι συμπλήρωμα και προέκταση της άλλης. Εκεί που σταματά η Χαρά ξεκινά ή Αελίτα.
Σίγουρα αυτά θα σκέφτονται και αυτά θα λένε οι δυο ζωγράφοι όταν κάθονται μαζί και ζωγραφίζουν. Της κάθε μιας στρέφεται η σκέψη της στο δικό της κόσμο, στο δικό της ψυχισμό. Μπορούμε να πούμε ότι η μια είναι συμπλήρωμα και προέκταση της άλλης. Εκεί που σταματά η Χαρά ξεκινά ή Αελίτα.
Πρώτη ένδειξη για την Αελίτα, το καλλιτεχνικό όνομα Βέγκας. Δεν είναι ούτε ψευδώνυμο ούτε ιδιοτροπία. Όταν η ζωγράφος πιάνει τα σύνεργα της τέχνης της μετουσιώνεται σε ένα άλλο άνθρωπο. Τον άνθρωπο της τέχνης, εύπλαστο, και δημιουργικό. Μοναδικά τα σχήματα και δυνατά τα χρώματα της.
Η Αελίτα μας ήλθε από το Βορρά και είδε τον τόπο, που έκανε πατρίδα της, με μια νέα ματιά. Ανακάλυψε την Κύπρο με τον τρόπο το δικό της. Μπήκε στη λεπτομέρεια και ξανοίκτηκε στη συνέχεια στους ευρύτερους και αχανείς χώρους της φαντασίας και των αισθήσεων.
Ούτε αυτό την έφτανε. Ένοιωσε την ανάγκη να ξαναπλάσει τον κόσμο, όπως η ίδια τον αντιλαμβάνεται. Όπως η Κύπρος, της τον αποκάλυψε. Θα ήταν καλό κάποια μέρα να μας μιλούσε η ίδια για την τέχνη, τη ζωή της, τις Κυπριακές εμπειρίες της.
 Ένα μπορούμε να πούμε για τις δυο ζωγράφους, ότι, το έργο τους είναι σημαντικό γιατί είναι αληθινό, πηγαία έκφραση της ζωής και της καρδιάς τους.
Γκαλερί ΤΕΧΝΗΣ ΔΡΩΜΕΝΑ
Αρχιεπισκόπου Κυπριανού 53, Στρόβολος.
H έκθεση θα είναι ανοικτή από τις
25 Νοεμβρίου ως τις 6 Δεκεμβρίου 2011
και ώρες:
Δευτέρα – Παρασκευή  10-13 και 17-20.
Σάββατο 17-20

1 comment:

Cheryl said...

Gallery events are always enjoyable, thank you for sharing the work of these two gifted painters.