Thursday, June 16, 2011

Συνομιλώντας με τον ζωγράφο Γιώργο Νικολαΐδη στο ΡΙΚ

Για την τέχνη και τον πολιτισμό
Ο άνθρωπος που σε αιχμαλωτίζει με το λόγο του και σε καθηλώνει με την τέχνη του, σε μια ραδιοφωνική εκπομπή του Μίκη Κασάπη στο ΡΙΚ, μίλησε για την τέχνη και τον πολιτισμό.
Ο Γιώργος  Νικολαΐδης είναι σίγουρα, ένας καλλιτέχνης με βάθος, ένας πνευματικός άνθρωπος με μεστό λόγο, γεμάτος ευαισθησίες και αγάπη για τους γύρω του. Όπως, είπε και η κριτικός Αθηνά Σχινά, ο Γιώργος Νικολαΐδης είναι ένας ζωγράφος «σημαντικής παιδεία και σπάνιας ευαισθησίας».
 
Στη φωτογραφία, ο Γιώργος Νικολαΐδης με τον Μίκη Κασάπη, κατά τη διάρκεια της ραδιοφωνικής εκπομπής του ΡΙΚ.
Η ενσάρκωση του χώρου: Της Αθηνάς ΣχινάΟ Γιώργος Νικολαΐδης είναι ένας ζωγράφος σημαντικής παιδείας και σπάνιας ευαισθησίας. Επιλέγει με περίσκεψη το υλικό του και τα θέματά του, μέσα απ’ όπου μεταφέρει τον ζωντανό διάλογο του φωτός με τις επιφάνειες και τον χώρο. Έναν χώρο, που τον ενσαρκώνει με τις μορφές του, οι οποίες αποτελούνται κυρίως από γυμνά γυναικεία σώματα που αναδεικνύουν τους όγκους , την πλαστικότητα τους και την εσωτερική τους οργανικότητα.
Ο Μίκης Κασάπης με τις επιτυχημένες και δημοφιλείς εκπομπές του.
«Από τις απλούστερες έως τις πλέον σύνθετες μορφές, διηγούμαι ιστορίες της ανθρώπινης ύπαρξης. Η φόρμα είναι το μέσο και όχι το ζητούμενο. Μεταβάλλεται για ν’ αποδοθεί καλύτερα η ουσία, αποβάλλοντας το περιττό. Η μορφή δεν είναι αυτοσκοπός, συντελεί στην ανάδειξη της ύπαρξης, Η ενεργοποίηση επιβάλλει την παρουσία και το αίσθημα προκαλεί».
Έργα του βρίσκονται στο Υπουργείο Πολιτισμού Ελλάδος, Τράπεζα Ελλάδος, Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού Κύπρου, Προεδρικό Μέγαρο Κύπρου, σε Ιδρύματα, Τράπεζες και πολλές ιδιωτικές συλλογές.
Στη φωτογραφία μαζί με τον Γιώργος Νικολαΐδη.
«Η ζωή είναι απλή. Η ευτυχία απλούστερη, αλλά δύσκολο να την πετύχεις. Ο αγώνας είναι άνισος, Μεγάλες οι δυσκολίες αλλά το ταξίδι υπέροχο. Το ταξίδι αυτό καταγράφω σαν ημερολόγιο. Σε μερικούς χρησιμεύει, σε άλλους όχι. Η γοητεία της γεωμετρικής ή οργανικής φόρμας δεν αμφισβητείται, αυτοσημαίνεται και αναδεικνύει τη ζωτικότητα των μορφών».
(Στη φωτογραφία η γυναίκα του Γιώργου, Ράνια Νικολαΐδου).

5 comments:

Cheryl said...

Fantastic! :) Have a great day!

Anonymous said...

Μεγάλο ταλέντο τελικά ο Γιώργος
Νικολαίδης,με μιά διαφορετική δουλειά απο αυτην που είδαμε πέρσυ
τον Απρίλη οταν πηγαμε στην έκθεση του εδώ στην Λεμεσό.

Φοίβο να είσαι καλά φίλε μου.

Χάρης Χριστοδουλίδης
Λεμεσός 16.06.2011.

ΙΛΥΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ said...

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟΣ!!!
καλησπέρα Φοίβε!

Μουσική προ-ΠΑΙΔΕΙΑ ''Η Ροδούλα και τα μουσικά της αστεράκια'' said...

Αγαπημενε μου Φοίβο, εξαιρετική η επιλογή σου, για την παρουσίαση του συγκεκριμένου καλλιτέχνη. Τέτοιοι άνθρωποι, με κάνουν να αισθάνομαι περήφανη για την κυπριακή μου καταγωγή.
Καλό Σαββατοκύρια σου εύχομαι!!!

Magia da Inês said...

As pinturas de George Nikolaidis são tão leves, delicadas e sutis...
trata-se de um artísta muito talentoso e sensível.